N6 (Kameroen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N6
Begin Ekok
Einde Meiganga
Lengte 910 km
Route

Ekok

Eyumojok

Mamfe

Bachou Akagbe

Bali

Bamenda

Mbouda

Bafoussam

Foumbot

Foumban

Kimi

Banyo

Tibati

Meiganga

De N6 of RN6 is een route nationale in Kameroen. De weg vormt een lange oost-westroute door het westen en midden van het land, vanaf de grens met Nigeria bij Ekok via Bamenda en Bafoussam naar Meiganga. De N6 is met 910 kilometer de op één na langste route nationale van het land.

Routebeschrijving

De N6 begint op de brug over de Cross River, die de grens tussen Nigeria en Kameroen vormt. Aan Nigeriaanse zijde sluit een weg aan die naar Ikom en Enugu verloopt. De N6 is dan een moderne geasfalteerde weg door dichte jungle. Het terrein is in eerste instantie heuvelachtig en onontgonnen, oostelijker bereikt men de hooglanden, hier stijgt de weg naar circa 1300 meter boven zeeniveau en ondergaat men een transitie van regenwoud naar savanne in de hooglanden, die aanzienlijk dichter bevolkt zijn. De N6 voert door diverse kleine stadjes voordat men Bamenda bereikt, één van de grotere steden in Kameroen.

Vanaf Bamenda voert de N6 ongeveer 70 kilometer zuidwaarts naar Bafoussam, de grootste stad van deze dichtbevolkte streek. De N6 stijgt hier naar 1900 meter boven zeeniveau en is de hoogstgelegen geasfalteerde weg van Kameroen. Bafoussam is een stad op 1400 meter hoogte. Het platteland in deze streek is dichtbevolkt met veel bebouwing verspreid door de weilanden. In Bafoussam telt de N6 deels 2x2 rijstroken. Na Bafoussam voert de N6 in oostelijke, soms noordoostelijke richting door de hooglanden, die hier wat minder dichtbevolkt zijn. De weg verloopt via Foumbot en Foumban.

De N6 voert daarna door de dunner bevolkte regio Adamawa en komt hier opnieuw dicht langs de grens met Nigeria. Hier liggen alleen kleine plaatsen op de route, die ook nog deels onverhard is. Deze delen van de N6 zijn een stuk minder goed berijdbaar. De weg ligt hier veelal tussen 800 en 1200 meter boven zeeniveau zonder echt door bergketens te voeren. Men kruist uiteindelijk de N15 bij Tibati. Het oostelijkste deel van Tibati tot Meidougou is een eenvoudige verharde weg. Dit deel van de N6 voert door dunbevolkt savanneland dat op circa 900 meter hoogte ligt. Bij Meiganga eindigt de N6 uiteindelijk op de N1, niet ver van de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek.

N6A

De N6A is een 13 kilometer lange verlenging van de N6 van Meidougou naar de N1 richting Lokoti. Het is feitelijk de tak voor doorgaand verkeer vanaf de N6 naar het zuiden.

N6B

De N6B is een zijtak van Mamfé via Akwaya naar Bawuro aan de grens met Nigeria. Deze weg is deels hypothetisch en voert door dichte jungle en gebergtes naar de hooglanden. Onduidelijk is hoe ver noordelijk deze weg in werkelijkheid loopt. De route is hemelsbreed circa 100 kilometer lang.

N6C

De N6C is een 27 kilometer lange zijtak vanaf Eyumojok naar de gerns met Nigeria bij Ekang. In theorie is dit de zuidelijkste wegverbinding tussen Kameroen en Nigeria, onduidelijk is of er een formele grenspost is. De N6C is een onverharde zandweg.

Geschiedenis

In 2018 werden drie zijtakken aan de N6 toegevoegd, de N6A op het oostelijk einde en de N6B en N6C in het grensgebied met Nigeria. Met name de N6B lijkt een hypothetische wegverbinding te zijn die op satellietbeelden grotendeels niet te traceren is.[1]

Ekok - Bamenda

De weg is tussen Ekok en Bamenda onderdeel van de internationale corridor van Nigeria naar Kameroen. Dit is een onderdeel van de Trans-Africa Highway 8, die van Lagos naar Mombasa moet verlopen. Het deel in het westen van Kameroen was nog één van de laatste ontbrekende schakels, een groot deel was tot in de 21e eeuw een slecht berijdbare zandweg, die vanwege de extreme neerslag van meer dan 3000 mm per jaar in deze streek vaak slecht of onberijdbaar was. Alleen in de hooglanden bij Bamenda was de weg al geasfalteerd.

Tussen 2010 en 2016 is de weg tussen Mamfe en Bamenda gemoderniseerd. Het deel tussen Mamfe en Batibo was nog onverhard, het deel tussen Batibo en Bamenda was al verhard en is gerenoveerd.[2] Tussen 2013 en 2018 is een 65 kilometer lange weg aangelegd tussen de grensplaats Ekok en Mamfe. Oorspronkelijk was hier een slecht berijdbare zandweg. Hier is niet de oorspronkelijke zandweg verhard, maar een geheel nieuwe weg door de jungle aangelegd in dezelfde corridor als de oude zandweg.

Op de grens met Nigeria overspande oorspronkelijk een smalle hangbrug de Cross River die de grens tussen beide landen vormt. Tussen 2018 en 2021 is een nieuwe brug over de rivier aangelegd die ook de grensplaats Ekok grotendeels bypasst.[3] De grensbrug is op 27 juli 2021 in gebruik genomen.[4] Op 3 november 2022 werd de gehele 442 kilometer lange verbinding tussen Enugu in Kameroen en Bamenda in Kameroen in gebruik genomen als verharde weg.[5] Dit was de eerste doorgaande geasfalteerde weg tussen Nigeria en Kameroen, het wegennet van beide landen was lange tijd notoir slecht geïntegreerd.

Bamenda - Bafoussam

De weg van Bamenda naar Bafoussam is in de jaren '80 als een verharde weg aangelegd. Dit was onderdeel van een serie projecten om verharde wegen over de Kameroense hooglanden te realiseren, omdat hier veel landbouw mogelijk was. In de jaren '70 was al de N5 van Douala naar Bafoussam als verharde weg aangelegd, gelijktijdig met het deel van Bafoussam naar Foumban. Kort daarna is ook de N4 van Bafoussam naar Yaoundé als verharde weg aangelegd.

Bafoussam - Tibati

Het centrale deel van de route was lange tijd onverhard, al in de jaren '70 is het deel tussen Bafoussam en Foumban geasfalteerd, maar oostelijk daarvan bestond een lang stuk onverharde weg die weinig verbeterd was, een kronkelige route die de contouren van het terrein volgde. In de periode 2010-2017 is de weg tussen Foumban en Magba geasfalteerd, evenals een aantal delen tussen Magba en Banyo. Aanzienlijke delen in het westen van de regio Adamawa waren in 2020 nog onverhard.

Tibati - Meidougou

Het 232 kilometer lange traject tussen Tibati en Meidougou is al voor 2000 geasfalteerd.[6] Het komt op een kaart van de World Bank uit 1978 voor als verharde weg,[7] maar in 1973 nog niet.[8]

Referenties

Routes nationales en autoroutes in Kameroen

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22

Autoroute Kribi - LolabéAutoroute Yaoundé - DoualaAutoroute Yaoundé - Nsimalen