NR11 (Rwanda)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NR11
Begin Pfunda
Einde Ruhwa
Lengte 270 km
Route

Pfunda

Rubengera

Murabu

Kibuye

Gisyita

Rugabano

Ntendezi

Cyangugu

Bugarama

De NR11 is een national road in Rwanda. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van het land, grotendeels langs het Lake Kivu. De weg verloopt vanaf Pfunda tot de grens met Rwanda bij Bugurama, maar heeft ook twee zijtakken naar de grens met de D.R. Congo. De NR11 is 270 kilometer lang, het is daarmee de langste genummerde weg van Rwanda.

Routebeschrijving

De NR11 vormt een noord-zuidroute van de NR2 in het dorp Pfunda tot de grens met Burundi bij Bugarama. De weg kent ook twee zijtakken naar de grens met de Democratische Republiek Congo, het is daarmee ook een belangrijke internationale verbinding vanaf Rwanda richting het zuidwesten. Aan Burundese zijde sluit de N5 naar Bujumbura aan. De weg is over de volledige lengte geasfalteerd. Het is de primaire verharde weg in het westen van Rwanda. De route voert door verschillende landschappen, het noordelijk deel langs het Lake Kivu voert hoog door de bergen, het zuidelijk deel langs Lake Kivu voert dichter bij het meerniveau. Zuidelijk van het Lake Kivu is een hoger gelegen traject dat de canyon van de grensrivier de Rusizi bypasst. De grootste bevolkingsconcentratie is op het zuidelijk deel van de route, waar enkele plaatsen van betekenis liggen. Op twee plekken zijn zijwegen naar de Congolese N5.

Geschiedenis

De route is in de Belgische koloniale tijd al ontwikkeld, waarbij het middelste en zuidelijk deel een belangrijkere weg werd geacht dan het noordelijk deel. De weg was tot na onafhankelijkheid een gravelweg. Cyangugu is van oudsher het primaire centrum van zuidwestelijk Rwanda, waar ook een grensovergang met Congo is. Het eerste deel dat werd verbeterd tot een verharde weg was het zuidelijkste deel tussen Cyangugu en de grens met Burundi bij Bugarama.

De toegang vanaf de rest van Rwanda naar de omgeving van Cyangugu verliep oorspronkelijk via de NR6, die in de jaren '80 is verhard, inclusief een deel van de NR11 tot Cyangugu. Het middendeel tussen Kibuye en Ruvumbu is tussen 2013 en 2016 door China als verharde weg aangelegd.[1] In combinatie met de RN15 kwam er een alternatieve verbinding vanuit Kigali naar het zuidwesten.

In de periode 2016-2018 is het noordelijk deel van de NR11 verhard tussen de NR2 bij Pfundu en de NR15 bij Rubengera. Dit deel is door China aangelegd en door Arabische banken gefinancierd.[2][3] Hiermee was de gehele NR11 een verharde weg.

De wegnummering is in 2015 gewijzigd. In de oorspronkelijke nummering was het middendeel tussen Rubengera en Ruvumbu onderdeel van de NR7, die van Kigali naar Ruvumbu verliep. Het verdere deel van Ruvumbu naar Cyangugu was als de NR6 genummerd. Beide nummers waren onderdeel van langere oost-westroutes. Bij de hernummering van 2015 is een noord-zuidroute onder één nummer vastgesteld, de NR11.[4]

Referenties

National Roads in Rwanda

NR1NR2NR3NR4NR5NR6NR7NR8NR9NR10NR11NR12NR13NR14NR15NR16NR17NR18NR19NR20NR21NR22NR23NR24NR25