N8 (Centraal-Afrikaanse Republiek)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N8 FR.svg
RN8 CAR map.png
N8
Begin Sibut
Einde Am Dafok (SUD
Lengte 491 km
Route

Centrum.svg Sibut N2

Centrum.svg Dekoa

Centrum.svg Kaga-Bandoro


Centrum.svg Balakété

Centrum.svg Bamingui

Centrum.svg N'Délé


Centrum.svg Madjia

Centrum.svg Birao

Centrum.svg Am Dafok

Flag of Sudan.svg

De N8 ofRN8 is een route nationale in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De weg vormt een diagonale en onderbroken route vanaf Sibut tot de grens met Sudan bij Am Dafok. De weg bestaat uit drie delen van 146, 238 en 107 kilometer lengte, in totaal 491 kilometer.

Routebeschrijving

De weg begint in Sibut op de N2 uit Bangui. Hier eindigt de geasfalteerde weg. De weg is dan een brede zandweg en voert noordwaarts over de savanne naar Kaga-Bandoro. Vanaf Kaga-Bandoro gaat de RR10 verder richting Tsjaad, maar is de N8 onderbroken.

Het tweede deel van de route begint bij het dorp Balakété, 90 kilometer ten zuidoosten van Kaga-Bandoro, en te bereiken via een ongenummerde zandweg. De weg voert dan noordoostwaarts over de glooiende en dunbevolkte savanne naar N'Délé, een groot dorp. Vanaf hier lopen zandwegen verder naar het noorden en noordoosten, maar niet doorgaand tot het derde deel van de N8.

Het derde deel van de N8 begint nabij Madjia, ten zuidwesten van Birao. Ook dit deel is een zandweg en verloopt noordoostwaarts naar Birao, een groot dorp. De weg voert vanaf hier oostwaarts, door droger gebied, de overgang tussen de savanne en de sahel. De weg volgt een kleine rivier naar de grens met Sudan, die men bij Am Dafok bereikt. Vanaf hier gaat een zandweg verder naar Nyala in Sudan.

Geschiedenis

Het zuidelijkste deel van de N8 was in de jaren '70 de belangrijkste weg van Tsjaad naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, in combinatie met de RR10 en N4. In 1972 werd vastgesteld dat de N8 tussen Sibut en Kaga-Bandoro een redelijk goede zandweg was, en het meeste vrachtverkeer vanaf Tsjaad naar de haven van Pointe-Noire in de Republiek Congo verwerkte. De grensovergang bij Am Dafok stelt erg weinig voor, en verkeer in deze regio is lastig vanwege de slechte veiligheidssituatie in zowel het noordoosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek als in de aangrenzende regio Darfur in Sudan.

Referenties


Flag of the Central African Republic.svg Route Nationales in de Centraal-Afrikaanse Republiek Flag of the Central African Republic.svg

N1N2N3N4N5N6N8N9N10N11