Namibië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Namibia.svg
Namibia
Namibië.png
Hoofdstad Windhoek
Oppervlakte 825.418 km²
Inwonertal 2.113.000
Lengte wegennet 5.378 km
Lengte snelwegennet 16 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode NAM

Namibië is een groot land in het zuiden van Afrika. Het land is circa 20 keer zo groot als Nederland en telt 2 miljoen inwoners, wat het tot één van de dunstbevolkte landen ter wereld maakt. De hoofdstad is Windhoek.

Inleiding

Namibië ligt in het zuidwesten van Afrika aan de Atlantische Oceaan en grenst in het noorden aan Angola, via de Caprivi Strip aan Zambia, in het oosten aan Botswana en in het zuiden aan Zuid-Afrika. De hoofdstad Windhoek ligt in het binnenland en telt 323.000 inwoners. Het land meet 950 kilometer van oost naar west en 1.300 kilometer van noord naar zuid. De Caprivi Strip loopt nog eens 450 kilometer naar het oosten. Naast Windhoek zijn er weinig andere grote steden, maar Swakopmund, Keetmanshoop en Lüderitz zijn van regionaal belang. Het noorden van Namibië bestaat uit savannes, het zuiden uit woestijn. Over het midden van het land loopt een brede bergrug, de Königstein met 2.606 meter is het hoogste punt.

Alhoewel de Duitse kolonisatie al na de Eerste Wereldoorlog ophield, zijn veel plaatsnamen nog in het Duits en een eeuw later is het Duits nog een belangrijke minderheidstaal. Namibië is een voor Afrikaanse begrippen welvarend land met een inkomen van $ 8.600 per inwoner, maar het inkomen is erg ongelijk verdeeld, de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Namibië is politiek een stabiel en democratisch land. De mijnbouw is van groot belang in Namibië, met name diamanten en uranium. De economie is sterk verdeeld in een stedelijke economie en een geldloze plattelandseconomie, wat het grote inkomensverschil verklaart. De officiële taal in Namibië is het Engels, maar Afrikaans en Oshiwambo zijn belangrijke regionale talen. Het Duits is nog steeds een gesproken taal onder de blanke bevolking.

Wegennet

Het verkeer in Namibië rijdt links. Het wegennet van Namibië is gezien de lage bevolkingsdichtheid toch wel redelijk ontwikkeld. Er is één belangrijke noord-zuidas, de B1, die diverse oost-westaftakkingen heeft. Er loopt één hoofdweg, de B8 helemaal naar het oosten van de Caprivistrip. Er is een kleine grensovergang met Angola, en één met Zambia, één van de weinige bruggen over de Zambezi. Er zijn diverse grensovergangen met Botswana, zoals bij Bagani en Buitepos. Met Zuid-Afrika zijn twee grensovergangen, de B3 bij Nakop die overgaat in de N10 naar Upington en de B1 die bij Noordoewer overgaat in de N7 naar Cape Town.

Namibië heeft één snelweg, de bypass van Windhoek die met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen is uitgebouwd over circa 16 kilometer. Het wegennet van Windhoek is goed ontwikkeld en bijna alle straten zijn verhard en hoofdwegen zijn voorzien van wegmarkeringen. Meerstrooks wegen doorkruisen de stad, met een enkele ongelijkvloerse kruising. De maximumsnelheid op de autosnelweg is 120 km/uur.[1]

Wegennummering

De genummerde wegen in Namibië zijn onderverdeeld in B, C en D-wegen. B-wegen zijn geasfalteerde hoofdwegen, een D-weg is eerder een zandpad en C-wegen zitten daar tussenin. Vroeger werd de prefix M ook gebruikt voor hoofdwegen (Main Roads).

De belangrijkste assen van Namibië zijn uitgebouwd als B-weg.

Routes

  • B1 Zuid Afrikaanse grens - Keetmanshoop - Mariental - Windhoek - Ondangwa - Angolese grens 1.520 km
  • B2 Walvis Bay - Swakopmund - Okahandja 320 km
  • B3 Grünau - Zuid Afrikaanse grens 180 km
  • B4 Lüderitz - Keetmanshoop 350 km
  • B6 Windhoek - Gobabis - Botswaanse grens 295 km
  • B8 Otavi - Caprivi Strip - Botswaanse grens 975 km
Flag of Namibia.svg Hoofdwegen in Namibië Flag of Namibia.svg

B1B2B3B4B6B8B10


Bewegwijzering

De bewegwijzering in Namibië is op Zuid-Afrikaanse leest geschoeid. Alle richtinggevende bewegwijzering uitgevoerd in witte letters tegen een groene achtergrond. Wegnummers staan in platte tekst op de borden vermeld, en wel in goudgele letters. Het lettertype is het Duitse DIN1451.[2][3]

Referenties

  1. snelweg door Windhoek
  2. wegwijzer langs de B6
  3. wegwijzer in de kuststreek
Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan