New Jersey

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf NJ)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Trenton
Grootste stad Newark
Oppervlakte 22.608 km²
Inwonertal 9.262.000
Lengte snelwegennet 1.403 km
Eerste snelweg 1942
Afkorting NJ

New Jersey is een staat in het noordoosten van de Verenigde Staten. De staat telt 9,2 miljoen inwoners (2022) en de hoofdstad is Trenton. De grootste stad is Newark. Met een oppervlakte van 22.608 km² is het bijna de helft kleiner dan Nederland.

Inleiding

Geografie

New Jersey ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten, aan de Atlantische Oceaan. De staat grenst aan New York, Pennsylvania en over water aan Delaware. De staat meet maximaal 275 kilometer van noord naar zuid en 100 kilometer van west naar oost. De staat kent een lange kustlijn met zogenaamde 'barrier islands', met daarachter lagunes en wetlands. De staat is overwegend dichtbebost, met name in het binnenland van zuidelijk New Jersey bevindt zich een dichtbebost en dunbevolkte regio. De staat wordt begrensd door grote rivieren, de Hudson River in het oosten en de Delaware River in het westen, die geheel de grens met Pennsylvania vormt. Daarnaast zijn er diverse korte rivieren. De staat heeft een aantal kleine meren, vaak kleine stuwmeren.

De staat is de meest verstedelijkte van alle Amerikaanse staten, een groot aantal suburbs en satellietsteden van New York City liggen in het noorden van New Jersey, terwijl in het westen de suburbs van Philadelphia liggen. Het gebied ertussen is ook sterk verstedelijkt, evenals bijna de volledige kustregio tot Cape May in het zuiden. Ondanks de sterke verstedelijking is de staat dichtbebost. Het noordwesten van New Jersey kent wat lage heuvels, het zuiden is vlak en laaggelegen. De 550 meter hoge High Point is het hoogste punt van de staat, nabij het driestatenpunt met New York en Pennsylvania.

New Jersey heeft overwegend een vochtig subtropisch klimaat, het noordwesten heeft een vochtig landklimaat. De staat heeft warme en vochtige zomers en vrij koude winters, die in het zuiden gematigd wordt door de Atlantische Oceaan. Het is een neerslagrijke staat met 1.100 tot 1.300 mm regen en sneeuw. De gemiddelde maximumtemperatuur in Newark is 4°C in de winter en 30°C in de zomer. De staat is gevoelig voor tropische cyclonen en depressies die met enige regelmaat voor overstromingen zorgen. De kust is gevoelig voor de impact van orkanen, alhoewel een directe landfall in New Jersey zeldzaam is.

Economie

De staat is één van de meest welvarende van de Verenigde Staten, maar er zijn sterke tegenstellingen, oude centrumsteden als Trenton, Newark, Jersey City en Camden zijn arm en vervallen, terwijl de suburbs welvarend zijn. Het belastingniveau in New Jersey is één van de hoogste van het land, helemaal sinds in 2016 de brandstofaccijns is verhoogd naar één van de hoogste in de Verenigde Staten. De staat heeft betrekkelijk veel industrie, met name in de oude centrumsteden tegenover New York, waar havens en zware industrie aanwezig is. Het is een belangrijke doorvoerstaat, met name voor noord-zuidverkeer langs de oostkust. New Jersey heeft ook toerisme, voornamelijk strandtoerisme langs de kust en de gokindustrie in met name Atlantic City. De landbouw speelt geen grote rol in New Jersey, weinig land is geschikt voor cultivatie, het meeste land is verstedelijkt of dichtbebost.

Demografie

stad inwonertal
Newark 307.000
Jersey City 284.000
Paterson 158.000
Elizabeth 135.000
Edison 108.000
Woodbridge 100.000

New Jersey had voor een noordoostelijke staat relatief lang een klein inwonertal, de meeste immigranten gingen naar New York City in de 19e eeuw, en in veel mindere mate naar New Jersey. Pas rond 1880 overschreed New Jersey de grens van 1 miljoen inwoners. De staat heeft daarna een lange periode van sterke bevolkingsgroei gekend tot 1970. Daarna vlakte de bevolkingsgroei significant af, vanaf 2020 begon de bevolking te stagneren of licht te krimpen. De bevolking is sterk suburbaan in karakter, er zijn geen echt grote steden, maar wel grote stedelijke regio's, die een groot deel van de oppervlakte van New Jersey beslaan.

