N8 (Mozambique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N8 Mozambique.svg
N8 Mozambique map.png
N8
Begin Changara
Einde Cuchamano
Lengte 49 km
Route

Centrum.svg Changara N7 Mozambique.svg

Centrum.svg Cuchamano

Flag of Zimbabwe.svg R4 Zimbabwe.svg

De N8 of EN8, voluit de Estrada Nacional Nº 8, is een estrada nacional in Mozambique. De N8 vormt een oost-westroute in het westen van het land, vanaf Changara naar de grens met Zimbabwe bij Cuchamano. De N8 is 49 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N8 is begint in de plaats Changara op een rotonde met de N7 en voert dan in zuidwestelijke richting over een glooiende savanne. De weg stijgt geleidelijk van 400 naar 600 meter boven zeeniveau. Op de route liggen niet veel dorpen. Bij het dorp Cuchamano volgt de grens met Zimbabwe, waar de R4 naar Harare aansluit.

Geschiedenis

De weg is één van twee primaire verbindingen tussen Mozambique en Zimbabwe. De weg heeft vooral betekenis voor verkeer tussen Harare en de vallei van de Zambezi, evenals richting Malawi. Het is in mindere mate een exportroute van Zimbabwe naar zeehavens. De grensovergang is ook aanzienlijk minder uitgebreid dan die bij Mutare.

De weg was in het oorspronkelijke nummeringsyssteem als de N103 genummerd tussen de grens met Zimbabwe en Changara. De N103 verliep toen verder via Tete naar de grens met Malawi, waarmee het internationale karakter van deze route werd benadrukt. Omstreeks 2010 werd het nummer gewijzigd naar de N8.

Referenties


Flag of Mozambique.svg Estradas nacionais in Mozambique Flag of Mozambique.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14