N6 (Senegal)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N6
Begin Tambacounda
Einde Gnikine
Lengte 491 km
Route

Tambacounda

Velingara

Kolda

Ziguinchor

Oussouye

Gnikine

De N6 of RN6 is een route nationale in Senegal. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, vanaf Tambacounda via Kolda en Ziguinchor tot Gnikine. De route is 491 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N6 begint in de oostelijke stad Tambacounda en verloopt eerst zuidwaarts, langs de oostkant van het land Gambia. Hier is vanuit zee gezien ook de eerste brug over de rivier de Gambia. De N6 loopt op slechts 500 meter afstand van de grens met Gambia. De N6 verloopt dan westwaarts door savanne en bosgebied, parallel aan de grens met Guinea-Bissau. Een groot deel van de route loopt over de zuidoever van de brede rivier de Casamance. De N6 kruist in de stad Ziguinchor op de N4.

Vanaf Ziguinchor voert de weg nog verder westwaarts tot aan de Atlantische kust. Deze streek is bebost en de weg kruist enkele rivierarmen van de grote rivierdelta van West-Afrika. De N6 verloopt daarna parallel aan de kust noordwaarts en is tot Diembéring verhard. Het laatste deel tot Gnikine is een zandweg. Dit is bij de monding van de grote getijderivier Casamance.

Aftakkingen

  • N6.B1: Vélingara - Badiara - grens Gambia (14 km, verhard)
  • N6.B2: Kolda - Saré Ndiaye - grens Guinea-Bissau (23 km, zandweg)
  • N6bis: N6 - Médina Gounass - grens Guinea (65 km, verhard)

Geschiedenis

De N6 is de enige route die Dakar met Ziguinchor verbindt zonder dat men door Gambia hoeft. Dit is echter een omweg van enkele honderden kilometers, zodat verkeer veelal door Gambia rijdt om naar het zuidwesten van Senegal te rijden. In het dorp Gouioumbo is de eerste brug over de rivier de Gambia gebouwd, vanaf zee gezien.

De N6 is pas relatief laat ontwikkeld als verbeterde wegverbinding. Al in de Franse koloniale periode is een circa 35 kilometer lang traject tussen Diana Ba en Kolda geasfalteerd, maar dit werd uiteindelijk geen onderdeel van de N6. Pas in de jaren '70 is het 185 kilometer lange traject van Ziguinchor tot Kolda geasfalteerd, waardoor de westelijke helft van de N6 is geasfalteerd. Het 225 kilometer lange traject van Kolda tot Tambacounda is vermoedelijk in de jaren '80 verhard.

De N6 eindigde oorspronkelijk in Ziguinchor. In 2012 is de N6 89 kilometer westwaarts verlengd tot en langs de kust tot Gnikine.[1][2] Het traject van Ziguinchor tot aan de kust was oorspronkelijk als de R20 genummerd.

Omstreeks 2012 is de N6bis van Medina Gounass tot de grens met Guinea geasfalteerd. Dit was de eerste verharde weg tussen Senegal en Guinea.

Referenties

Autoroutes & routes nationales in Senegal

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17