De staat heeft een enigszins gemiddeld aandeel African Americans, maar een sterk groeiend aandeel Aziaten. Het aandeel blanken (non-hispanic whites) is fors gedaald, alhoewel ze nog wel een meerderheid van de bevolking vormen. Het aandeel Hispanics is betrekkelijk hoog voor het noorden van de Verenigde Staten, maar dit komt voornamelijk door een groot aantal inwoners van Puerto Ricaanse afkomst.

Geschiedenis

De Nederlanders waren de eerste Europeanen die delen van New Jersey claimden, voornamelijk in de vallei van de Hudson River in de 17e eeuw. In 1664 werd het geannexeerd door de Britten. New Jersey was één van de dertien kolonies die in 1776 in opstand kwamen tegen de Britse overheersing en speelde een belangrijke rol in de revolutie. In 1787 werd New Jersey de derde staat van de Verenigde Staten. Vanaf midden 19e eeuw begon het noorden van de staat te industrialiseren. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog waren er geen gevechten in New Jersey, maar de staat vocht wel mee aan de zijde van de Union. De noordoostelijke steden tegenover New York City begonnen vanaf de 19e eeuw te groeien als industriële satellietsteden, en ontwikkelden vanaf de 20e eeuw een groot aantal suburbs. New Jersey suburbaniseerde in hoog tempo. In de jaren '20 en '30 opende veel belangrijke verkeersinfrastructuur, zoals grote bruggen en tunnels.

Wegennet

Het snelwegennet van New Jersey met tolwegen in groen.

New Jersey heeft een uitgebreid wegennet om de verkeersvraag ten gevolge van de ruimtelijke indeling aan te kunnen. Er zijn twee belangrijke tolwegen voor lange-afstandsverkeer in de staat, de New Jersey Turnpike, en de Garden State Parkway. Daarnaast zijn er een groot aantal Interstate Highways, en diverse US Highways en State Routes die tot snelweg zijn uitgebouwd. Alleen de New Jersey Turnpike verbindt beide delen van New Jersey, en is daardoor de belangrijkste snelweg van New Jersey. De belangrijke Interstate 95 loopt gedeeltelijk over de turnpike. Een aantal corridors kennen zeer veel rijstroken, zoals de 14 rijstroken van de Turnpike langs Newark, en de 21 rijstroken van de Driscoll Bridge over de rivier de Raritan.

Wegbeheer

De wegbeheerder van de staat is het New Jersey Department of Transportation, afgekort NJDOT.[1] Het beheert 3.728 kilometer weg, relatief weinig gezien het inwonertal, maar dat komt omdat het wegbeheer in New Jersey gedecentraliseerd is, veel secundaire wegen zijn county roads. De staat beheert 2.417 bruggen, waaronder 22 beweegbare bruggen. Het wegennet in New Jersey heeft te maken met ernstig achterstallig onderhoud. In 2009 was 50% van de rijstrookkilometers in slechte conditie en slechts 20% in goede conditie, alhoewel het aandeel wegen in goede conditie wel stijgend is. Veel infrastructuur uit de jaren '20 en '30 zoals grote bruggen behoeven grootschalige renovaties.

Interstate Highways

Diverse Interstate Highways doorkruisen de staat. De Interstate 76 loopt slechts een paar kilometer door de staat, rond Camden. De Interstate 78 vormt een oost-westroute door het noorden van de staat, vanaf Philipsburg tot Newark en de Holland Tunnel naar Manhattan. Het oostelijkste deel hiervan is een tolweg als onderdeel van de New Jersey Turnpike Extension. I-78 kent een aantal verkeerslichten in Jersey City. De Interstate 80 loopt nog iets noordelijker als oost-westroute en is vooral een verbinding naar het achterland, westelijk van New Jersey liggen geen grotere plaatsen op de route tot men het Midwesten bereikt. Het is de voornaamste verbinding naar Cleveland, Chicago en westelijker gelegen plaatsen. De Interstate 95 vormt een noord-zuidroute door het midden en noorden van de staat, maar heeft een ontbrekend deel, de snelweg vormt de bypass van de hoofdstad Trenton maar begint daarna pas weer bij New Brunswick en voert dwars door de suburbs van New York City. I-95 kent een splitsing tussen Kearny en Ridgefield. Via de George Washington Bridge steekt men de grens met New York over.

Daarnaast zijn er enkele auxiliary routes. De Interstate 195 vormt een oost-westroute door het midden van de staat, vanaf Trenton naar de kust bij Belmar. De Interstate 276 is een korte oostelijke verlenging van de Pennsylvania Turnpike ten noorden van Philadelphia. De Interstate 278 is een route door New York City die net in New Jersey begint en over de Goethals Bridge naar Staten Island loopt. De Interstate 280 is een suburbane verbinding naar Newark en Interstate 287 vormt de westelijke rondweg van de agglomeratie rond New York City. De Interstate 295 is een snelweg door de oostelijke suburbs van Philadelphia en loopt parallel aan de New Jersey Turnpike. De Interstate 676 loopt eveneens maar een paar kilometer door New Jersey bij Camden.

