Nagoya Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Nagoya Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Nagoya Expressway netwerk (rood).

De Nagoya Expressway (Japans: 名古屋高速道路) is een netwerk van autosnelwegen in de Japanse stad Nagoya. Nagoya is de vierde stad van Japan en het op twee na grootste stedelijke gebied, met 2,3 miljoen inwoners in de stad zelf en 10,2 miljoen in de stedelijke regio. Het netwerk van de Nagoya Expressway is vergelijkbaar met het Shuto Expressway netwerk in Tokyo. Momenteel bestaat uit het netwerk uit 77 kilometer autosnelwegen, circa 15 procent van alle autosnelwegen in de regio Nagoya. Alle routes van de Nagoya Expressway zijn tolwegen.

Routes

Nagoya Expressway

Route RRoute 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 11Route 16


Netwerk

Het netwerk van de Nagoya Expressway lijkt sterk op dat van de Hanshin Expressway in Osaka, alleen op kleinere schaal. De Nagoya Expressway heeft eveneens een éénrichtingsring, de Route R, waar de diverse radiale snelwegen op uitkomen. De Routes 1 t/m 6 zijn radialen vanaf de Route R, die in nummering kloksgewijs oplopen. Deze radialen komen allen uit op de tweede ringweg van Nagoya, die gevormd wordt door de Mei-Nikan Expressway aan de west, noord en oostkant en de Isewangan Expressway in het zuiden. Buiten deze tweede ring lopen sommige snelwegen nog verder door, deze veranderen dan van nummer. Hier zijn er momenteel twee routes van, de 11 en 16, die tot aan de derde ringweg lopen, die gevormd wordt door de Tomei Expressway en de Meishin Expressway. De Route 16 is de enige route die nog enkele kilometers daarbuiten loopt. Nagoya heeft in totaal vier ringsnelwegen.

Zoals de andere stedelijke snelwegennetten van Japan lopen ook de snelwegen van Nagoya grotendeels op verhoogde viaducten, en zijn incidenteel dubbeldeks. De meeste snelwegen tellen 2x2 rijstroken, alleen de éénrichtingsring Route R is deels met 4 rijstroken uitgerust. De maximumsnelheid is grotendeels 60 km/h op het netwerk.

Geschiedenis

De Nagoya Expressway is beduidend jonger dan bijvoorbeeld de Shuto Expressway of de Hanshin Expressway. Reeds in de jaren 60 en 70 werden de eerste nationale expressways langs Nagoya aangelegd, met name de Chuo, Meishin en Tomei Expressways. Het eerste deel wat opengesteld werd was 8 kilometer van de Route 3 ten zuiden van het centrum op 25 juli 1979. Pas zes jaar later, in 1985, werden de verdere eerste delen opengesteld, van de Route 1, 2 en 5. De ringweg was pas in 1995 geheel voltooid. Ook in 1995 was de Route 1 voltooid. In 2003 volgenden de completeringen van de Routes 2 en 3, die samenviel met de bouw van de Isewangan Expressway en de Mei-Nikan Expressway rond Nagoya. In 2002 opende de Route 11, en in 2007 werd de Route 6 geopend. In 2005 opende de route 16. De meest recente openingen waren in de Route 4 in 2010.

Toekomst

Er zijn plannen om de Route 16 vanaf Ichinomiya naar Gifu te verlengen, maar een tijdspad is nog niet bekend. Tevens zijn er plannen om de Route 11 vanaf Komaki naar de Tokai-Kanjo Expressway te verlengen, zodat men direct vanaf het centrum naar de vierde ring kan rijden. Wanneer dit wordt aangelegd is eveneens nog niet bekend.

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten op de Nagoya Expressway zijn binnen de tweede ring (Mei-Nikan Expressway) vrij hoog, met met tussen 50.000 en 95.000 voertuigen per etmaal. Het netwerk is echter niet zo overbelast als in Tokyo of Osaka. Op de nieuwere routes zijn de intensiteiten nog wat lager.

Zie ook

Referenties


Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshiTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo