N8 (Democratische Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N8 FR.svg
N8 DRC map.png
N8
Begin Ikela
Einde Mbandaka
Lengte 856 km
Route

Centrum.svg Ikela

Centrum.svg Boende

Centrum.svg Mbandaka

De N8 of RN8 is een route nationale in de Democratische Republiek Congo. De weg vormt een oost-westroute door het midden van het land, vanaf Ikela naar Mbandaka. De route is 856 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N8 begint in het midden van Congo op de N7 in Ikela en voert westwaarts door dichtbegroeide jungle naar de afgelegen stad Mbandaka, gelegen aan de rivier de Congo. Onderweg komt men amper tekenen van civilisatie tegen, er ligt maar één groter plaatsje op de route, Boende. Mbandaka is het eindpunt, op niet al te grote afstand van de grens met de Republiek Congo.

Zoals de meeste route nationales in Congo is ook de N8 volledig onverhard en vaak slecht begaanbaar. Het is de enige weg die naar Mbandaka leidt, een vrij grote plaats aan de rivier de Congo. Vanaf Mbandaka kan transport beter via de rivieren dan over de weg, die enorme uitdagingen en omwegen heeft, met name richting Kinshasa.

Geschiedenis

De N8 is van enig belang omdat de westelijke stad Mbandaka een overslagpunt is voor transport vanaf de rivier de Congo naar het achterland. De verbinding is echter slecht, en onduidelijk is of de N8 ooit geasfalteerd is geweest.

Toekomst

De N8 heeft vanwege zijn ligging potentie om een serieuze achterlandverbinding te zijn voor ketentransport via de rivier de Congo. Thans wordt deze functie vooral door de stad Kisangani uitgevoerd, die een stuk verder oostelijk ligt.

Referenties


Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Route Nationales in de Democratische Republiek Congo Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9