N6 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N6 SA.svg
N6 South Africa map.png
N6
Begin East London
Einde Bloemfontein
Lengte 540 km
Route

Centrum.svg East London N2 SA.svg

Centrum.svg Stutterheim

Centrum.svg Queenstown

Centrum.svg Aliwal North

Centrum.svg Bloemfontein N1 SA.svg N8 SA.svg

De N6 is een national road in Zuid-Afrika. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf East London aan de Indische Oceaan door het bergachtige binnenland tot aan Bloemfontein. Het is de voornaamste weg tussen East London en Johannesburg, maar er zijn geen delen uitgebouwd als snelweg. De N6 is 540 kilometer lang.

Routebeschrijving

Eastern Cape

De N6 begint in East London, een grote kustplaats met 400.000 inwoners, gelegen aan de Indische Oceaan. De N6 begint op een aansluiting met de N2, die hier een snelweg is. De N6 zelf voert noordwaarts, door de groene kuststrook naar het drogere binnenland. De weg voert naar het noordwesten, door heuvelachtig gebied. Veel grotere plaatsen liggen er niet op de route. De eerste grotere kern is Stutterheim, waarna men stijgt naar een hoogvlakte op zo'n 1.200 meter boven zeeniveau. Het landschap wordt wat woester, en men bereikt dan Queenstown, de grootste plaats halverwege de route. De weg stijgt ten noorden van Queenstown naar bijna 1.800 meter boven zeeniveau. Het wegennet in deze regio is nog relatief dicht, met voornamelijk Regional Roads. Bij Aliwal North volgt de grens met Free State.

Free State

De N6 voert door het vlakkere zuiden van Free State, met een aantal zijwegen die naar Leshoto leiden. Dit land ligt circa 60 kilometer ten oosten van de N6. De N6 voert over de vlakke hoogvlakte op circa 1.400 meter boven zeeniveau, en afgezien van het eindpunt Bloemfontein liggen er geen grotere kernen op de route. De N6 kent lange rechte stukken, en eindigt uiteindelijk in de stad Bloemfontein, waarna men via de N1 verder kan richting Johannesburg. De N6 staat niet meer bewegwijzerd richting het noorden vanaf het kruispunt met de M30 en eindigt dus de facto op de N1.

Geschiedenis

De N6 is van oudsher een vrij belangrijke route, die de kust rond East London met het binnenland en Johannesburg verbindt. Het is één van twee routes tussen Johannesburg en East London, een alternatieve route voert via Durban over de N3 en N2. De N6 is niet erg hoogwaardig uitgebouwd, maar doordat er amper bebouwde kommen op de route liggen is het een vrij snelle verbinding, met name in het vlakkere Free State.

De weg was in de jaren '50 al volledig verhard en is ook vanaf het begin al als de Highway 6 genummerd geweest.

Referenties


Flag of South Africa.svg National Roads & Freeways in Zuid-Afrika Flag of South Africa.svg

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4