N9 (Kosovo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N9 RKS.svg
N9 RKS map.png
N9
Begin Kuqishte (MNE)
Einde Prapashticë (SRB)
Lengte 143 km
Route

Flag of Montenegro.png R9 MNE.svg

Centrum.svg Pejë (Peć)

Centrum.svg Prishtinë (Priština) N2 RKS.svg

Flag of Serbia.png SRB-39.svg

De N9 is een Rrugë Nacionale (Albanees) of Nacionalni put (Servisch) in Kosovo. De weg vormt een oost-westroute dwars door het land, en begint op de gesloten grens met Montenegro (het is sinds de Kosovo-oorlog niet meer mogelijk de grens hier over te steken) en loopt via Pejë en de hoofdstad Pristina naar de grens met Servië. Voornamelijk het deel tussen deze twee steden is van groot belang, de grensoverschrijdende verbindingen minder. De N9 is 143 kilometer lang.[1]

Routebeschrijving

De N9 begint in afgelegen berggebied ten westen van Pejë op de gesloten grens met Montenegro. Aan Montenegrijnse zijde gaat de R9 verder westwaarts een dunbevolkt gebied in richting Berane en Podgorica. Het eerste deel van de route is smal en bochtig en niet verhard. Pas dichter bij Pejë is de weg verhard. De bergen zijn in dit gebied tot meer dan 2400 meter hoog. De weg voert door een landschappelijk zeer mooi gebied. Men bereikt dan de stad Pejë, één van de grotere steden van Kosovo, waar het berggebied abrupt overgaat in het vlakke Kosovaarse bekken. De N9 voert door het centrum van Pejë, en is ten oosten van de stad aanzienlijk beter uitgebouwd. De enkelbaans weg is breed en recht. Op de route door Kosovo komt men tussen Pejë en Pristina geen plaatsen van belang tegen, zodat men goed op kan schieten. Bij het dorp Gjergjicë sluit de snelweg R7 aan, vanaf dit punt telt de N9 2x2 rijstroken met ongelijkvloerse kruisingen. Zo'n 10 kilometer ten westen van Pristina ligt de luchthaven. Opvallend is het grote aantal tankstations op deze route. Via een ongelijkvloers rotondeknooppunt kruist men de N2, waarna de N9 door Pristina loopt. De N9 voert door het centrum van de stad en telt grotendeels 2x2 rijstroken. Na Pristina voert de weg door bebost heuvelland, en is de N9 minder goed uitgebouwd. Hier liggen ook amper plaatsjes van belang op de route en na het gehucht Prapashticë volgt de grens met Servië op een bergpas van circa 930 meter hoogte. Aan Servische zijde gaat de IB-39 verder naar Leskovac.

Geschiedenis

De N9 vormde vroeger ten tijde van Joegoslavië een oost-westroute tussen de M2 in Montenegro en het stadje Pirot. De weg ligt tegenwoordig in drie landen. Oorspronkelijk was vooral het deel tussen Pejë en Pristina van doorgaand belang, evenals tussen Leskovac en Pirot. De grensdelen en de delen in Montenegro waren destijds onbelangrijk en zelfs deels onverhard.

In recente jaren is de N9 gemoderniseerd en in Pristina verbreed naar 2x2 rijstroken. Tussen 2009-2012 is de N9 tussen de R7 en Pristina ook verbreed naar 2x2 rijstroken met ongelijkvloerse kruisingen, maar heeft ook veel erfaansluitingen van het type right in, right out, zonder echte kruispunten.

De weg is hernummerd van M9 in N9, het is onbekend wanneer dat precies gebeurd is.

Toekomst

De Kosovaarse regering wil graag een snelweg bouwen tussen Pejë en Pristina, maar vooralsnog zijn deze plannen weinig concreet. Vanwege de lage verkeersintensiteiten op de N9 voldoet deze weg nog wel enige tijd.

Servische wegnummering

Servië beschouwt Kosovo nog altijd als deel van haar grondgebied en heeft daarom bij de hernummeringen in 2013 een eigen nummer aan deze route gegeven, namelijk de IB-39[2]. De Servische wegenautoriteit heeft echter geen enkele inspraak of invloed op de wegen in Kosovo.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Kosovo

R6 RKS.pngR7 RKS.png

N2 RKS.svgN9 RKS.svgN9-1 RKS.svgN22-3 RKS.svgN25 RKS.svgN25-2 RKS.svgN25-3 RKS.svg