National Maximum Speed Law

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf NMSL)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De National Maximum Speed Law (NMSL) was een onderdeel van de Emergency Highway Energy Conservation Act van 1974, een federale wet in de Verenigde Staten waarin maximumsnelheden van hoger dan 55 mph (90 km/h) verboden werden. Het was een antwoord op de stijgende olieprijzen na de oliecrisis van 1973. Men hoopte dat het brandstofverbruik ermee teruggedrongen kon worden. Het effect was echter zeer klein. De wet werd pas in 1987 gedeeltelijk en in 1995 geheel opgeheven. De maximumsnelheid van 55 mph stond ook bekend als Double Nickel.

Geschiedenis

Voordat de NMSL werd ingevoerd konden de staten naar eigen inzicht de maximumsnelheid vaststellen. Deze bedroeg veelal 75 mph (120 km/h) voor de NMSL. Vlak voor die tijd waren er ook staten zonder maximumsnelheid of een maximumsnelheid van 80 mph (130 km/h).

Tijdens de oliecrisis van 1973 werd voorgesteld om een beduidend lagere maximumsnelheid in te voeren. Enkele staten hadden uit zichzelf al een lagere maximumsnelheid ingevoerd, in enkele staten zelfs slechts 50 mph (80 km/h) op het volledige wegennet, zoals in Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont en Washington. In North Carolina en Oregon is de maximumsnelheid destijds al verlaagd naar 55 mph.

In 1973 stelde president Nixon een maximumsnelheid van 50 mph voor personenauto's en 55 mph voor vrachtwagens en bussen voor, hij dacht dat dit de zuinigste snelheid voor deze voertuigen was. De California Trucking Association was echter tegen een verschil in maximumsnelheid tussen auto's en vrachtwagens, vanuit veiligheidsoverwegingen.

President Nixon ondertekende de Emergency Highway Energy Conservation Act op 2 januari 1974, en de maximumsnelheid van 55 mph werd 60 dagen later van kracht. Staten waren verplicht om hier aan mee te doen om hun recht op federale financiering voor wegen te behouden.

Brandstofbesparing & handhaving

De brandstofbesparing werd geschat op 0,2 - 1,0%. De maximumsnelheid ging met name op Interstate Highways op het platteland omlaag, echter in 1973 vond slechts 9,5% van alle voertuigkilometers in de Verenigde Staten plaats op dit type snelwegen, waardoor het effect op het totale brandstofverbruik beperkt was. Daarnaast werd het slechts gedeeltelijk gehandhaafd omdat veel staten tegen waren. Bijvoorbeeld in de staat New York stonden zeer hoge boetes op snelheidsovertredingen, maar werd geconstateerd dat 83% van de weggebruikers de maximumsnelheid van 55 mph op Interstate Highways overschreed. In 1988 werd vastgesteld dat 85% van de weggebruikers op Interstate Highways in Connecticut de maximumsnelheid overschreed. Begin jaren '80 werden de boetes in veel staten drastisch verlaagd voor kleine overschrijdingen tot 15 mph.

De NSML was uitermate impopulair. Sammy Hagar schreef het nummer 'I Can't Drive 55' naar aanleiding hiervan.[1]

Geleidelijke afschaffing

Op 2 april 1987 werd de Surface Transportation and Uniform Relocation Assistance Act van kracht, waarin vastgelegd was dat staten de maximumsnelheid op 'rural' Interstate Highways mocht verhogen naar 65 mph (105 km/h). In 1987 kwam daarbij dat op een aantal niet-Interstate Highways die wel volgens de geldende ontwerpeisen waren aangelegd, ook 65 mph gereden mocht worden. Staten werden creatief, zo werd in Illinois de status van de snelweg van Moline naar Chicago gewijzigd van State Route 5 naar Interstate 88 zodat een hogere maximumsnelheid mogelijk werd. In Kansas kreeg een voorheen omgenummerd deel van de Kansas Turnpike het nummer Interstate 335, zodat ook hier 65 mph gereden kon worden. In 1988 werd een 80 kilometer lang deel van de Maine Turnpike als de I-495 genummerd. In 2004 werd dit een onderdeel van de Interstate 95 in Maine.

Volledige afschaffing

Met de National Highway Designation Act van 28 november 1995 werd de federale maximumsnelheid volledig opgeheven, en kwam het beleid weer bij de staten te liggen. Diverse staten verhoogden de maximumsnelheid meteen weer naar de gebruikelijke snelheden voor 1973. In Montana werd de maximumsnelheid zelfs helemaal afgeschaft, maar in 1999 weer geïntroduceerd.

In diverse staten werd nog jarenlang vastgehouden aan 65 mph, met name in het noordoosten en het Midwesten van de Verenigde Staten. Sinds 2010 neemt het aantal staten dat afscheid nam van de 65 mph limieten echter toe, zoals in Illinois, Ohio en Wisconsin. Maine was de eerste staat ten oosten van de Mississippi River waar 75 mph werd toegestaan. In diverse staten ten westen van de Mississippi River is de maximumsnelheid na 2010 verhoogd naar 80 mph (130 km/h).

Zie ook

Referenties