N8 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N8 FR.svg
N8 MA map.svg
N8
Begin Targuist
Einde Agadir
Lengte 910 km
Route

Centrum.svg Targuist N2 FR.svg

Centrum.svg Taounate

Centrum.svg Fes N6 FR.svg

Centrum.svg Ifran

Centrum.svg Azrou N13 FR.svg

Centrum.svg Khenifra

Centrum.svg Kasba Tadla

Centrum.svg Beni Mellal N11 FR.svg

Centrum.svg Marrakech N7 FR.svgN9 FR.svg

Centrum.svg Chichaoua

Centrum.svg Agadir N1 FR.svg

De N8 of RN8 is een route nationale in Marokko. De weg vormt een lange noord-zuidroute vanaf Targuist in het Rifgebergte via Fes en Marrakech naar de zuidelijke kustplaats Agadir. De N8 is 910 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N8 begint in Targuist op de N2, ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van El Hoceima. Het eerste deel van de N8 tot Fes is een bergachtige route die erg bochtig is. Het hoogste punt van de route ligt hier op meer dan 1.600 meter hoogte. Het landschap is hier nog vrij groen. Dichter bij Fes zijn de bergen lager, maar zijn er wel voortdurend hoogteverschillen. In Fes kruist men de N6 en de A2.

Vanaf Fes naar Marrakech voert de N8 langs de voet van het Atlasgebergte. Dit gebied is nog redelijk groen en gecultiveerd, omdat er nog veel neerslag valt ten westen van de Atlas. De N8 loopt vrij hoog, bij Ifran opnieuw op meer dan 1.600 meter. Het deel bij Beni Mellal is lager gelegen. Westelijk van Beni Melal voert de N8 door vlak gebied, wel altijd met de Atlas in zicht.

Men bereikt dan de grote stad Marrakech. Er is geen goede ringweg rond de stad, het doorgaande verkeer gebruikt de ringweg rond het centrum. De N8 telt 2x2 tot 2x3 rijstroken door Marrakech. Vanaf Marrakech naar Agadir loopt de N8 parallel aan de A7. De weg doorkruist hier het westelijk deel van het Atlasgebergte, en is een landschappelijk erg mooie route, alhoewel het geen echte woestijn is. Men daalt dan af naar de stad Agadir, waar de N8 op de N1 eindigt.

Geschiedenis

De N8 is van oudsher de route langs de Atlas. Begin tot midden 20e eeuw waren er twee lange noord-zuidroutes in Marokko, de N1 die langs de kust loopt. Daarnaast is er de minder ontwikkelde N8 die langs de voet van het Atlasgebergte loopt. De N8 loopt vrij hoog in het Rifgebergte en het noordelijk Atlasgebergte en is daarom in de winter soms gevoelig voor sneeuwval. De N8 is alleen tussen Marrakech en Agadir vervangen door een snelweg, in 2010 opende de A7 voor het verkeer. De A7 wordt vaak genoemd als de mooiste snelweg van Marokko.

Referenties


Route nationales in Marokko

N1 FR.svg N2 FR.svg N3 FR.svg N4 FR.svg N5 FR.svg N6 FR.svg N7 FR.svg N8 FR.svg N9 FR.svg N10 FR.svg N11 FR.svg N12 FR.svg N13 FR.svg N14 FR.svg N14 FR.svg N15 FR.svg N16 FR.svg N17 FR.svg N19 FR.svg