Nunavut

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf NU)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Iqaluit
Grootste stad Iqaluit
Oppervlakte 2.093.190 km²
Inwonertal 40.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting NU

Nunavut is een territorium van Canada, gelegen in het arctische noorden van het land. Het territorium heeft een oppervlakte van ruim 2 miljoen vierkante kilometer: meer dan 52 keer zo groot als Nederland en groter dan West-Europa. Er wonen 40.000 mensen,[1] waarvan ruim 6.000 in de hoofdstad Iqaluit.

Inleiding

Nunavut omvat een groot deel van het arctische noorden van Canada en grenst aan de Northwest Territories in het westen en Manitoba in het zuiden. Naar het zuiden ligt aan de overzijde van de Hudson Bay ook Ontario en Québec. Naar het oosten ligt Groenland. Naar het noorden ligt de Arctische Oceaan, naar het oosten de Baffin Bay. In het noorden liggen een aantal zeer grote eilanden, Baffin Island is het op 4 na grootste eiland ter wereld. Nunavut meet 2.750 kilometer van noord naar zuid en maximaal 2.400 kilometer van oost naar west. Vergeleken met Groenland is maar een klein deel van Nunavut permanent vergletsjerd, alleen langs de oostkust van de noordelijkste eilanden. Het vasteland van Nunavut is relatief vlak, de bergen liggen voornamelijk op de eilanden. Barbeau Peak op Ellesmere Island is met 2.616 meter het hoogste punt. De meestgesproken taal in Nunavut is het Inuktitut, wat 70% van de bevolking spreekt. 27% spreekt Engels en ruim 1% spreekt Frans. Tot 1999 behoorde Nunavut tot de Northwest Territories en was met 3,4 miljoen vierkante kilometer groter dan India.

Wegennet

Nunavut heeft minder dan 0,1% van de totale weglengte in Canada, met slechts 533 kilometer publieke weg in 2016.[2] Een wegennet is vrijwel non-existent in de provincie. Het wegennet is grotendeels onverhard, ook in de grotere plaatsen. Er zijn circa 4.000 personenauto's in Nunavut geregistreerd, veelal pick-uptrucks en jeeps. Nunavut kan vanuit de rest van Canada niet over land bereikt worden, er zijn geen wegen naar andere provincies of territoria. De Tibbitt to Contwoyto Winter Road is een ijsweg die in de winter vanuit de Northwest Territories naar Nunavut loopt. Deze eindigt bij een mijn in onbewoond gebied. Er is een verharde weg gepland vanuit Manitoba, tussen Gillam en Rankin Inlet. Deze weg zal over de westoever van de Hudson Bay lopen en is de eerste weg tussen Nunavut en de rest van Canada. In de hoofdstad Iqaluit zijn een paar verharde wegen, maar de meeste zijwegen zijn onverhard. Verkeersborden zijn drietalig; Engels, Inuktitut en Inuinnaqtun. In Nunavut is geen wegnummering en veel wegen hebben ook geen naam. Er loopt een weg bij Alert op Ellesmere Island, die de noordelijkste weg ter wereld is, op 82,3 N, vergelijkbaar met 1.300 kilometer ten noorden van de Noordkaap (van Noorwegen).

Iqaluit

Iqaluit telt ruim 6.000 inwoners en is de grootste stad van Nunavut. De stad is niet over de weg bereikbaar, alleen per schip of vliegtuig. Er is geen echte haven. Er is geen openbaar vervoer noch autoverhuurbedrijven. Iqaluit heeft een lokaal stratennet en enkele korte wegen tot net buiten de stad, maximaal 5 kilometer. Het dorp Apex is de enige plaats die vanaf Iqaluit bereikt kan worden over de weg en is eigenlijk een buitenwijk. In de lange winter gaat het meeste verkeer via een snowmobile. Er zijn geen verkeerslichten in Iqaluit. De meeste wegen (feitelijk straten) zijn geasfalteerd.

Rankin Inlet

Rankin Inlet is de tweede stad van Nunavut met 2.500 inwoners. Het werd ooit overwogen om het de hoofdstad van Nunavut te maken. Rankin Inlet ligt ook aan de westkant van de Hudson Bay, hemelsbreed zo'n 220 kilometer ten noorden van Arviat, maar er is geen wegverbinding tussen beide plaatsen. Het wegennet is grotendeels onverhard, een gravelweg loopt tot 15 kilometer buiten Rankin Inlet. Het is onderzocht om een all-weather road aan te leggen vanaf Thompson in Manitoba, via Arviat naar Rankin Inlet.

Arviat

Met ruim 2.300 inwoners is Arviat de derde stad van Nunavut, en ligt aan de westkant van de Hudson Bay, op circa 140 kilometer ten noorden van de grens met Manitoba. Het is de zuidelijkste plaats op het vasteland van Nunavut. De straten van Arviat zijn onverhard, een gravelweg loopt ongeveer 18 kilometer naar het noorden en is de langste weg van Nunavut. Het meeste verkeer in de winter is per snowmobile.

Referenties

Provincies en territoria van Canada

provincies: AlbertaBritish ColumbiaManitobaNew BrunswickNewfoundland and LabradorNova ScotiaOntarioPrince Edward IslandQuébecSaskatchewan

territoria: Northwest TerritoriesNunavutYukon