N6 (Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN6
Begin Mila-Mila
Einde Mbinda (G)
Lengte 238 km
Route

Mila-Mila

Mossendjo

Mayoko

Mbinda

De N6 of RN6 is een route nationale in de Republiek Congo. De weg verloopt vanaf Mila-Mila tot de grens met Gabon bij Mbinda. De route is 238 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N6 begint in het dorp Mila-Mila op de N5 en verloopt noordoostwaarts, later noordwaarts. De weg verloopt parallel aan de spoorlijn naar M'Binda bij de grens met Gabon en is vermoedelijk een all-weather road. Het zuidelijk deel voert door meer open savanne, maar het middendeel en noordelijk deel voert door overwegend dichte regenwoud, dit gebied is ook wat heuvelachtig. De voornaamste dorpen op de route zijn Mossendjo en Mayoko. Aan Gabonese zijde sluit de R24 naar Moanda aan.

Geschiedenis

In het oorspronkelijke nummeringsstelsel van de Republiek Congo vormde de N6 een andere route vanaf de N1 ten noordoosten van Pointe-Noire tot de N4 ten noordwesten van Pointe Noire, een zandweg door de jungle die een brug over de rivier de Kouilou bij Sounda heeft.[1] Deze route was 154 kilometer lang. Volgens sommige bronnen verliep de N6 niet vanaf de N1 naar de kust, maar juist landinwaarts naar de N5 bij Mila-Mila.[2] Omstreeks 2015 is de nummering van de routes nationales uitgebreid, daarbij werd de N6 in zijn geheel verplaatst naar een route van Mila-Mila tot de grens met Gabon ten noorden van Mayoko. Deze route was voorheen als de P1 genummerd.

Eindpunt Mbinda was oorspronkelijk een overslagcentrum van de COMILOG Cableway, een 76 kilometer lange kabelbaan van Moanda naar Mbinda, waar het aansloot op de spoorlijn naar Brazzaville en Pointe-Noire. Met deze kabelbaan werd mangaan geëxporteerd vanaf Moanda naar de haven van Pointe-Noire. De kabelbaan werd in 1986 buiten gebruik gesteld toen de Trans-Gabon-Railway naar Libreville in gebruik werd genomen. Mbinda is nog steeds het eindpunt van de Congolese spoorlijn.

Mede vanwege de spoorlijn had de route geen prioriteit om als verharde weg aan gelegd te worden. De weg was in 2018 nog een zandweg, alhoewel er wel vaste bruggen over rivieren zijn.

Referenties

  1. Route volgens Google Maps
  2. Route volgens Open Street Map
Routes nationales in de Republiek Congo

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15