N6 (Mozambique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N6 Mozambique.svg
N6 Mozambique map.png
N6
Begin Beira
Einde Machipanda
Lengte 290 km
Route

Centrum.svg Beira

Centrum.svg Dondo

Centrum.svg Inchope N1 Mozambique.svg

Centrum.svg Chimoio

Centrum.svg Gimo N7 Mozambique.svg

Centrum.svg Manica

Centrum.svg Machipanda

Flag of Zimbabwe.svg R5 Zimbabwe.svg

De N6 of EN6, voluit de Estrada Nacional Nº 6, is een estrada nacional in Mozambique. De weg vormt een oost-westroute door het midden van het land, vanaf Beira via Chimoio naar de grens met Zimbabwe bij Machipanda. De N6 is 290 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N6 begint in Beira, één van de grotere steden in Mozambique en gelegen aan de kust. Het heeft een grote industriële haven. De eerste 40 kilometer vanuit Beira tot Dondo telt 2x2 tot 2x3 rijstroken, dit traject is een tolweg. De weg verloopt dan landinwaarts als enkelbaans weg, maar telt nog even 2x2 rijstroken ter hoogte van de brug over de rivier de Pungwe. De weg voert eerst door laagland, vervolgens door glooiende savanne die iets hoger ligt.

Men bereikt dan Inchope, een belangrijk knooppunt in het Mozambikaanse wegennet, waar een klaverblad met de N1 is. De passage door Inchope telt 2x2 rijstroken. Westelijker is de weg enkelbaans en voert dan door wat heuvelachtiger gebied. De N6 verloopt daarna door de stad Chimoio, de grootste landinwaarts gelegen stad op de route. De passage door Chimoio telt 2x2 rijstroken. Iets verderop in Gimo slaat de N7 naar Tete af.

De N6 verloopt daarna geleidelijk in hoger gelegen gebied, op circa 600 tot 700 meter boven zeeniveau. In dit gebied liggen ook wat hogere bergen met toppen tot circa 1.600 meter. De laatste plaats van betekenis op de route is Manica. Na Manchipada volgt de grens met Zimbabwe, vanwaar de R5 verder voert naar Mutare en Harare.

Geschiedenis

De N6 is van oudsher de belangrijkste achterlandverbinding van Mozambique, als één van de weinige belangrijke oost-west georiënteerde wegen. De weg is van oudsher ook de belangrijkste verbinding vanuit de landen in het binnenland van Afrika naar de haven van Beira. Het is de beste route vanaf steden als Lusaka, Harare en Bulawayo naar de exporthaven van Beira.

Tijdens de Mozambikaanse burgeroorlog voerde het leger van Zimbabwe een interventie uit in deze corridor om hun exportroute naar Beira veilig te stellen, aangezien het Mozambikaanse regeringsleger in de jaren '80 geen controle over het gebied had en transport levensgevaarlijk was door overvallen en banditisme.

De route werd in de jaren '70 aangewezen als de Trans-Africa Highway 9, die vanaf Beira naar Zimbabwe en Zambia voert. Het Mozambikaanse deel van de weg grotendeels in de jaren '60 al aangelegd als een verharde weg.[1]

De weg bestond bij Beira al voor 1984 op de huidige corridor, maar de omgeving is na 2000 sterk verstedelijkt. Het 2x2 deel is in 2019 verder buiten Beira gerealiseerd als een concessie met tolheffing. De rest van de route naar Chimoio is tussen 2015 en 2019 ook opgewaardeerd met tolheffing, maar is grotendeels enkelbaans gebleven.[2][3] In 2019 opende in Inchope een klaverblad tussen de N1 en N6.[4] Sinds 1 januari 2020 wordt tol geheven tussen Beira en Chimoio.[5]

Referenties

Flag of Mozambique.svg Estradas nacionais in Mozambique Flag of Mozambique.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14