N7 (Frankrijk)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N7 FR.svg
FR N7.png
N7
Begin Paris
Einde Menton
Lengte 402 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A106 FR.svg

Afslagsymbool.svg Aéroport de Paris-Orly

Afslagsymbool.svg Paray-Vieille-Poste

Junction.svg Juvisy-sur-Orge


A77 FR.svg → Paris

Afslagsymbool.svg Nevers-Sud

Afslagsymbool.svg Magny-Cours-Sud

Afslagsymbool.svg Saint-Pierre-le-Moûtier-Nord

Afslagsymbool.svg Saint-Pierre-le-Moûtier-Sud


Afslagsymbool.svg Moulins-Nord

Afslagsymbool.svg Moulins-Nordest

Afslagsymbool.svg Moulins-Est

Afslagsymbool.svg Moulins-Sudest

Afslagsymbool.svg Moulins-Sud

Afslagsymbool.svg Toulon-sur-Allier

Junction.svg Bessay-sur-Allier

Junction.svg Saint-Loup

Afslagsymbool.svg53 Varennes-sur-Allier-Nord

Afslagsymbool.svg Varennes-sur-Allier-Sud

Junction.svg Saint-Gerand-le-Puy

Afslagsymbool.svg Lapalisse

Afslagsymbool.svg Saint-Prix

Afslagsymbool.svg Saint-Martin-d'Estéraux

Junction.svg Le Crozet

Junction.svg Changy

Junction.svg Saint-Germain-Lespinasses

Afslagsymbool.svg Roanne-Nord

Afslagsymbool.svg Roanne-Nordest

Afslagsymbool.svg Roanne-Est

Afslagsymbool.svg Roanne-Sud

Afslagsymbool.svg Parigny

Afslagsymbool.svg L'Hôpital-sur-Rhins

Junction.svg Saint-Symphorien-de-Lay

Junction.svg Tarare

Junction.svg Les Olmes

Junction.svg L'Arbresle

Afslagsymbool.svg La Tour-de-Salvagny

Afslagsymbool.svg Le Barriot

Afslagsymbool.svg Dardilly

Junction.svg Lyon


Afslagsymbool.svg A46 FR.svg

Junction.svg Vienne

Junction.svg Le Péage-de-Roussillon

Junction.svg Chanas

Junction.svg Saint-Vallier

Junction.svg Tournon-sur-Rhône

Junction.svg Valence

Junction.svg Loriol

Junction.svg Montélimar

Junction.svg Pierrelatte

Junction.svg Orange


Znak d42.svg Avignon

Afslagsymbool.svg A7 FR.svg

De N7 of RN7 is een route nationale in Frankrijk. Oorspronkelijk verliep de N7 vanaf Paris via Lyon en Nice naar de grens met Italië, maar grote delen zijn overgedragen naar de departementen. Van de oorspronkelijke 1004 kilometer lange route is nog 402 kilometer in gebruik, een klein stukje in Paris, een deel van Nevers naar Lyon, een deel door het Rhônedal en een klein stukje bij Avignon.

Routebeschrijving

Huidige N7

Paris

De N7 door Paris is niet meer dan een kort stukje voie expresse dat onder de luchthaven Orly door gaat. Het is slechts enkele kilometers lang en telt 2x2 rijstroken. Het is feitelijk een voortzetting van de A106.

Nevers - Lyon

De N7 rond Moulins.

De N7 begint weer bij de stad Nevers, waar de A77 eindigt. De weg voert dan zuidwaarts en is een belangrijke hoofdweg, en kent enkele delen die als voie expresse zijn uitgebouwd. Rondom Moulins ligt een oostelijke rondweg, waarna de N7 even voor Vichy naar het zuidoosten afbuigt, en er een rondweg rond Lapalisse ligt. Daarna volgt een wat smaller en bochtiger deel. Rondom Roanne ligt weer een voie expresse, waarna de N7 door lage bergen loopt. Rondom de voorstad La Tour-de-Salvagny van Lyon ligt een korte rondweg als voie expresse. De N7 voert daarna als stadsweg door de stad Lyon en kruist de A6.