De belangrijkste tolwegen van de staat, de Atlantic City Expressway, New Jersey Turnpike en de Garden State Parkway hebben grotendeels geen Interstate Highway-nummer, alleen het noordelijk deel van de New Jersey Turnpike is als I-95 genummerd.

US Highways

Tal van US Highways doorkruisen de staat. De meeste hiervan zijn van secundair belang vanwege het dichte netwerk van snelwegen. De US 1 en US 9 zijn belangrijke stadswegen in noordoostelijke steden, de US 1 is ook een snelwegachtige verbinding vanaf Trenton naar New Brunswick die de ontbrekende schakel van I-95 opvult. De US 9 volgt de kustlijn en heeft een veerdienst naar Lewes, Delaware. Veel andere US Highways zijn vaak met minimaal vier rijstroken uitgerust, maar verwerken hoofdzakelijk lokaal verkeer.

Interstates en US Highways in de staat New Jersey

Interstate 76Interstate 78Interstate 80Interstate 95Interstate 195Interstate 276Interstate 278Interstate 280Interstate 287Interstate 295Interstate 676

US 1US 9US 22US 30US 40US 46US 130US 202US 206US 322

State Route 3State Route 4State Route 17State Route 18State Route 19State Route 21State ROute 24State Route 81State Route 208State Route 440State Route 495

New York CityPhiladelphia

The BronxBrooklynLong IslandManhattanQueensStaten IslandWestchester County


State Highways

Een netwerk van state highways vullen de tolwegen, Interstate Highways en US Highways aan. Ze hebben meestal een lokaal belang, alhoewel enkele state highways als freeway zijn uitgebouwd. De state highways zijn genummerd van 1 t/m 495, alhoewel boven 187 de meeste nummers worden overgeslagen. De tolwegen hebben een administratief nummer dat niet bewegwijzerd wordt. Belangrijke routes hebben vaak één of twee cijfers en secundaire routes vaak drie cijfers. De wegnummers waren vanaf 1922 bewegwijzerd maar zijn in 1927 hernummerd met de introductie van US Highways. In 1953 volgde een tweede hernummering.

State highways die een freeway zijn;

  • NJ 3 tussen Clifton en Union City
  • NJ 4 tussen Hackensack en Fort Lee
  • NJ 18 tussen Sayerwood South en Belmar
  • NJ 21 tussen Paterson en Newark
  • NJ 24 tussen Morris Plains en Union
  • NJ 29 door Trenton
  • NJ 33 langs Freehold
  • NJ 55 tussen Runnemede en Millville
  • NJ 208 tussen Oakland en Paramus
  • NJ 495 vanaf Union City tot de Lincoln Tunnel

Tolwegen

De New Jersey Turnpike, de breedste tolweg ter wereld.

New Jersey heeft tal van tolwegen. De bekendste zijn de New Jersey Turnpike en de Garden State Parkway. De New Jersey Turnpike verwerkt doorgaand verkeer langs de oostkust van de Verenigde Staten en is een bypass voor de regio Philadelphia, maar voert dwars door de voorsteden van New York City. De turnpike is breed, het noordelijk deel is volledig met 12 tot 14 rijstroken uitgerust en heeft een lange parallelstructuur. Het oostelijk deel van I-78 is onderdeel van de New Jersey Turnpike Extension. De Garden State Parkway verloopt noord-zuid en volgt eerst een lang stuk de verstedelijkte kustregio maar loopt vanaf Perth Amboy meer landinwaarts door de satellietsteden en suburbs in het noordoosten van de staat, en sluit met een verlenging in New York aan op de New York State Thruway.

Daarnaast loopt een verlenging van de Pennsylvania Turnpike tot in New Jersey, waarover I-276 loopt. Deze sluit aan op de New Jersey Turnpike. De Atlantic City Expressway is een tolweg vanaf Camden naar Atlantic City en verbindt de agglomeratie Philadelphia met de kuststrook.

