Nairobi Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A8 UK.png
Nairobi Expressway map.png
A8
Begin Jomo Kenyatta International Airport
Einde Nairobi West
Lengte 27 km
Route

De Nairobi Expressway is een expressway in Kenia, gelegen als de doorgaande route door de hoofdstad Nairobi. De autosnelweg heeft een lengte van 27 kilometer.

Routebeschrijving

De Nairobi Expressway is een autosnelweg die op viaducten boven de bestaande A8 verloopt. De autosnelweg begint ten zuidoosten van Nairobi bij Mlolongo en voert dan door de stad Nairobi, waaronder direct langs het centrum. Het westelijk eindpunt is een aansluiting met James Gichuru Road in de westelijke buitenwijken van Nairobi. Hier sluit het aan op de dubbelbaans A8 die op maaiveld ligt.

Geschiedenis

De weg werd oorspronkelijk gepland onder de naam JKIA–Westlands Highway. JKIA staat voor het Jomo Kenyatta International Airport en de Westlands zijn de westelijke suburbs van Nairobi. Op 16 oktober 2019 begon de bouw van de autosnelweg.[1] Het project kost $ 600 miljoen en wordt uitgevoerd door de China Roads and Bridge Corporation als een PPS project met tolheffing. Van de 27 kilometer wordt 11 kilometer op viaducten aangelegd. De bouw verliep in hoog tempo.[2] De autosnelweg is op 14 mei 2022 in testmodus in gebruik genomen.[3][4] De officiële opening volgde op 31 juli 2022.[5] Het project sluit aan de westzijde van Nairobi aan op een ander project om de A8 over 175 kilometer naar een autosnelweg om te bouwen.

Referenties

Flag of Kenya.svg Hoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass