N9 (Mozambique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N9 Mozambique.svg
N9 Mozambique map.png
N9
Begin Tete
Einde Nsadzu
Lengte 271 km
Route

Centrum.svg Tete N7 Mozambique.svg

Centrum.svg Nsadzu

Flag of Zambia.svg T6

De N9 of EN9, voluit de Estrada Nacional Nº 9, is een estrada nacional in Mozambique. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van het land, vanaf Tete naar de grens met Zambia bij Nsadzu. De N9 is 271 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N9 begint in de stad Tete op de N7. De weg ligt hier ten noorden van de rivier de Zambezi en verloopt in noordwestelijke richting door een savannegebied met geïsoleerde bergruggen. Buiten Tete liggen vrijwel geen andere plaatsen op de route, veelal slechts enkele dorpjes. De weg stijgt daarbij geleidelijk van 200 meter bij Tete tot 800 meter bij de grens met Zambia. De gehele route is verhard. Aan Zambiaanse zijde sluit de T6 naar Katete aan.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk als de N221 genummerd. In 2010 is het nummer gewijzigd naar de N9. Onduidelijk is wanneer de weg is aangelegd, de route komt op kaarten uit de jaren '60 niet voor als belangrijke weg. Mogelijk is de weg pas in de jaren '90 ontwikkeld, na het einde van de burgeroorlog. De route is een internationale verbinding en de primaire route van Lusaka in Zambia naar Tete in Mozambique. De route heeft minder betekenis voor de export van Zambia, omdat dit verkeer dan richting Nacala nog een stuk door Malawi moet en anders richting Beira een omweg is ten opzichte van de route door Zimbabwe.

Referenties


Flag of Mozambique.svg Estradas nacionais in Mozambique Flag of Mozambique.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14