Nationale Databank Wegverkeersgegevens

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf NDOV)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een NDW-meetmast.

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens, afgekort NDW en de Nationale Databank Openbaar Vervoer, afgekort NDOV bevatten actuele reisinformatie van het wegennetwerk en het openbaar vervoernetwerk. Beide databanken moeten in de toekomst samengaan in één grote databank. Het doel was om in 2015 multimodale en actuele reisinformatie te geven zodat elke reiziger op elk moment van de dag altijd en overal een bewuste vervoerskeuze kan maken op basis van de snelheid, de actualiteit en de prijs.

NDW

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens is als eerste opgestart. Deze omvat begin 2009 de actuele informatie van circa 4.500 kilometer van de belangrijkste wegen. Dit zijn voornamelijk de rijkswegen. Eind 2009 was het volledige NDW gereed en was van circa 25.000 kilometer van de belangrijkste wegen aan actuele informatie beschikbaar. Dit zijn dan ook de belangrijkere provinciale en gemeentelijke wegen.

NDOV

De Nationale Databank Openbaar Vervoer is na de succesvolle implementatie van het NDW opgestart. Deze databank zou in 2011 volledig landsdekkend en operationeel moeten zijn. Hierbij worden alle systemen voor actuele informatie voor bus, tram, metro, trein, etc samengevoegd tot één systeem. Het wordt daarmee mogelijk dat marktpartijen producten en diensten aan kunnen bieden zoals een persoonlijke reisassistent of de mogelijkheid voor het tonen van nog te halen aansluitingen bij vertragingen.

Anno 2015 kan gemeld worden dat de NDOV nog niet secuur functioneert.

Koppeling van beide databanken

De tijdshorizon voor het aan elkaar koppelen van beide databanken ligt in het jaar 2015. Daarmee moet het mogelijk zijn om de reiziger een multimodaal en integraal reisadvies te geven, niet alleen tijdens de reis maar ook vooraf.

Omdat het NDOV niet gereed is, komt de einddatum van 2015 in gevaar. Vooralsnog lijkt 2015 te vroeg en is het de vraag of het tot een koppeling zal komen. Door electronische ontwikkelingen (mobiele telefonie) en de grote opkomst van apps hiervoor en navigatiesystemen is de noodzaak voor meetsystemen langs en op de weg kleiner aan het worden. De vraag naar in-carsystemen en mobiele-telefonie-oplossingen blijft stijgende.

Toepassingsgebieden

De informatie van het NDW wordt gebruikt om historische gegevens te achterhalen, zoals intensiteiten en snelheid, maar ook actuele gegevens kunnen uit het NDW gehaald worden. Zo maken diverse OWN-wegbeheerders gebruik van de data om DRIP's van reistijden te voorzien en kan men de actuele reistijd en snelheid op wegvakniveau inzien. Hierdoor is het mogelijk om real-time de doorstroming te monitoren op de bemeten wegen, verstoringen te herkennen en in te grijpen bij verstoringen.

Bron

  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat. MobiliteitsAanpak: Vlot en veilig van deur tot deur. Den Haag: oktober 2008