N8 (Madagaskar)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N8 FR.svg
N8 MG map.png
N8
Begin Marofototra
Einde Antsalova
Lengte 237 km
Route

Centrum.svg Marofototra N35 FR.svg

Centrum.svg Belo-Tsiribihina

Centrum.svg Antsalova

De N8 of RN8 is een route nationale in Madagaskar. De weg vormt een noord-zuidroute langs de westkust, vanaf Marofototra tot Antsalova over een lengte van 237 kilometer. Daarnaast is er de 123 kilometer lange N8A die in het verlengde daarvan van Antsalova naar Maintirano verloopt, de 19 kilometer lange N8B bij Marovoay en de 318 kilometer lange N8C tussen Androfiakely en Bemahatazana, die incompleet is. Hiermee bestaan er vier trajecten van in totaal 697 kilometer. Alle delen zijn echter geclassificeerd als een route nationale temporaire.

Routebeschrijving

De Avenue of the Baobabs, niet ver buiten Morondava.

N8 Marofototra - Antsalova

De N8 begint op de N35 in het gehucht Marofototra, niet ver van de kustplaats Morondava. De N8 is een zandweg en verloopt noordwaarts, op enige afstand parallel van de kust, maar wel in de kustvlakte. De weg is een zandweg en voert door een mix van savanne en dichte bebossing. Er liggen niet veel plaatsen op de route. Bij Belon'i Tsiribihina is een provisorische veerdienst over de grote rivier de Mania. Noordelijk van Belon'i Tsiribihina is de N8 eigenlijk niet veel meer dan een zandpad. Bij Bekopaka ontbreekt ook een brug over de rivier de Manambolo. Via smalle zandpaden verloopt de N8 dan verder tot Antsalova.

N8A Antsalova - Maintirano

Vanaf Antsalova gaat de N8A verder, die ook onverhard is. Deze weg heeft een vijftal vaste bruggen over kleinere rivieren, maar is een karrenspoor, eigenlijk een soort piste. De laatste paar kilometer tot in Maintirano is een verharde weg, dit is theoretisch ook onderdeel van de N1bis.

N8B Marovoay

De N8B ligt in een heel ander deel van Madaskar, en is een set van twee zijwegen van de N4 naar het plaatsje Marovoay, dat bij de delta van de machtige rivier de Betsiboka. Alleen de noordelijke tak van de N8B is een verharde weg, de rest is een zandpad.

N8C Androfiakely - Bemahatazana

De N8C vormt weer een geheel andere route, namelijk oost-west vanaf de N4 bij het dorp Androfiakely diep in het binnenland ten zuiden van Maevatanana, tot aan de N1bis bij Bemahatazana. Een klein stukje vanaf de N4 is een verharde weg of gravelweg tot de eerste rivier die geen brug heeft. Daarna is het een zandweg of zandpad door geïsoleerd platteland. De N8C voert door een streek waar vrijwel geen andere wegen zijn. De weg kruist veel rivieren die nergens bruggen hebben, en een groot deel heeft ook geen veerdienst, zodat de weg vermoedelijk alleen in het droge seizoen deels berijdbaar is. Grote rivieren kunnen vermoedelijk alleen provisorisch gekruist worden. Het zandpad eindigt bij Kandreho, waar de grote rivier de Mahavavy vermoedelijk alleen met kano's overgestoken kan worden.

Volgens kaarten begint de N8C weer bij Ambatomainty, maar de weg is niet meer dan een zandpad die vermoedelijk alleen in het droge seizoen met 4x4 voertuigen te berijden is. De N8C eindigt ten zuiden van Morafenob op de N1bis, die ook onverhard is.

Geschiedenis

De N8 is een amper ontwikkelde weg, feitelijk bestaande uit 4 trajecten waarvan er maar twee een relatie tot elkaar hebben, de N8 en N8A. De N8 zelf werd in 1970 al gekenmerkt als een all-weather road, alhoewel vaste bruggen ontbreken. Op de N8 net ten noorden van het beginpunt bevindt zich de beroemde 'Avenue of the Baobabs', waar de N8 als zandweg door een serie grote Baobab-bomen voert, een bekende toeristische locatie van Madagaskar.

e N8A wordt op recentere kaarten aangegeven als een verharde weg van Antsalova naar Maintirano, maar is feitelijk een karrenspoor die dan wel vaste bruggen over alle rivieren heeft. De N8B is de enige verharde weg als ontsluiting van Marovoay.

De N8C is geen praktisch begaanbare wegverbinding, de weg is niet meer dan een zandpad die vermoedelijk alleen in het droge seizoen met 4x4 voertuigen te berijden is. Een probleem van de N8C is dat geen enkele rivier een vaste brug heeft, zowel grote als kleine rivieren. De rivieren in deze streek zijn zeer modderig en mogelijk alleen met kano's over te steken.

Alle vier segmenten van de N8 worden geclassificeerd als een 'route nationale temporaire', een seizoensweg.

Referenties


Routes nationales in Madagaskar

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22N23N24N25N26N27N30N31N32N33N34N35N36N41N42N43N44N45N46N47N51N52N53N54N55N56N57N58N59N60N65