N8 (Bangladesh)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BD-N8.svg
Bangladesh N8 map.png
N8
Begin Dhaka
Einde Patuakhali
Lengte 202 km
Route

Centrum.svg Dhaka BD-N1.svg

Centrum.svg Sreenagar

Centrum.svg Mawa

Veerpont.png Padma

Centrum.svg Bhanga

Centrum.svg Barisal

Centrum.svg Patuakhali

De N8 is een national highway in Bangladesh. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Dhaka via Barisal naar Patuakhali. De N8 is 202 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N8 begint in Dhaka, alhoewel het een wat minder belangrijke invalsweg is, die enkelbaans is. Er is een brug over de rivier de Buriganga. De weg verloopt zuidwestwaarts door laaggelegen gebied, waarna men na ruim 30 kilometer de machtige rivier de Padma bereikt. Via de 6,5 kilometer lange Padma Bridge steekt men de rivier over. De N8 voert daarna zuidwaarts, ten westen van de Padma, door laaggelegen gebied. De enkelbaans N8 voert door dichtbevolkt platteland, met veel bebouwing langs de weg. Men bereikt dan de stad Barisal, waar de N8 door het westen van loopt. Ten zuiden van Barisal is een vrij lange brug over de rivier de Kirtankhola. De N8 verloopt verder zuidwaarts door de delta van de Padma (Ganges). Er is een veerdienst over de rivier de Bighai. De weg eindigt daarna in de plaats Patuakhali.

Geschiedenis

De N8 is de voornaamste verbinding naar de regio Barisal. Ten zuiden van Barisal is de 1.390 meter lange Dapdapia Bridge aangelegd. Deze brugverbinding opende in 2011 voor het verkeer. Op 12 maart 2020 opende de Dhaka - Bhanga Expressway als eerste moderne autosnelweg van Bangladesh, die grotendeels direct over de N8 is aangelegd.

Op 24 oktober 2021 opende de Payra Bridge over de rivier de Payra bij Lebukhali voor het verkeer.[1] Dit is een extradosed brug van 1.460 meter lengte en heeft 2x2 rijstroken. Op deze locatie was voorheen een veerdienst.[2]

De brede rivier de Padma (Ganges) is een fors obstakel voor verkeer tussen west en oost-Bangladesh. De rivier is 5 tot 10 kilometer breed en lange tijd was er maar één brug over de rivier, in het noorden van Bangladesh, die eigenlijk alleen de Jamuna (Brahmaputra) overspant. Daarom is ten zuidwesten van Dhaka een brug over de Padma aangelegd, de Padma Bridge. Het zuidwesten van Bangladesh zal dan voor het eerst via vaste verbindingen met de rest van het land verbonden zijn. De brug is na 7 jaar bouwtijd op 25 juni 2022 geopend voor het verkeer.

Referenties

Flag of Bangladesh.svg National Highways in Bangladesh Flag of Bangladesh.svg

Dhaka - Banga Expressway

BD-N1.svg BD-N2.svg BD-N3.svg BD-N4.svg BD-N5.svg BD-N6.svg BD-N7.svg BD-N8.svg BD-N105.svg