N9 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N9
Begin George
Einde Colesberg
Lengte 532 km
Route

George

Uniondale

Willowmore

Graaff-Reinet

Middelburg

Noupoort

Colesberg

De N9 is een national road in Zuid-Afrika. De weg vormt een noord-zuidroute door het zuiden van het land, vanaf George tot aan Colesberg, en is derhalve een verbinding tussen de N2 en N1. De N9 bedient geen grote steden en is nergens als snelweg uitgebouwd. De totale lengte bedraagt 532 kilometer.

Routebeschrijving

Western Cape

De N9 begint samen met de N12 in George, een kleine stad aan de zuidkust van Zuid-Afrika, waar men de N2 kruist, de kustweg van Cape Town naar Durban. De N9 en N12 zijn dan een kilometer of 20 samen dubbelgenummerd, waarna de N9 oostwaarts afslaat, en door een brede vallei naar het oosten loopt. Het binnenland is hier meteen vrij droog, maar nog geen woestijn. De regio is bergachtig, met name rond Uniondale. Op circa 750 meter boven zeeniveau volgt de grens met Eastern Cape.

Eastern Cape

Het grootste deel van de N9 verloopt door het westen van de provincie Eastern Cape. Rond Willowmore doorkruist men een aantal bergruggen die oost-west lopen, terwijl de N9 in noordoostelijke richting voert. Daarna komt men op een woestijnachtige hoogvlakte. De weg kent hier vrij lange rechte stukken. Vanaf Graaff-Reinet komt men weer door bergen, waarna bij Middelburg de N10 uit Grahamstown invoegt, en er een korte dubbelnummering is tot vlak voor de grens met Northern Cape, waarna de N10 richting Hanover afslaat. De laatste 10 kilometer voordat de N10 weer uitvoegt is uitgevoerd als 2+1 weg.

Northern Cape

Het laatste deel van de N9 voert door het uiterste zuidoosten van de provincie Northern Cape. De N9 voert over een hoogvlakte van circa 1.500 meter boven zeeniveau. Het landschap is droog, met weinig begroeiing. Ook hier kent de N9 lange rechte trajecten, waarna de weg in Colesberg op de N1 eindigt, de weg naar Johannesburg.

Geschiedenis

De N9 is één van de aftakkingen naar de Zuid-Afrikaanse zuidkust vanuit Johannesburg, en is van belang voor lange-afstandsverkeer vanaf Johannesburg naar George. Omdat de regio dunbevolkt is - afgezien van George zijn er geen significante steden op de route - is de weg nergens hoogwaardig uitgebouwd, alhoewel de weg lange rechte stukken kent waardoor men goed kan opschieten.

De weg was de oorspronkelijke route van de Highway 1 tussen Cape Town en Johannesburg, dit is echter nooit de primaire route tussen beide steden geweest, die heeft altijd in de corridor van de hedendaagse N1 gelegen. De weg is vanaf de jaren '50 ontwikkeld en was vermoedelijk in de jaren '60 volledig verhard. In 1959 waren delen van de route nog in aanbouw.[1]

Referenties

National Roads & Freeways in Zuid-Afrika

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4