N8 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N8 FR.svg
N8 MA map.png
N8
Begin Cala Iris
Einde Essaouira
Lengte 862 km
Route

Centrum.svg Cala Iris

Centrum.svg Targuist N2 FR.svg

Centrum.svg Taounate

Centrum.svg Fes N6 FR.svg

Centrum.svg Ifran

Centrum.svg Azrou N13 FR.svg

Centrum.svg Khenifra

Centrum.svg Kasba Tadla

Centrum.svg Beni Mellal N11 FR.svg

Centrum.svg Marrakech N7 FR.svgN9 FR.svg

Centrum.svg Chichaoua

Centrum.svg Essaouira N1 FR.svg

De N8 of RN8 is een route nationale in Marokko. De weg vormt een lange noord-zuidroute vanaf Cala Iris aan de Middellandse Zee via Fes en Marrakech naar Essaouira. De N8 is 910 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N8 bij Chichaoua.

De N8 begint in de kleine kustplaats Cala Iris aan de Middellandse Zee, en vanaf daar zuidwaarts het Rifgebergte in. Men kruist eerst de kustroute N16 en daarna in Targuist de N2. Het traject van de N8 tot Fes is een bergachtige route die erg bochtig is. Het hoogste punt van de route ligt hier op meer dan 1.600 meter hoogte. Het landschap is hier nog vrij groen. Dichter bij Fes zijn de bergen lager, maar zijn er wel voortdurend hoogteverschillen. In Fes kruist men de N6 en de A2.

Vanaf Fes naar Marrakech voert de N8 langs de voet van het Atlasgebergte. Dit gebied is nog redelijk groen en gecultiveerd, omdat er nog veel neerslag valt ten westen van de Atlas. De N8 loopt vrij hoog, bij Ifran opnieuw op meer dan 1.600 meter. Het deel bij Beni Mellal is lager gelegen. Westelijk van Beni Melal voert de N8 door vlak gebied, wel altijd met de Atlas in zicht.

Men bereikt dan de grote stad Marrakech. Er is geen goede ringweg rond de stad, het doorgaande verkeer gebruikt de ringweg rond het centrum. De N8 telt 2x2 tot 2x3 rijstroken door Marrakech. Vanaf Marrakech naar Chichaoua loopt de N8 parallel aan de A3. De A3 buigt bij Chichaoua naar het zuiden af, terwijl de N8 verder westwaarts voert tot de kust bij de stad Essaouira. Vlak voor deze stad kruist men nog de N1, waarna de N8 aan de kust eindigt.

Geschiedenis

De N8 is van oudsher de route langs de Atlas. Begin tot midden 20e eeuw waren er twee lange noord-zuidroutes in Marokko, de N1 die langs de kust loopt. Daarnaast is er de minder ontwikkelde N8 die langs de voet van het Atlasgebergte loopt. De N8 loopt vrij hoog in het Rifgebergte en het noordelijk Atlasgebergte en is daarom in de winter soms gevoelig voor sneeuwval.

De N8 verliep oorspronkelijk tot aan Agadir en was 910 kilometer lang. In 2018 werd een hernummering van het wegennet uitgevoerd, waarbij de N8 op het zuidelijk deel een ander eindpunt kreeg, de stad Essaouira. Vanaf Chichaoua verliep de N8 oorspronkelijk zuidwaarts naast de A3, dit is tegenwoordig de N11. Het noordelijk eindpunt werd ook verlengd, de N8 eindigde oorspronkelijk op de N2 in Targuist, maar sinds 2018 aan de Middellandse Zee in Cala Iris. De route werd in totaliteit iets korter, met 862 kilometer.

Het noordelijk deel tussen Cala Iris en Targuist was voorheen de P2502, de weg van Chichaoua naar Essaouira was de R207.

Referenties


Routes nationales in Marokko

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N19N21N23N25N27N29