Op de meeste bruggen over de Delaware River op de grens met Pennsylvania moet tol betaald worden, zowel op de grote bruggen in de regio Philadelphia als de kleinere bruggen in het noorden van de staat. De tol wordt alleen richting Delaware en Pennsylvania geheven. De bruggen zijn overwegend in het beheer van de Delaware River Joint Toll Bridge Commission.[2] Deze commissie heeft 20 bruggen in het beheer, waaronder 7 tolbruggen en 13 tolvrije bruggen, waaronder 2 voetgangersbruggen. De iconische Delaware Memorial Bridge is ook een tolweg, in het beheer van de Delaware River and Bay Authority.[3] In en rond Philadelphia zijn diverse tolbruggen in het beheer van de Delaware River Port Authority.[4] De tolbrug van de Pennsylvania Turnpike Extension naar New Jersey is in het beheer van beide staten.

In de regio New York City moet op alle bruggen en tunnels tol betaald worden. Van noord naar zuid zijn dit de George Washington Bridge, Lincoln Tunnel, Holland Tunnel, Bayonne Bridge, Goethals Bridge en Outerbridge Crossing.

Bruggen

In New Jersey zijn een groot aantal bruggen. Diverse iconische hangbruggen zijn op de grens van de staten gelegen, zoals de George Washington Bridge, Delaware Memorial Bridge, de Benjamin Franklin Bridge en de Walt Whitman Bridge. Daarnaast zijn er tal van kleinere bruggen over de Delaware River. De kustregio ten zuiden van New York City heeft een groot aantal bruggen over de moerassen en lagunes naar de barrier islands. Deze kuststrook is dichtbevolkt en is voor de ontsluiting volledig afhankelijk van tientallen bruggen. Bijzonder is de Driscoll Bridge van de Garden State Parkway over de Raritan River. Met 15 rijstroken is dit de breedste brug ter wereld, met daarnaast nog de zes rijstroken tellende Edison Bridge, zodat op deze locatie in totaal 21 rijstroken de Raritan River oversteken. Ook bijzonder is de lange Pulaski Skyway van Newark tot Jersey City, een 16 kilometer lange wegverbinding met diverse bruggen en viaducten over de rivieren, wetlands en industriegebieden tussen beide steden. Dit is één van twee toevoerwegen naar de Holland Tunnel.

Bruggen in de regio Philadelphia

Benjamin Franklin BridgeBetsy Ross BridgeCommodore Barry BridgeDelaware Memorial BridgeTacony Palmyra BridgeWalt Whitman Bridge


Geschiedenis

De geschiedenis van het snelwegennet van New Jersey begint met de oeververbindingen, vooral die naar New York City. In 1927 opende eerste wegverbinding, de Holland Tunnel. In 1928 volgden de Goethals Bridge en Outerbridge Crossing, in 1931 de Bayonne Bridge en de George Washington Bridge en uiteindelijk in 1937 de Lincoln Tunnel. Sindsdien zijn geen nieuwe oeververbindingen meer gebouwd tussen New Jersey en New York City. In de jaren 40 werden een aantal aansluitende wegen snelwegachtig aangelegd. De eerste echte snelweg was de Garden State Parkway, waarvan het eerste deel in 1950 werd opengesteld. Datzelfde jaar begon ook de aanleg van de New Jersey Turnpike. In 1952 was de New Jersey Turnpike al voltooid, en in 1957 opende het laatste deel van de Garden State Parkway. In 1956 opende het oostelijke deel van wat nu de Interstate 78 is, als tolweg tussen de Garden State Parkway en de Lincoln Tunnel.

Met de creatie van het Interstate Highway-systeem in 1956 kwam geld vrij voor de aanleg van tolvrije snelwegen. De meeste Interstate Highways zijn gedurende de jaren 60 opengesteld. In 1973 was de gehele Interstate 80 voltooid. In 1974 was de Interstate 95 min of meer voltooid in de huidige vorm, afgezien van een korte schakel aan de noordzijde van Trenton die pas in 1995 opende. De meest prominente ontbrekende schakel van het Interstate Highway systeem ligt in New Jersey, namelijk de ontbrekende schakel van de Somerset Freeway, dat de I-95 had moeten worden tussen Trenton en New Brunswick. Als compensatie is de US 1 met 2x3 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen geopend, terwijl de I-95 oostelijker over de New Jersey Turnpike geleid werd.

Ook in New Jersey waren er projecten die aanzienlijk vertraagd werden. Zo opende het laatste deel van de Interstate 280 in 1980 en de laatste schakel van de I-78 pas in 1989 rond Philipsburg op de grens met Pennsylvania. Ook de bouw van de ring van New York, de Interstate 287 werd vertraagd, het laatste deel opende hier pas in 1994 voor het verkeer.

