N6 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N6 FR.svg
N6 MA map.svg
N6
Begin Rabat
Einde Oujda (DZ)
Lengte 570 km
Route

Centrum.svg Rabat N1 FR.svg

Centrum.svg Tiflet

Centrum.svg Khemisset

Centrum.svg Meknes N13 FR.svg

Centrum.svg Fes N4 FR.svg N8 FR.svg

Centrum.svg Taza

Centrum.svg Guercif N15 FR.svg

Centrum.svg Taourirt

Centrum.svg El Aioun

Centrum.svg Oujda N2 FR.svg

Flag of Algeria.svg N7 FR.svg

De N6 of RN6 is een route nationale in Marokko. De weg vormt een oost-westroute in het noorden van het land, vanaf de hoofdstad Rabat via Fes en Oujda naar de grens met Algerije. De N6 is 570 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N6 begint in Salé, een voorstad van Rabat, op de N1. Tevens kruist men de A1. De N6 loopt daarna oostwaarts. Over de gehele route tot Oujda loopt de A2 op korte afstand parallel aan de N6, daardoor heeft de N6 niet zo'n groot belang meer, behalve voor verkeer dat de tol op de A2 wil mijden. De N6 voert door grotere plaatsen zoals Khemisset, Meknes, Fes en Oujda. Tot aan Taza voert de N6 door gecultiveerd en redelijk groen gebied, met lage bergen. Oostelijk van Taza is het terrein droger en meer steppe. Ook is dit gebied vlakker, de bergen liggen hier op grotere afstand. Bij Meknes ligt een zuidelijke rondweg en rond Fes ligt een noordelijke rondweg. Delen van de N6 zijn bij steden met 2x2 rijstroken uitgevoerd.

Geschiedenis

De N6 is van oudsher de belangrijkste oost-westverbinding van Marokko, als schakel tussen een aantal grote steden; Rabat, Khemisset, Meknes, Fes en Oujda. Eind 1991 brak de Algerijnse burgeroorlog uit, en Marokko werd ervan beschuldigd de opstandelingen te steunen, waarna Algerije de grenzen met Marokko in 1994 sloot, zodat er oostelijk van Oujda geen verkeer meer mogelijk is.

Desondanks bleef de N6 voor nationaal verkeer van groot belang en de N6 was één van de eerste wegen die door snelwegen is vervangen, dat gebeurde in 1998-1999 tussen Rabat en Fes, en een grote openstelling in 2011 tussen Fes en Oujda, waarmee eigenlijk de gehele N6 gereduceerd werd tot een lokale verbinding.

Referenties


Route nationales in Marokko

N1 FR.svg N2 FR.svg N3 FR.svg N4 FR.svg N5 FR.svg N6 FR.svg N7 FR.svg N8 FR.svg N9 FR.svg N10 FR.svg N11 FR.svg N12 FR.svg N13 FR.svg N14 FR.svg N14 FR.svg N15 FR.svg N16 FR.svg N17 FR.svg N19 FR.svg