Northwest Territories

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf NWT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Yellowknife
Grootste stad Yellowknife
Oppervlakte 1.346.106 km²
Inwonertal 46.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting NT

De Northwest Territories is een territorium van Canada, gelegen in het noorden van het land. Het territorium is 34 keer zo groot als Nederland en telt 46.000 inwoners.[1] De hoofdstad en grootste stad is Yellowknife.

Inleiding

De Northwest Territories omvat een groot deel van het Noord-Canadese vasteland, maar minder van de eilanden. Het territorium grenst in het westen aan Yukon, in het zuiden aan British Columbia, Alberta en Saskatchewan en in het oosten aan Nunavut. In het noorden ligt de Beaufort Sea. Het territorium omvat ook delen van grote eilanden in de Arctische Oceaan. Een aantal van de grootste meren van Canada liggen in de Northwest Territories, zoals het Bear Lake en het Great Slave Lake. De hoofdstad Yellowknife ligt aan de noordkant van het Great Slave Lake, en omvat de helft van de bevolking van het territorium. Er zijn geen andere plaatsen van enige omvang. Het territorium meet maximaal 1.500 kilometer van oost naar west en 2.000 kilometer van noord naar zuid. In het westen liggen de Rocky Mountains, met Mount Nirvana op 2.773 meter als hoogste punt. De rest van het territorium is vlakker. De MacKenzie is de grootste rivier, en stroomt noordwaarts. Voor 1999 behoorde Nunavut tot de Northwest Territories, en was de oppervlakte meer dan 3,4 miljoen vierkante kilometer, groter dan India.

Wegennet

De Northwest Territories heeft 0,3% van alle wegen in Canada, met 2.460 kilometer weg in 2016.[2] Er zijn maar weinig verharde wegen in de Northwest Territories, en ze liggen allemaal in het zuiden. De meeste grote hoofdwegen zijn verhard. Er zijn 8 genummerde wegen in de Northwest Territories, waarvan de Highway 1, de Mackenzie Highway, met 690 kilometer lengte de langste is. De Yellowknife Highway, Liard Highway en de Dempster Highway zijn ook langere wegen. De andere genummerde wegen zijn minder dan 100 kilometer lang. In de winter zijn er zogenaamde Ice Roads, of Winter Roads, die zeer afgelegen bestemmingen ontsluiten waar geen verharde of onverharde wegen heen lopen. De maximumsnelheden op ijswegen liggen op 10 tot 25 km/h voor geladen vrachtwagens en 60 km/h voor lege vrachtwagens. Vanwege de grotere ijsdikte mocht op de Tuktoyaktuk Winter Road 70 km/h gereden worden. Deze maximumsnelheden worden strikt gehandhaafd. De ijswegen zijn vaak maar 60 dagen in gebruik, en in zo'n tijdspanne maken 5.000 tot 10.000 vrachtwagens van de ijswegen gebruik. Deze wegen worden gebruikt om afgelegen mijnen te bevoorraden. De Tibbitt to Contwoyto Winter Road is met 600 kilometer de langste ijsweg.

Lijst van Highways

# No. Naam Traject Lengte
1 Mackenzie Highway Alberta - Wrigley 690 km
2 Hay River Highway Enterprise - Hay River 49 km
3 Yellowknife Highway Fort Providence - Yellowknife 339 km
4 Ingraham Trail Yellowknife - Tibbitt Lake 70 km
5 Fort Smith Highway Hay River - Fort Smith 267 km
6 Fort Resolution Highway Hay River - Fort Resolution 90 km
7 Liard Highway Fort Nelson - Fort Simpson 254 km
8 Dempster Highway Dawson City - Inuvik 273 km
9 Tłı̨chǫ Highway Behchokǫ̀ - Whatì 97 km
10 Inuvik - Tuktoyaktuk Highway Inuvik - Tuktoyaktuk 134 km
Territorial highways in de Northwest Territories

12345678910


Winter roads in Northwest Territories

In de Northwest Territories wordt elke winter een netwerk van winter roads ontwikkeld. De bekendste zijn de Tuktoyaktuk Winter Road (tot 2017) en de Tibbitt to Contwoyto Winter Road. Vanwege de noordelijke ligging van het territorium zijn de winter roads hier langer open dan in de provincies. De meeste winter roads openen midden januari en sluiten begin april. Soms wordt dat opgerekt tot midden december tot midden april.[3] De meeste winter roads in de Northwest Territories liggen ten zuiden van de poolcirkel, met name in de vallei van de Mackenzie River. De belangrijkste winter road is een verlenging van de Mackenzie Highway vanaf Wrigley naar Déline aan het Great Bear Lake, en nog verder noordelijk tot Colville Lake.

De noordelijkste winter road van Canada was voorheen de winter road van Inuvik naar Tuktoyaktuk. Deze is in 2017 vervangen door een all-weather road. Deze winter road was niet vanuit de rest van Northwest Territories te bereiken, maar alleen vanaf de Dempster Highway vanuit Yukon.

Van het hoofdwegennet (veelal geasfalteerd of gravel) zijn enkele veerdiensten over grotere rivieren. Deze varen in de winter niet, maar dan is het mogelijk een ice road over de rivier te gebruiken. In de overgangsperiode van zomer naar winter en andersom zijn soms geen enkele verbindingen mogelijk, de veerdienst kan dan niet meer varen, maar de ice roads zijn nog niet te berijden. Deze periode kan enkele weken lang zijn.

Op de ice roads in de Northwest Territories gelden hogere maximumsnelheden voor zwaar vrachtverkeer dan op de ice crossings in Manitoba en Ontario. Het ijs wordt hier veel dikker (soms wel 2,5 meter), waardoor beladen vrachtwagens 70 km/h mogen en tot 64.000 kg mogen wegen. In Manitoba en Ontario is dat vaak maar 15 km/h en 37.500 kg.

Referenties

Provincies en territoria van Canada

provincies: AlbertaBritish ColumbiaManitobaNew BrunswickNewfoundland and LabradorNova ScotiaOntarioPrince Edward IslandQuébecSaskatchewan

territoria: Northwest TerritoriesNunavutYukon