N8 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N8
Begin Groblershoop
Einde Maseru (LS)
Lengte 588 km
Route

Groblershoop

Griekwastad

Kimberley

Bloemfontein

Ladybrand

A2 (Lesotho)

De N8 is een national road in Zuid-Afrika. De weg vormt een oost-westroute vanaf de N10 bij Groblershoop via Kimberley en Bloemfontein naar de grens met Lesotho bij Ladybrand. De N10 is de enige national road die Lesotho ontsluit. De weg is nergens uitgebouwd als snelweg en is 588 kilometer lang.

Routebeschrijving

Northern Cape

De N8 begint in het dorp Groblershoop aan de N10, de weg naar Upington. De N8 steekt de rivier de Orange over, en voert door een zeer afgelegen woestijngebied. Het terrein is relatief vlak, met wat lage bergruggen maar geen significante hoogteverschillen. De N8 voert op circa 1.300 meter hoogte oostwaarts, en komt op de eerste 300 kilometer naar Kimberley niet door significante plaatsen. Wel kruist men af en toe wat zijwegen, veelal regional roads. Ten westen van Kimberley steekt men de rivier de Vaal over, waarna men de mijnbouwstad Kimberley bereikt. De stad telt 170.000 inwoners en is één van de meer afgelegen grote steden van Zuid-Afrika. In Kimberley kruist men de N12, die naar Johannesburg loopt. Ten oosten van Kimberley volgt de grens met Free State.

Free State

Ten zuidoosten van Kimberley gaat de woestijn over in droge landbouwgebieden, die eveneens vrij vlak zijn. Men steekt de rivier de Vaal nogmaals over, waarna de N8 met lange rechte stukken oostwaarts loopt, en men uiteindelijk de grotere stad Bloemfontein bereikt. Zo'n 8 kilometer voor Bloemfontein verdubbelt de weg naar 2x2 rijstroken met gelijkvloerse kruisingen. Bij Bloemfontein kruist de N1, die hier als snelweg is uitgevoerd, en vanaf Cape Town naar Johannesburg loopt. Tevens eindigt de N6 uit East London heer. Ten oosten van Bloemfontein wordt het landschap wat groener, de weg is hier eerst uitgevoerd met 2x2 rijstroken met ongelijkvloerse kruisingen, en later een 2+1 weg. Vervolgens passeert men langs Botshabelo. Het traject door Botshabelo en Thaba Nchu is deels uitgevoerd als 2+1 en 2x1 weg, waarbij de rijbanen gescheiden zijn door een betonnen geleiderail. Bij Ladybrand loopt de N8 op circa 1.700 meter boven zeeniveau, waarna het laatste deel van de N8 zuidwaarts voert naar de grens met Lesotho. Aan de zijde van Lesotho gaat de A2 verder, direct door de hoofdstad Maseru.

Geschiedenis

De N8 is van oudsher een vrij belangrijke route, niet alleen ter ontsluiting van het land Leshoto, maar ook ter ontsluiting van de mijnbouwgebieden rond Kimberley. Het deel ten westen van Kimberley voert door vrijwel onbevolkte woestijn en is minder van belang. De N8 is niet van groot belang voor verkeer naar Namibië, dat vanuit Johannesburg noordelijker gelegen wegen zal kiezen.

Dit is ook te zien in de aanleggeschiedenis van de N8. Het traject van Kimberley tot Bloemfontein was in de jaren '50 al volledig verhard. De westelijke en oostelijke delen van de weg zijn pas later ontwikkeld.

Referenties


National Roads & Freeways in Zuid-Afrika

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4