Rhônedal

Het derde deel begint even ten zuiden van Lyon aan de A46 en voert zuidwaarts langs de rivier de Rhône tot aan Orange. Het gehele deel loopt parallel aan de A7 en is de belangrijkste alternatieve route hiervoor. Men komt door de grotere stad Valence, en door diverse kleine stadjes zoals Montélimar. Ten noorden van Orange eindigt de N7.

Avignon

Het vierde en laatste deel verloopt vanaf Avignon in zuidoostelijke richting tot aan de A7 en is niet meer dan enkele kilometers lang.

Oorspronkelijke N7

Paris

De N7 begon oorspronkelijk op het Point Zéro des Routes de France in Paris, een plein voor de Notre-Dame op het Île de la Cité, een eiland in de rivier de Seine. Via de Pont au Double stak de N7 het zuidelijk kanaal van de Seine over, en voerde over de Rue Monge zuidwaarts. Via het Place d'Italie en Avenue d'Italie voerde de N7 zuidwaarts tot de Porte d'Italie met de Boulevard Périphérique, die tevens de grens van de stad Paris vormt. In Paris heeft de ex-N7 geen wegnummer meer.

D7 (Val-de-Marne)

In het departement Val-de-Marne is de ex-N7 als de D7 genummerd, een stadsweg met vier rijstroken die door de binnenste ring van voorsteden ten zuiden van Paris loopt. Via de voorstad Villejuif voert de D7 naar de luchthaven Orly, waar de D7 overgaat in de N7.

N7 (Essonne)

De ex-N7 voert dan door een serie voorsteden langs de Seine ten zuiden van Paris. De A6 loopt hier op niet al te grote afstand parallel aan, de ex-N7 vormt hier veelal de hoofdstraat van de vele voorsteden, zoals Juvisy-sur-Orge, Ris-Orangis en Évry. De ex-N7 telt hier veelal 2x2 rijstroken en heeft sporadisch wat ongelijkvloerse elementen. Door de planstad Évry is de ex-N7 wat beter uitgebouwd als een ongelijkvloerse stadsweg. Tussen Évry en Corbeil-Essonnes is een aansluiting op de N104, die de buitenste ringweg van Paris vormt. De laatste voorstad op de route is Le Coudray-Montceaux, daarna komt men in het departement Seine-et-Marne.

D607 (Seine-et-Marne)

In Seine-et-Marne is de ex-N7 als de D607 genummerd. De weg voert zuidelijk van Melun langs door de bossen rond de stad Fontainebleau. Rond Fontainebleau telt de D607 deels vier rijstroken. De weg voert slechts door de rand van Fontainebleau en niet door het centrum, om daarna naar het zuiden af te buigen. Niet veel verder bereikt men de stad Nemours, waar men de A6 voor het eerst kruist, de D607 voert hier ten zuiden van de A6. In Nemours steekt men de rivier de Loing over, hierna verloopt de D607 parallel aan de A77. Even ten zuiden van Nemours volgt de grens met het departement Loiret.

D2007 (Loiret)

In het departement Loiret is de ex-N7 als de D2007 genummerd. De weg voert door Dordives en telt daarna gedeeltelijk 2x2 rijstroken tot Montargis. Dit deel van de route verloopt op korte afstand naast de rivier de Loing en kruist vlak voor Montargis de A19. De D2007 voert dwars door Montargis maar lift ook een klein stuk mee op de ringweg die gevormd wordt door de D2060. Zuidelijk van Montargis is de D2007 een redelijke weg, bypasst de grotere dorpen en de A77 loopt overal op korte afstand parallel aan de D2007. De weg voert door een vrij vlak gebied met veel landbouw, dat landschappelijk niet zo interessant is. Vanaf Briare voert de D2007 over de oever van de rivier de Loire. Na Bonny-sur-Loire volgt de grens met het departement Nievre.

