Nagasaki Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Nagasaki Expressway.svg
Nagasaki Expressway map.png
長崎自動車道
Begin Tosu
Einde Nagasaki
Lengte 120 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Kyushu Expwy Tosu JCT

Afslagsymbool.svg1 Tosu IC

Afslagsymbool.svg2 Higashisefuri

Afslagsymbool.svg3 Saga-Yamato

Afslagsymbool.svg4 Taku

Afslagsymbool.svg5 Takeo-Kitagata

Knooppuntsymbool.svg6 Nishikyushu Expwy Takeo JCT

Afslagsymbool.svg7 Ureshino

Afslagsymbool.svg8 Higashisonogi

Afslagsymbool.svg9 Omura

Afslagsymbool.svg10 Isahaya

Afslagsymbool.svg11 Nagasaki-Tarami

Afslagsymbool.svg12 Nagasaki-Susukizuka

Afslagsymbool.svg13 Nagasaki

De Nagasaki Expressway (Japans: 長崎自動車道) is een expressway in Japan. De snelweg vormt een oost-westroute over het eiland Kyushu, vanaf de Kyushu Expressway bij Tosu tot aan Nagasaki. De snelweg is 120 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Nagasaki Expressway begint op knooppunt Tosu met de Kyushu Expressway, de snelweg van Fukuoka naar Kagoshima. Naar het oosten gaat de Oita Expressway verder. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert westwaarts, langs de voet van een laag gebergte. Naar het zuiden liggen vlakke gebieden die verstedelijkt zijn, met onder andere de steden Kurume en Saga. Ten westen van Saga verlopt de Nagasaki Expressway door bergachtiger gebied, waarna bij Takeo de Nishikyushu Expressway naar Sasebo afslaat. De snelweg voert dan zuidwaarts, over een bergachtig schiereiland. Men passeert langs de steden Omura en Isahaya, waarna men de grotere stad Nagasaki bereikt, die 450.000 inwoners telt. Het laatste deel door Nagasaki is enkelbaans. Een tunnel geeft daarna toegang tot het centrum van Nagasaki.

Geschiedenis

De aanleg van de snelweg begon al in de jaren 70, en op 16 november 1973 opende het eerste deel, een kort stukje bij Tosu, dat tegelijkertijd met de Kyushu Expressway werd aangelegd. Verder werd er pas in de jaren 80 gebouwd, en gedurende de jaren 80 is de gehele snelweg geopend. Op 26 januari 1990 opende het laatste deel bij Takeo voor het verkeer, waarmee Nagasaki op het Japanse snelwegennet was verbonden. De snelweg was destijds nog deels enkelbaans, wat gebruikelijk is in de Japanse snelwegenbouw. In 1997 is het gehele deel tussen Tosu en Nagasaki naar 2x2 rijstroken verbreed. Alleen het laatste stukje langs Nagasaki telt nog 1x2 rijstroken.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Tosu JCT Tosu IC 1 km 16-11-1973
Omura IC Nagasaki-Tarima IC 17 km 17-11-1982
Tosu IC Saga-Yamato IC 26 km 28-03-1985
Saga-Yamato IC Takeo-Kitagata IC 26 km 18-03-1987
Takeo-Kitagata Omura IC 39 km 26-01-1990

Verkeersintensiteiten

In 2005 reden dagelijks 34.000 voertuigen bij Tosu, wat daalt naar 30.000 voertuigen bij Saga en 21.000 voertuigen bij Omura. Tot aan Nagasaki rijden 19.000 voertuigen, dalend naar 8.200 voertuigen op het enkelbaans einde bij Nagasaki.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is grotendeels 100 km/h op het 2x2-deel van Tosu tot Nagasaki, alleen in enkele gebieden met veel tunnels geldt 80 km/h. Het laatste deel langs Nagasaki dat enkelbaans is heeft een maximumsnelheid van 70 km/h.

Referenties


Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriBan-etsuDotoHachinoheHachinohe-KujiHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuSanrikuSassonShin-KukoTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganKiseiMeishinMei-NikanNaganoNoetsuShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashi-KyushuHiroshimaKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo