Namibië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Namibia.svg
Namibia
Namibië.png
Hoofdstad Windhoek
Oppervlakte 825.418 km²
Inwonertal 2.607.000
Lengte wegennet 5.378 km
Lengte snelwegennet 25 km
Eerste snelweg < 1984[1]
Benaming snelweg freeway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode NAM

Namibië, formeel de Republiek Namibië is een groot land in het zuiden van Afrika. Het land is circa 20 keer zo groot als Nederland en telt 2 miljoen inwoners, wat het tot één van de dunstbevolkte landen ter wereld maakt. De hoofdstad is Windhoek.

Inleiding

Geografie

Namibië beslaat een fors deel van de westkust van zuidelijk Afrika, aan de Atlantische Oceaan. Het land grenst aan Angola en Zambia in het noorden, Botswana in het oosten en Zuid-Afrika in het zuiden. De Caprivi Strip is een smalle strip land van Namibië die veel verder oostwaarts strekt dan de rest van het land. Namibië meet maximaal 1300 kilometer van noord naar zuid en bijna 1000 kilometer van oost naar west (exclusief Caprivi).

Het land bestaat uit plateaus, bergruggen en woestijnen. De Namibische woestijn ligt aan de westkust en is grotendeels een rots/zandwoestijn. De Kalahari Desert ligt landinwaarts en is meer een steppe en hooggelegen plateau. Een groot deel van het binnenland ligt op 1200 tot 1600 meter boven zeeniveau, met enigszins landinwaarts een noord-zuid georiënteerde bergrug. De 2573 meter hoge Brandberg is het hoogste punt van Namibië. In het noorden ligt de Etosha Pan, een zoutvlakte die na regen soms gevuld wordt met water.

Namibië heeft grotendeels een droog subtropisch klimaat, met een woestijnklimaat in het westen en zuiden. De temperatuur wordt echter getemperd door de hoge ligging van een groot deel van het land. De neerslag varieert van bijna nul in het westen tot circa 600 mm in de Caprivi Strip. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Windhoek varieert van 20 °C in de winter tot 30 °C in de zomer. In de bergen is vorst niet ongebruikelijk.

Demografie

Namibië geldt als één van de dunst bevolkte landen ter wereld. In 1950 had het land slechts 500.000 inwoners, wat groeide naar 2,5 miljoen in 2016. De bevolkingsdichtheid is het hoogst in het noorden en het laagst in het zuiden. Het land heeft één grotere stad, de hoofdstad Windhoek die circa 325.000 inwoners telt. Daarnaast zijn er 9 regionale stadjes die tussen 20.000 en 60.000 inwoners tellen.

De bevolking van Namibië bestaat grotendeels uit Bantu-stammen. Namibië heeft het grootste aandeel blanken in Sub-Saharan Afrika na Zuid-Afrika, met 4-7%, veelal van Afrikaanse, Duitse, Britse of Portugese afkomst. De meeste blanken spreken Afrikaans. Er zijn nog traditioneel Duitse gemeenschappen in Namibië.

De oorspronkelijke officiële talen waren het Engels, Duits en Afrikaans. Later is besloten om het Engels de officiële taal te maken, alhoewel dit maar door een zeer klein deel van de bevolking als moedertaal gesproken wordt. De meestgesproken taal is het Ovambo, dat vooral in het noorden gesproken wordt.

Economie

Namibië geldt als één van de meer ontwikkelde landen van Afrika, maar met een grote inkomensongelijkheid. De grootste economische sectoren zijn de mijnbouw, landbouw en toerisme, maar de dienstensector is goed voor de meeste werkgelegenheid. Voor een dermate dunbevolkt land heeft het een relatief ontwikkelde infrastructuur. De economie van Namibië is sterk verweven met die van Zuid-Afrika. Het toerisme is goed voor 18% van de werkgelegenheid in Namibië, toeristen komen vooral voor de natuur en safari's.

Geschiedenis

In de 14e eeuw begonnen de Bantu-stammen vanuit Centraal-Afrika naar het zuiden te migreren, onder meer naar het gebied wat nu Namibië is. De eerste Europeanen in het gebied waren Portugezen eind 15e eeuw, maar zij deden geen poging het gebied te bevolken. De regio werd weinig bezocht door Europeanen tot midden 19e eeuw. In 1884 werd het gebied een Duitse kolonie, bekend als Deutsch-Südwestafrika. Dit was in oppervlakte groter dan het Duitse Rijk in Europa in die tijd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebied bezet door de Britten. Het stond daarna onder het bestuur van Zuid-Afrika onder de naam South West Africa. Tot 1978 stond het direct onder Zuid-Afrikaans bestuur, daarna had het autonomie tot Namibië in 1990 onafhankelijk werd. Namibië is sindsdien een stabiele democratie.

