N8 (Senegal)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N8
Begin Rufisque
Einde Saint-Louis
Lengte 185 km
Route

Rufisque

Bayakh

Mboro

Lompoul

Potou

Saint-Louis

De N8 is een route nationale in Senegal. De weg vormt de kustroute van Rufisque bij Dakar tot Saint-Louis in het noorden van het land. De N8 is 185 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N8 verloopt langs het noordelijk deel van de kust van Senegal, vanaf de N1 in Rufisque tot de N2 ten zuiden van Saint-Louis. Rufisque is onderdeel van het stedelijk gebied van Dakar. Saint-Louis is een havenstad in het noorden van het land. De N8 verloopt door de kustzone van Senegal, maar grotendeels iets landinwaarts, door een agrarisch gebied met veel dorpen maar geen grotere plaatsen. Naar het noorden toe wordt het gebied droger met een minder hoge bevolkingsdichtheid. Het noordelijkste deel van de route nabij Saint-Louis verloopt wel dicht langs zee. De gehele N8 is geasfalteerd.

Aftakking

  • N8.B1: Loumpoul - Kébémer (30 km)

Geschiedenis

De weg was aanvankelijk genummerd als een route régionale, met het nummer R70 tussen Rufisque en Darou Fal, ongenummerd tussen Darou Fal en Lompoul en de R30 tussen Lompoul en Saint-Louis. In 2012 kreeg de weg de status van route nationale met het nummer N8.[1][2]

Bij vaststelling van de nummering was het ongenummerde middendeel nog onverhard. Deze weg is in 2015 verhard zodat er een doorgaand verharde kustroute van de regio Dakar naar Saint-Louis was. Dit is een kortere route dan de N2 die verder landinwaarts verloopt.

Referenties

Autoroutes & routes nationales in Senegal

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17