N9 (Democratische Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N9 FR.svg
N9 DRC map.png
N9
Begin Masi-Manimba
Einde Bagata
Lengte 160 km
Route

Centrum.svg Masi-Manimba

Centrum.svg Bagata

De N9 of RN9 is een route nationale in de Democratische Republiek Congo. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van het land, vanaf de N1 tot Bagata. De route is 160 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N9 begint in onbewoond gebied op de N1, ten oosten van Masi-Manimba. De route voert noordwaarts door de jungle tot aan de rivier de Kwilu bij Bagata, waar geen brug is, maar wel een veerdienst. Aan de overzijde van de rivier gaat de N17 verder naar Bandundu.

De N9 is zoals de meeste wegen in Congo volledig onverhard. Onduidelijk is waarom zo'n korte route zo'n hoog nummer heeft gekregen.

Geschiedenis

Begin jaren 2000 werd verklaard dat de N9 niet door satellieten detecteerbaar was vanwege de dichte jungle. De weg is wel deels op satellietfoto's zichtbaar waar deze niet door dichte jungle loopt.

Toekomst

Een brug over de rivier de Kwilu zou de stad Bandundu beter met het zuidoosten van Congo verbinden, maar er zijn nog geen plannen voor.

Referenties


Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Route Nationales in de Democratische Republiek Congo Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9