D907 (Nievre)

In het noorden van het departement Nievre is de ex-N7 als de D907 genummerd. Dit deel verloopt in het noordwesten van het departement tot aan Pouilly-sur-Loire, omdat vanaf daar de N7 nog bestaat. De D907 volgt de loop van de rivier de Loire naar het zuiden, dwars door Cosne-Cours-sur-Loire. De A77 loopt hier overal op korte afstand parallel aan de D907. Bij Pouilly-sur-Loire eindigt de D907 op de N7, die vanaf hier een voie express naar het zuiden vormt.

Een tweede deel bestaat verder zuidelijk in Nevers. Hier is de N7 onderbroken door de A77, die als autosnelweg langs de oostkant van Nevers voert. De oude N7 is hier als de D907 genummerd en gaat dwars door de stad Nevers, waar het de rivier de Loire oversteekt. Zuidelijk van Nevers gaat de D907 weer over in de N7.

D707 (Allier)

De D707 vormt in het departement Allier de passage door de stad Moulins. De N7 bestaat hier ook als voie express langs de oostkant van Moulins, waardoor de D707 uitsluitend de passage door Moulins vormt. In Moulins loopt de D707 parallel aan de rivier de Allier.

D307 (Rhône)

In het departement Rhône vormt de D307 de passage door de stedelijke regio van Lyon. De D307 begint bij La Tour-de-Salvagny, een noordwestelijke voorstad waar de A89 aansluit. De D307 vormt hier een stadsweg met 2x2 rijstroken tot aan Tassin-la-Demi-Lune. Het deel door de stad Lyon zelf is ongenummerd en heeft in het verleden op diverse routes door de stad gelopen, wel allemaal via het centrum.

Zuidelijk van de Périphérique van Lyon (D383) bestaat de D307 weer en voert zuidwaarts door de voorsteden Vénissieux en Feyzin. De A7 en de rivier de Rhône liggen iets naar het westen. Dit deel van de D307 telt één rijstrook per richting. Verder zuidelijk van Lyon eindigt de D307 op de aansluiting met de A46, vanaf hier gaat de N7 weer verder.

D7 (Drôme)

De D7 vormt de oude route van de N7 door de stad Valence. De N7 bestaat nog, maar verloopt als voie express langs de oostkant van Valence. De historische route is buiten de stadsgrens van Valence als de D7 genummerd, alhoewel de passage door de gemeente Valence ongenummerd is, dit is een stadsweg door het centrum en over een bedrijventerrein ten zuiden van de stad in Portes-lès-Valence. De passage door Valence telt grotendeels één rijstrook per richting.

D907 (Vaucluse)

Vanaf de aansluiting Orange-Sud van de A7 gaat de N7 over in de D907, het nummer van de ex-N7 door het departement Vaucluse. Tussen Orange en Bédarrides verloopt de D907 direct naast de A7, maar buigt daarna af naar de stad Avignon. De D907 telt vanaf Sorgues 2x2 rijstroken en is een belangrijke invalsweg van Avignon. De D907 ligt hier deels direct op de oever van de Rhône en is gedeeltelijk een ongelijkvloerse autoweg. De D907 loopt door het oosten van Avignon tot een rotonde aan de rand van de stad, waar de N7 verder gaat.

D7N (Bouches-du-Rhône)

In het departement Bouches-du-Rhône is de ex-N7 als de D7N genummerd. Deze route begint op de departementsgrens, die gevormd wordt door de rivier de Durance. De weg voert dan parallel aan de A7, net buiten Cavaillon langs en kruist bij Sénas de A7, om er dan ten oosten van te lopen. Dit deel voert door een wat heuvelachtiger gebied met een lage col bij Lambesc. Vanaf hier begint verloopt de A8 parallel aan de D7N, die geleidelijk naar het oosten afbuigt. De D7N vormt dan de noordwestelijke invalsweg van de stad Aix-en-Provence.

Door Aix-en-Provence gaat het doorgaande verkeer over de N296. De oude route door het centrum van Aix-en-Provence heeft geen nummer meer. De D7N begint weer aan de zuidoostkant van Aix-en-Provence en loopt hier veel dichter langs de A8. De D7N voert langs de voet van het Montagne de Sainte-Victoire, een steile rotsige bergwand die hoog boven de omgeving uittorent. Oostelijk van Rousset volgt dan de grens met het departement Var.

