Naberezhne Shose

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Naberezhne Shosse)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Kyiv
Einde Kyiv
Lengte 12 km
Route

Small Ring Road

Eletrykiv St.

Podilskyi Bridge

Naberezhno-Lugova St

Yevropeys’ka Ploshcha

Metro Bridge

Parkova Rd.

Paton Bridge

New Darnytskyi Bridge

Pivdennyi Bridge

Naberezhene Shose (Oekraïens: Набережне шосе, Russisch: Набережное шоссе), ook vertaald als de Embankment Highway, is een stadsautoweg in Kyiv, Oekraïne. De weg verloopt over de westoever van de Dnipro en is afhankelijk van de definitie tussen 6 en 12 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg verloopt noord-zuid over de westoever (rechteroever) van de Dnipro. De weg verbindt in de maximale definitie de Pivnichnyi Bridge (Northern Bridge) in het noorden met de Pivdennyi Bridge (Southern Bridge) in het zuiden. De weg vormt een drukke verkeersader met 2x3 rijstroken, waarbij het grootste deel free-flow ontworpen is, alhoewel het geen autosnelweg is. In het noorden is een klaverblad op de ringweg, waarna de route zuidwaarts loopt en er twee kruispunten zijn. Men steekt met een brug de binnenhaven van Kyiv over. Daarna voert de weg langs het district Podil, dat lager ligt dan de rest van de stad op de rechteroever. Daarna volgt een korte tunnel en voert de weg langs alle grote rivierbruggen van Kyiv, langs de voet van de heuvelrug waarop veel monumenten en belangrijke gebouwen staan. Er zijn knooppunten met de Metro Bridge, Paton Bridge, New Darnytskyi Bridge en uiteindelijk de Southern Bridge.

Geschiedenis

De Naberzhne Shose bestond al in de 19e eeuw en werd eind 19e eeuw uitgebouwd tot een bredere wegverbinding langs de Dnipro. In 1912 werd een tramlijn op de weg in gebruik genomen, die over de Nicholas Chain Bridge naar Brovary verliep. Na de Tweede Wereldoorlog werd een nieuwe tramlijn aangelegd over de volledige lengte van de weg in de smalle definitie, tussen Podil en de Metro Bridge, de in 1951 in gebruik werd genomen.

In 1963 opende een tuibrug over de binnenhaven Kyiv aan de Dnipro, die toegang gaf naar het schiereiland Rybalskyi. De weg is in de jaren '80 verbreed naar een zesstrooks stadsweg, maar het noordelijk einde in Podil was een groot knelpunt vanwege de smalle tuibrug. Tussen 2005 en 2009 is het noordelijk deel van de zesstrooks weg over de oever van de Dnipro aangelegd, die de Pivnichnyi Bridge met Podil verbond. Dit omvatte een nieuwe brug over de binnenhaven. Dit was onderdeel van het project om de Podilskyi Bridge over de Dnipro aan te leggen.

In 2011 werd de tramlijn opgebroken, daarna werd de aansluiting op de Metro Bridge ongelijkvloers gemaakt. In 2012 is ook een flyover aangelegd op het kruispunt met Parkova Road, die hiermee ongelijkvloers werd. In 2012 is ook het krappe klaverblad met de Paton Bridge gereconstrueerd tot een ongelijkvloers rotonde-knooppunt. In 2011 is het knooppunt met de New Darnytskyi Bridge aangelegd.

Referenties


Belangrijke wegen van Kyiv

Small Ring Road (MOD) • Great Ring Road (BOD) • Kyiv Ring Road (KOD) • Naberezhne ShoseProspekt Mykoly BazhanaProspekt PeremohyStolychne Shose