N9 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N9 FR.svg
N9 MA map.png
N9
Begin Mohammedia
Einde M'Hamid El Ghizlane
Lengte 694 km
Route

Centrum.svg Mohammedia N1 FR.svg

Centrum.svg Berrechid

Centrum.svg Settat

Centrum.svg Ben Guerir

Centrum.svg Marrakech N8 FR.svg

Centrum.svg Ouarzazate N10 FR.svg

Centrum.svg Zagora N12 FR.svg

Centrum.svg M'Hamid El Ghizlane

De N9 of RN9 is een route nationale in Marokko. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Mohammedia bij Casablanca tot aan M'Hamid El Ghizlane, ten zuidoosten van het Atlasgebergte. De N9 is 694 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N9 begint in Mohammedia, een grote voorstad van Casablanca. De N9 splitst hier van de N1 af en kruist dan achter elkaar de A101 en A1. De weg verloopt dan zuidwaarts, langs de luchthaven van Casablanca. Vanaf Berrechid tot Marrakech loopt de N9 dan parallel aan de A3. De N9 voert door vlak en groen agrarisch gebied. Dichter bij Marrakech wordt het landschap droger, meer steppe-achtig. Rondom Marrakech ligt een oostelijke rondweg, waarmee doorgaand verkeer het meeste van het stedelijk gebied kan vermijden.

Na Marrakech voert de N9 circa 40 kilometer door vlak gebied alvorens het Atlasgebergte te doorkruisen. De weg is erg bochtig met deels een serie haarspeldbochten en stijgt naar 2.260 meter hoogte op de Tizh N' Thickapas. De oostkant van het Atlasgebergte is veel droger en de N9 voert door bergachtig woestijnlandschap. De N9 loopt naar Ouarzazate, de grootste stad ten oosten van de Atlas. De N9 gaat door Ouarzazate, maar er is ook een alternatieve rondweg.

Na Ouarzazate voert de N9 verder zuidoostwaarts door een afgelegen deel van oostelijk Marokko. Het gebied bestaat hier uit onherbergzame woestijn alhoewel de N9 deels het dal van de rivier Draâ volgt dat tot Zagora nog gecultiveerd en redelijk dichtbevolkt is. Tussen de R108 en Zagora heeft de N9 over vrijwel het gehele traject fietsstroken. Na Zagora komt men uiteindelijk in de Sahara en eindigt de N9 in M'Hamid El Ghizlane, niet ver van de grens met Algerije.

Geschiedenis

De N9 is van oudsher een belangrijke weg. Het noordelijk deel is van belang als verbinding tussen de regio Casablanca en Marrakech, het zuidelijk deel is één van de weinige doorgaande wegen door het Atlasgebergte en een belangrijke verbinding naar Ouarzazate. Het oostelijk deel van de N9 was oorspronkelijk niet vrij toegankelijk omdat het in het grensgebied met Algerije was, tot eind jaren '80 had men een vergunning nodig om M'Hamid El Ghizlane te bezoeken. Ouarzazate is het centrum van de Marokkaanse filmindustrie, diverse bekende films zijn deels in en rond Ouarzazate opgenomen.

Tussen 2001 en 2007 is de A3 gefaseerd opengesteld tussen Casablanca en Marrakech, waarmee de N9 hier geen groot belang meer heeft. De N9 is door de Hoge Atlas in de winter soms slecht begaanbaar vanwege sneeuwval. Gaandeweg is de weg beter uitgebouwd geraakt, maar er wordt op diverse plekken nog gewerkt aan verbredingen of omleggingen. Het gedeelte in het midden van de Atlas is over enkele kilometers verbreed naar 2+1 rijstroken. Het vlakke gebied ten oosten van Marrakech is grotendeels een verbrede hoofdweg met 2+2 rijstroken voorzien van een aantal rotondes.

Referenties


Routes nationales in Marokko

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N19N21N23N25N27N29