Het wegennet van New Jersey is significanter uitgebreid na de jaren 70 dan in de buurstaten New York en Pennsylvania, waar het snelwegennet momenteel grotendeels identiek is als dat van midden jaren 70. In New Jersey zijn veel snelwegen verbreed, waardoor New Jersey nogal een contrast is met New York City en Philadelphia. Desondanks is er wel sprake van veel achterstallig onderhoud in New Jersey, veel snelwegen zijn in slechte staat. De breedste corridor is de New Jersey Turnpike, vooral het deel dat met de I-95 is dubbelgenummerd in het noorden van de staat. Deze snelweg telt over een grote afstand 4x3 rijstroken, en is één van de breedste corridors van de Verenigde Staten. Ook de Garden State Parkway kent een aantal zeer brede trajecten, met name ten zuiden van Newark.

Per 1 november 2016 is de brandstofaccijns in New Jersey significant verhoogd.[5] New Jersey was altijd de op één na goedkoopste staat van het land aangezien de accijns sinds 1988 niet meer was verhoogd, maar was na de verhoging in 2016 de op vijf na duurste staat geworden. Met de hogere brandstofaccijns moet er meer geld komen voor transportinfrastructuur, maar door de verhoging valt ook het tanktoerisme grotendeels weg, wat negatief is voor de belastinginkomsten.

Tankstations

New Jersey is de enige staat in het land waar het verboden is voor automobilisten om zelf te tanken. Dit moet verplicht gedaan worden door personeel van het tankstation. Dit verbod gaat terug tot de Retail Gasoline Dispensing Safety Act van 1949. Uit veiligheidsoverwegingen mochten automobilisten niet zelf tanken. Indertijd kwam dat veel voor in de Verenigde Staten, maar vanaf de jaren '70 werd het gebruikelijker om zelf te mogen tanken.[6] In de 21e eeuw was New Jersey samen met Oregon de enige twee staten waar automobilisten nog steeds niet zelf mochten tanken, maar in 2023 werd het verbod in Oregon geschrapt.[7]

Verkeersdrukte

zie Lijst van drukste snelwegen in New Jersey.

Congestie

Congestie komt regelmatig voor in New Jersey, met name op de verbindingen naar New York, zoals de George Washington Bridge, Holland en Lincoln Tunnels, en de Driscoll Bridge over de rivier de Raritan. Over het algemeen kan het verkeer echter wel beter doorstromen, op belangrijke plaatsen zijn voldoende rijstroken aanwezig, zoals bij grote werklocaties, de havens van Jersey City en de luchthaven Newark Airport. Lange files zijn een uitzondering. Daarnaast kan het in vakantieperiodes vastlopen op de wegen van, naar en langs de kust, zoals de Atlantic City Expressway en de Garden State Parkway.

Agglomeraties

Autosnelwegen in de metropool New York City

Interstate 78Interstate 80Interstate 87Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 95 (NY) (NY) • Interstate 95 (CT) (CT) • Interstate 195Interstate 278Interstate 280Interstate 287 (NJ) (NJ) • Interstate 287 (NY) (NY) • Interstate 295Interstate 478Interstate 495Interstate 678Interstate 684Interstate 695Interstate 895


Belt ParkwayBronx River ParkwayFranklin D. Roosevelt DriveGrand Central ParkwayHenry Hudson ParkwayHutchinson River ParkwayJackie Robinson ParkwayKorean War Veterans ParkwayMosholu ParkwayNassau Expressway

Briarcliff-Peekskill ParkwayCross County ParkwayMerritt ParkwayPalisades Interstate ParkwaySaw Mill River ParkwaySprain Brook ParkwayTaconic State Parkway

Babylon-Northport ExpresswayHeckscher State ParkwayLoop ParkwayMeadowbrook State ParkwayNorthern State ParkwayRobert Moses CausewaySagtikos State ParkwaySeaford-Oyster Bay ParkwaySouthern State ParkwaySunken Meadow State ParkwaySunrise HighwayWantagh State Parkway


Bayonne BridgeBronx-Whitestone BridgeBrooklyn BridgeBrooklyn-Battery TunnelGeorge Washington BridgeGoethals BridgeHenry Hudson BridgeHolland TunnelLincoln TunnelManhattan BridgeOuterbridge CrossingRobert F. Kennedy BridgeQueensboro BridgeQueens-Midtown TunnelThrogs Neck BridgeVerrazano-Narrows BridgeWilliamsburg Bridge

Expressways in Philadelphia

Interstate 95 (DE) (DE) • Interstate 95 (PA) (PA) • Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 195Interstate 276Interstate 295Interstate 495

(PA) • Trenton Freeway (NJ) • US 13US 30US 202SR-1SR-29SR-42SR-55SR-63SR-90SR-100SR-141SR-309


Referenties

Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming