N7 (Mozambique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N7 Mozambique.svg
N7 Mozambique map.png
N7
Begin Gimo
Einde Zobue
Lengte 485 km
Route

Centrum.svg Gimo N6 Mozambique.svg

Centrum.svg Nova Vanduzi

Centrum.svg Catandica

Centrum.svg Changara N8 Mozambique.svg

Centrum.svg Tete N9 Mozambique.svg

Centrum.svg Zobue

Flag of Malawi.svg M6 Malawi.svg

De N7 of EN7, voluit de Estrada Nacional Nº 7, is een estrada nacional in Mozambique. De weg vormt een noord-zuidroute in het binnenland, vanaf Gimo via Tete naar Zobue. De weg is een transitroute naar Malawi en Zambia en is 485 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ponte Samora Machel in Tete.

De N7 begint in Gimo op de N6, even ten westen van de stad Chimoia. De N7 verloopt dan noordwaarts en verloopt parallel aan de grens met Zimbabwe door een landelijk gebied met heuvels, naar het westen liggen wat hogere bergen. Er liggen tal van kleinere plaatsen op de route. In Changara sluit de N8 uit Harare aan. De N7 verloopt hierna parallel aan de rivier de Luenha in noordoostelijke richting.

Men bereikt dan Tete, de grootste stad op de route, gelegen aan de rivier de Zambezi. Tete heeft een bypass, waardoor er twee bruggen over de Zambezi zijn. De oudere brug bij het centrum is een drievoudige hangbrug. Beide bruggen zijn tolbruggen. In Tete sluit de N9 naar Zambia aan. De N7 voert daarna in noordoostelijke richting over een glooiende en later wat heuvelachtige savanne. Uiteindelijk bereikt men de grens met Malawi bij Zombue. Hier sluit de M6 naar Blantyre aan.

Geschiedenis

De N7 is van oudsher één van de belangrijkste wegen van Mozambique, ook voor internationaal verkeer naar en tussen Malawi, Zambia en Zimbabwe. Het was één van de weinige doorgaand geasfalteerde wegen, vermoedelijk al in de Portuguese koloniale periode.

De weg was in het oorspronkelijke nummeringsyssteem als de N102 genummerd tussen Gimo en Changara en de N103 verder via Tete tot de grens met Malawi. Omstreeks 2010 is het gewijzigd naar de N7. De oude EN7 was toegekend aan de hedendaagse N11.

Bij Tete was de Ponte Samora Machel de eerste wegbrug over de Zambezi in Mozambique. Dit is een 762 meter lange hangbrug met drie overspanningen van 180 meter. De brug is tussen 1968 en 1972 aangelegd en was cruciaal voor de regionale integratie tussen Mozambique, Malawi, Zambia en Zimbabwe. De openstelling volgde op 20 juli 1972.[1]

Tussen 2011 en 2014 is een bypass van Tete aangelegd, met de Ponte Kassuende als tweede brug over de Zambezi. Deze brug is op 12 november 2014 geopend.[2][3] Dit is een 1,6 kilometer lange betonnen kokerbrug, met een hoofdbrug van 716 meter over de Zambezi.

Beide bruggen zijn onder concessie van Estradas do Zambeze, een concessie van het Portugese bouwbedrijf Mota-Engil.[4][5]

De Ponte Kassuende over de Zambezi bij Tete.

Referenties

Flag of Mozambique.svg Estradas nacionais in Mozambique Flag of Mozambique.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14