NR4 (Rwanda)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NR4 Rwanda.svg
NR4 Rwanda map.png
NR4
Begin Kigali
Einde Rusumo
Lengte 169 km
Route

Centrum.svg Kigali NR1 Rwanda.svg NR2 Rwanda.svg NR3 Rwanda.svg

Centrum.svg Kabuga

Centrum.svg Rwamagana

Centrum.svg Kayonza

Centrum.svg Kabarondo

Centrum.svg Rusumo

Flag of Tanzania.svg T3 Zambia.svg

De NR4 is een national road in Rwanda. De weg vormt een oost-westroute, als radiale weg van de hoofdstad Kigali naar de grens met Tanzania bij Rusumo. De NR4 is 169 kilometer lang.

Routebeschrijving

De NR4 verloopt van de centraal gelegen hoofdstad Kigali naar Rusumo aan de grens met Tanzania en ontsluit daarmee het zuidoosten van het land. De weg verloopt in eerste instantie door de heuvelachtige hooglanden van Centraal-Rwanda, die in het zuidoosten over gaan in iets lager gelegen savanne. De weg is volledig verhard maar niet hoogwaardig uitgebouwd, het is een enkelbaans weg die veelal de contouren van het terrein volgt. Ook is er veel bebouwing langs de weg. In Kigali is het één van de belangrijkste stadswegen, die ook het Kigali International Airport ontsluit.

Geschiedenis

In de Belgische koloniale periode is al een wegverbinding aangelegd van Kigali naar het zuidoosten van het land, maar deze reikte nog niet helemaal tot de grens met Tanzania. De integratie met de niet-Belgische buurkolonies was in die periode gering.

De weg is tussen 1974 en 1977 door een Chinees bouwbedrijf aangelegd als een verharde weg van Kigali naar Rusumo.[1] Het was één van de eerste bouwprojecten van China in Afrika en de eerste in Rwanda. De weg sluit aan op de T3 in Tanzania, waarmee het de belangrijkste verbinding tussen Rwanda en Tanzania werd. Het belang als exportroute groeide vooral pas na 2005 omdat vanaf dat moment grotere delen van de T3 in Tanzania werden aangelegd als verharde weg. Hiermee verkreeg Rwanda een alternatieve exportroute naar de haven van Dar es Salaam.

Tussen 2000 en 2002 is het deel tussen Kigali en Kayonza gemoderniseerd door een Italiaans bouwbedrijf.[2] Vanaf 2016 is 92 kilometer van de weg tussen Kayonza en de grens met Tanzania bij Rusumo van 6 naar 7 meter breed verbreed.[3][4] Dit deel is door de Europese Unie en Japan gefinancierd.[5][6]

Referenties

Flag of Rwanda.svg National Roads in Rwanda Flag of Rwanda.svg

NR1NR2NR3NR4NR5NR6NR7NR8NR9NR10NR11NR12NR13NR14NR15NR16NR17NR18NR19NR20NR21NR22NR23NR24NR25