Wegennet

Het verkeer in Namibië rijdt links. Het wegennet van Namibië is gezien de lage bevolkingsdichtheid toch wel redelijk ontwikkeld. Er is één belangrijke noord-zuidas, de B1, die diverse oost-westaftakkingen heeft. Er loopt één hoofdweg, de B8 helemaal naar het oosten van de Caprivistrip. Er is een kleine grensovergang met Angola, en één met Zambia, één van de weinige bruggen over de Zambezi. Er zijn diverse grensovergangen met Botswana, zoals bij Bagani en Buitepos. Met Zuid-Afrika zijn twee grensovergangen, de B3 bij Nakop die overgaat in de N10 naar Upington en de B1 die bij Noordoewer overgaat in de N7 naar Cape Town. Het wegennet van Windhoek is goed ontwikkeld en bijna alle straten zijn verhard en hoofdwegen zijn voorzien van wegmarkeringen. Meerstrooks wegen doorkruisen de stad, met een enkele ongelijkvloerse kruising.

Freeways

Namibië heeft één snelweg, de bypass van Windhoek die met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen is uitgebouwd over circa 26 kilometer. De maximumsnelheid op de autosnelweg is 120 km/uur.[2]

Er zijn meerdere freeways gepland in Namibië. In uitvoering is de A1 van Windhoek naar Okahandja over 50 kilometer. Er is ook een freeway gepland tussen Windhoek en het Windhoek Hosea Kutako International Airport (circa 45 kilometer), tussen Walvis Bay en Swakopmund (circa 30 kilometer) en tussen Omuthiya en Ongwediva noordelijk van het Etosha National Park (circa 80 kilometer).

Wegennummering

De genummerde wegen in Namibië zijn onderverdeeld in A, B, C en D-wegen. A-wegen zijn freeways, de enige is momenteel de A1. B-wegen zijn geasfalteerde hoofdwegen, een D-weg is eerder een zandpad en C-wegen zitten daar tussenin. Vroeger werd de prefix M ook gebruikt voor hoofdwegen (Main Roads). In 2017 werd A-nummering voor freeways geïntroduceerd.[3]

De belangrijkste assen van Namibië zijn uitgebouwd als B-weg.

Routes

 • A1 Windhoek - Okahandja 50 km
 • B1 Zuid Afrikaanse grens - Keetmanshoop - Mariental - Windhoek - Ondangwa - Angolese grens 1.520 km
 • B2 Walvis Bay - Swakopmund - Okahandja 320 km
 • B3 Grünau - Zuid Afrikaanse grens 180 km
 • B4 Lüderitz - Keetmanshoop 350 km
 • B6 Windhoek - Gobabis - Botswaanse grens 295 km
 • B8 Otavi - Caprivi Strip - Botswaanse grens 975 km
Flag of Namibia.svg Hoofdwegen in Namibië Flag of Namibia.svg

freeways:

A1

National roads:

B1B2B3B4B6B8B10


Bewegwijzering

De bewegwijzering in Namibië is op Zuid-Afrikaanse leest geschoeid. Alle richtinggevende bewegwijzering uitgevoerd in witte letters tegen een groene achtergrond. Wegnummers staan in platte tekst op de borden vermeld, en wel in goudgele letters. Het lettertype is het Duitse DIN1451.[4][5]

Freeways zijn sinds 2017 bewegwijzerd met blauwe wegwijzers.

Referenties

 1. A1
 2. snelweg door Windhoek
 3. The completed section was renamed from B1 to A1. This was done in accordance with the RA/Ministry of Works and Transport standards (manuals) that state that all freeways should be A, the colour change of road signs from green to blue is also the requirement for freeways. The public can expect more A roads like the Windhoek-Hosea Kutako road, Walvis-Bay-Swakopmund road and Omuthiya-Ongwediva. These roads will all be upgraded to freeway standards. | TALKING POINTS BY THE CHIEF EXECUTIVE OFFICER, MR CONRAD M. LUTOMBI, ON THE OCCASION OF THE MEDIA BRIEFING FOR THE COMPLETION OF SECTION 3 OF THE WINDHOEK –OKAHANDJA ROAD UPGRADE PROJECT (19 April 2017) | www.ra.org.na
 4. wegwijzer langs de B6
 5. wegwijzer in de kuststreek
Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan