Nashville

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Nashville met de Cumberland River.

Nashville is de hoofdstad en grootste stad van de staat Tennessee in de Verenigde Staten. De stad telt 669.000 inwoners met een agglomeratie van 1.931.000 inwoners (2018).

Inleiding

Nashville is centraal gelegen in de staat Tennessee, aan de Cumberland River. Het is het belangrijkste knooppunt van de staat. De stad ligt 310 kilometer ten noordoosten van Memphis, 295 kilometer ten noorden van Birmingham, 260 kilometer ten westen van Knoxville en 400 kilometer ten zuiden van Indianapolis. Nashville ligt in een vlak gebied omringd door heuvelachtige gebieden, met name ten noorden en westen van de stad. De stad staat bekend als muziekstad en als hoofdstad van de countrymuziek in het bijzonder. Het is na New York de belangrijkste muziekstad van de Verenigde Staten.

Het stedelijk gebied bestaat uit een city-county, wat betekent dat Nashville zijn omringende suburbs geannexeerd heeft, vooral vanaf 1970 toen het inwonertal met 162% steeg. Sindsdien blijft het inwonertal gestaag stijgen. Verder naar het noorden liggen steden waar het inwonertal vooral afneemt, maar dat is in Nashville niet het geval. De regio is één van de snelstgroeiende in de Appalachian Mountains en groeit sneller dan veel nabije stedelijke gebieden in omliggende staten, met uitzondering van Atlanta. Oorspronkelijk was Memphis groter dan Nashville, maar sinds 2013 is Nashville groter en groeit ook sneller.

Wegennet

Het snelwegennet van de regio Nashville.
De skyline van Nashville vanaf I-24/65.

Nashville is een belangrijk knooppunt en één van de weinige plaatsen waarvanuit in 6 richtingen een hoofdroute van een Interstate Highway uitstraalt. De I-24 komt vanuit het noordwesten, uit westelijk Kentucky en loopt richting Chattanooga in het zuidoosten. De I-40 komt vanuit het westen, uit Memphis en loopt naar Knoxville in het oosten. De I-65 komt vanuit het zuiden uit Alabama en loopt richting Louisville. Daarnaast vormt de I-440 een zuidelijke randweg. Een tweede ring is de SR-155 die aan de noordelijke helft een snelweg is. De Interstate 840 vormt de grote ring die ver buiten de stad loopt. Momenteel is daar alleen de zuidelijke helft van opengesteld. De totale ring zou 287 kilometer lang worden, de langste ter wereld. De Ellington Parkway vormt een parallelle snelweg voor de I-65. De SR-386 ontsluit de noordoostelijke voorsteden. Er zijn geen tolwegen of tolstroken in de regio Nashville.

Geschiedenis

De bouw van het snelwegennet in de regio Nashville begon met de creatie van het Interstate Highway-systeem in 1956. In 1963 opende de eerste snelweg van de agglomeratie, een stuk van de I-40 ten oosten van het centrum. Gedurende de jaren 60 werden de I-40 en I-65 voltooid tussen Nashville en andere steden. Een uitzondering was echter de bouw van de snelwegen rond het centrum, pas begin jaren 70 werden de I-40 en I-65 langs het centrum opengesteld, waarbij de I-65 oorspronkelijk langs de westkant van het centrum verliep. In de jaren 70 is de Interstate 24 opengesteld, het laatste deel in 1978 in het noorden van Nashville. Pas in 1985 werd de I-24 (huidige I-65) langs de oostkant van het centrum geopend. De I-440 langs de zuidkant is in twee fases in 1986 en 1987 opengesteld. In die tijd is ook het oostelijk deel van de Briley Parkway geopend, die de noordelijke ringweg van Nashville moest gaan vormen. De reden dat de bouw van de snelwegen relatief laat begon was dat Nashville in de jaren 60 nog een relatief onbeduidende stad was, die toevallig op een knooppunt van Interstates lag. Pas vanaf de jaren 70 en 80 is het stedelijk gebied echt flink gaan groeien, en waren nieuwe snelwegen benodigd. Het westelijk deel van de Briley Parkway is omstreeks 1994 geopend, de laatste snelwegopening in Nashville.

Vanaf 1995 werd de Interstate 840 opengesteld, de grote zuidelijke ringweg die vrij ver buiten Nashville ligt. De snelweg is in fases vrij langzaam aangelegd, en pas eind 2012 was de gehele zuidelijke ringweg gereed. De snelweg was tot 2016 als de State Route 840 genummerd. Mogelijk wordt later ook een noordelijke ringweg aangelegd, in dat geval zou de ring zo'n 290 kilometer lang worden, één van de langste ringwegen ter wereld. In recente jaren zijn een aantal snelwegen verbreed, met name de Interstate 65, zowel ten zuiden als ten noorden van het centrum. Ook het oostelijk deel van de Briley Parkway is verbreed. In de meeste gevallen zijn er direct 2 rijstroken per richting bijgebouwd om de bevolkingsgroei in de regio op te kunnen vangen.

Eén van de problemen in de regio is dat al het doorgaande verkeer direct door het centrum van Nashville verloopt. In dit gebied komt veel doorgaand vrachtverkeer samen, met name op de I-40 en I-65, maar ook op de I-24. De I-440 verloopt amper buiten het centrum en passeert nog steeds door dichtbevolkt gebied. De nieuwere State Route 840 verloopt echter weer veel te ver om de stad om de I-40 te kunnen ontlasten, wel is deze route interessant voor verkeer van Memphis naar Chattanooga.

Congestie

Nashville doet er veel aan om het wegennet te verbeteren en te laten inspelen op de bevolkingsgroei. Desondanks kunnen er files voorkomen, met name rond het centrum. Doordat er wel vrij veel routes zijn, zijn er in geval van incidenten wel uitwijkmogelijkheden aanwezig.

Referenties


Freeways in Nashville

Interstate 24Interstate 40Interstate 65Interstate 440I-840.svg

SR-155SR-386SR-840US 31E.svg