DN7 (Var)

In het departement Var heeft de weg het ongebruikelijke nummer DN7. De DN7 is een vrij snelle verbinding parallel aan de A8, die rondwegen heeft bij de meeste plaatsen, waaronder Brignoles. Er zijn ook korte stukken met 2x2 rijstroken of inhaalstroken, van de ex-N7 is dit één van de best uitgebouwde delen parallel aan een tolweg. De DN7 blijft ten noorden van het Massif des Maures, een bebost berggebied wat de vallei van de DN7 van de Côte d'Azur scheidt. Rond Brignoles ligt de ex-N7 op zijn zuidelijkste deel, oostelijker buigt de weg weer wat naar het noordoosten af. De DN7 voert langs Fréjes en door het Massif de l'Esterel, een mooie route over een circa 315 meter hoge col. Hierna bereikt men het departement Alpes-Maritimes.

D6007 & M6007 (Alpes-Maritimes)

Bij Mandelieu bereikt men het departement Alpes-Maritimes. De weg is vanaf hier als de D6007 genummerd. De weg voert rond de noordzijde van de luchthaven van Cannes en verloopt daarna bijna de gehele rest van de route in het departement Alpes-Maritimes door bebouwde kommen. De passage door Cannes heeft formeel geen nummer. De oude N85 eindigt in Cannes op de ex-N7. De weg voert door de vele tot de verbeelding sprekende badplaatsen aan de Côte d'Azur, zoals Juan-les-Pins en Antibes.

Vanaf Cagnes-sur-Mer is de weg als de M6007 genummerd, dit is een route métropolitaine van Nice. De weg voert langs de luchthaven van Nice, waar de oude N202 op de ex-N7 eindigt. De Nice voert dwars door Nice, maar niet over de beroemde Promenade des Anglais, maar een stadsblok landinwaarts tussen de Promenade des Anglais en de ongelijkvloerse stadsautoweg Voie Pierre Mathis in. De weg is als de M6007 genummerd tot aan het einde van de A500 bij Monaco.

De weg is daarna weer als de D6007 genummerd en voert langs de rand van Monaco. Dit is een bochtige en soms steile route door het gebergte dat zowat loodrecht uit de Middellandse Zee oprijst. De parallel verlopende A8 verloopt nog hoger op de bergruggen. De D6007 voert dwars door Menton, de laatste plaats op de route. Hierna volgt de grens met Italië en gaat de SS1 verder naar Ventimiglia en Genova.

Geschiedenis

De N7 rond Valence.

De N7 is in 1824 gecreëerd als de route van Paris naar Nice, maar verliep altijd tot de grens met Italië bij Menton. Deze route was 1.004 kilometer lang. Dit was de langste route nationale van Frankrijk en heeft altijd tot de verbeelding gesproken als route naar het zuiden. Afgezien van upgrades tot voie express en omleggingen bij grotere dorpen is de route van de N7 betrekkelijk weinig gewijzigd in de 19e en 20e eeuw. Grote delen van de N7 zijn in 2006 gedeclasseerd en werden een route départementale. De departementen hernummerden de N7 naar diverse andere wegnummers, waar het nummer '7' of '07' nog wel in verwerkt is.

De N7 had sinds de jaren '70 zijn doorgaande belang al verloren nadat de A6, A7 en A8 waren opengesteld. Daardoor is het ook opvallend dat de N7 na 2006 behouden bleef door de Rhônevallei tussen Lyon en Orange, aangezien hier immers de A7 al decennia parallel aan verliep.

