N6 (Democratische Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N6 FR.svg
N6 DRC map.png
N6
Begin Dulia
Einde Libenge (CAR)
Lengte 839 km
Route

Centrum.svg Dulia

Centrum.svg Aketi

Centrum.svg Bumba

Centrum.svg Lisala

Centrum.svg Gemena

Centrum.svg Libenge

Flag of the Central African Republic.svg

De N6 of RN6 is een route nationale in de Democratische Republiek Congo. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Dulia via Bumba naar de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek bij Libenge. De route is 839 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N6 begint in het dorp Dulia op de N4 en voert westwaarts, voor ongeveer de helft langs de rivier de Congo, waar steden als Bumba en Lisala zijn gelegen. Via Gemena voert de weg dan naar Libenge, waar de N6 op de rivier de Ubangi eindigt, die de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek vormt. De RR1 gaat vanaf dit punt verder naar Mbaïki.

De N6 is volledig onverhard. Met name het deel ten oosten van Bumba is slecht begaanbaar, de jungle is hier zo dicht dat de weg nauwelijks zichtbaar is op satellietfoto's. Ook in de diverse steden op de route is de N6 onverhard. Er is geen brug over de rivier de Ubangi bij Libenge.

Geschiedenis

Onduidelijk is of de N6 ooit geasfalteerd is geweest. De weg loopt door één van de meest afgelegen gebieden van Congo, vanwege de vele grote rivieren is landtransport niet efficiënt en over de grotere rivieren ontbreken dan ook bruggen. Vanaf de N6 is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zuidwaarts te reizen, de rivier de Congo vormt een onoverkomenlijke barriere.

Toekomst

Het is onwaarschijnlijk dat er bij Libenge op afzienbare termijn een brug over de Ubangi wordt gebouwd. Als er al een brug tussen de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt aangelegd, zal dat ten noorden van Libenge zijn, waar de N23 bij de hoofdstad Bengui van de Centraal-Afrikaanse Republiek eindigt.

Referenties


Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Route Nationales in de Democratische Republiek Congo Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9