In 2006 bleven de volgende delen als de N7 genummerd;

  • passage onder de luchthaven Paris-Orly
  • Nevers - Moulins - Roanne - Lyon
  • Lyon - Orange
  • Avignon - A7

Enkele delen van de oude route hebben thans geen nummer meer, omdat voor de declassering van 2006 al rondwegen waren aangelegd bij dorpen. Het meest prominent van de ongenummerde delen van de oude route zijn de passages door Paris, Lyon, Valence, Aix-en-Provence, Cannes en Nice. In de regio rond Nice kreeg de weg in 2012 het nummer M6007, nadat hier een netwerk van routes métropolitaines waren ingevoerd. Deze vervingen de nummers van de voorgaande routes départementales, in dit geval de D6007. Tussen Évry en Corbeil-Essonnes, twee zuidelijke voorsteden van Paris, heeft de ex-N7 het nummer RNIL7 gekregen, een route nationale d'intérêt local.

Moulins - Roanne

Delen van de N7 zijn omgevormd tot voie expresse. Het oudste deel is de bypass van Roanne, die in 1983 in gebruik is genomen. Vanaf midden jaren 2000 zijn enkele delen tussen Moulins en Roanne aangelegd.

Tussen 2009 en 2016 is het zuidelijk deel van de rondweg van Varennes-sur-Allier aangelegd.[1] Het zuidelijke, 4,8 kilometer lange deel is aangelegd als een voie express met 2x2 rijstroken en is op 20 december 2016 opengesteld voor het verkeer.[2][3]

Van Naar Lengte Datum
Roanne (D207) Roanne (D504) 5,1 km 00-00-1983
Saint-Pierre-le-Moûtier-Nord Saint-Pierre-le-Moûtier-Sud 2,8 km 11-07-1986
Lapalisse Les Espalus 6,3 km 00-10-2006
La Pacaudière Changy 8,9 km 15-07-2010
Les Espalus Saint-Martin-d'Estréaux 9,3 km 19-03-2014
Moiry (D907) Maison-Rouge 3,4 km 30-10-2014
Maison-Rouge Saint-Pierre-le-Moûtier-Nord 2,2 km 29-06-2016
Varennes-sur-Allier-Nord Varennes-sur-Allier-Sud 4,8 km 20-12-2016

Toekomst

Het is de bedoeling om uiteindelijk de gehele N7 tussen Nevers en Roanne uit te bouwen tot een voie express. Diverse langere trajecten ontbreken, de bouw gaat stapsgewijs en erg langzaam.

Eind 2010 begonnen werkzaamheden aan de rondweg van Villeneuve-sur-Allier. Dit moet medio 2019 worden opengesteld.

Referenties

Routes nationales in Frankrijk

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22N23N24N25N26N27N28N29N30N31N32N33N34N35N36N37N38N39N40N41N42N43N44N45N46N47N48N49N50N51N52N53N54N55N56N57N58N59N60N61N62N63N64N65N66N67N68N69N70N71N72N73N74N75N76N77N78N79N80N81N82N83N84N85N86N87N88N89N90N91N92N93N94N95N96N97N98N99

N100N101N102N103N104N105N106N107N108N109N110N111N112N113N114N115N116N117N118N119N120N121N122N123N124N125N126N127N128N129N130N131N132N133N134N135N136N137N138N139N140N141N142N143N144N145N146N147N148N149N150N151N152N153N154N155N156N157N158N159N160N161N162N163N164N165N166N167N168N169N170N171N172N173N174N175N176N177N178N179N180N181N182N183N184N185N186N188N189N190N191N192N193N194N195N196N197N198N199

N201N202N205N209N216N221N224N225N227N230N237N244N248N249N250N254N265N274N282N296N301N306N315N316N320N324N330N337N338N346N353N356N363N385N388N401N406N410N416N425N431N440N441N444N446N449N481N486N488N520N524N532N537N542N543N568N569N572N580N814N844

Snelwegen in de Île-de-France

A1A3A4A5A6A10A12A13A14A15A16A86A103A104A105A106A115A140A186

N2N4N6RNIL 7N12RNIL 20N104N118N184N315N406

D1D170D199D301D307D317D499D603D606D637D934

Boulevard PériphériqueFrancilienneGrand contournement de Paris

Snelwegen in de regio Lyon

A6A7A42A43A46A47A89A432A450A466

N6N7N346D301D302D383