Nasjonal transportplan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Nasjonal transportplan (NTP) is een 10-jarig plan voor transport in Noorwegen. Anders dan de naam suggereert wordt het plan niet elke 10 jaar herzien, maar om de circa 4 jaar, afhankelijk van de politieke prioriteiten van dat moment. In het plan wordt vastgelegd hoeveel geld er aan projecten besteed wordt. Binnen het plan is belangrijk hoe groot het aandeel tol in de financiering is. Vanaf 2010 was het aandeel tol flink omhoog gegaan om grote wegenprojecten te bekostigen, maar is later weer wat afgenomen.

Geschiedenis

In de recente geschiedenis zijn de uitgaven aan projecten flink toegenomen. In het plan 2006 - 2015 werd gemiddeld nog 15,7 miljard NOK per jaar toegekend voor wegenprojecten, in het plan 2010-2019 is dat toegenomen naar gemiddeld 21,9 miljard NOK per jaar. Ook is het aandeel tol flink omhoog gegaan. In het plan van 2006-2015 ging men nog uit van 11 miljard NOK aan tolheffing, in het plan 2010-2019 is dat gestegen naar 60 miljard NOK. Dit komt deels omdat de mogelijkheden voor elektronische tolheffing flink zijn toegenomen sinds 2004. Voorheen werden de operationele kosten van tolheffing te hoog bevonden voor projecten met lage verkeersintensiteiten, die in Noorwegen gebruikelijk zijn. In recente jaren, met name sinds AutoPASS op grote schaal geïmplementeerd is, is tolheffing bij vrijwel elk project mogelijk en wordt dan ook vaak toegepast. Het plan 2018-2029 was het eerste transportplan in jaren waarin het aandeel tol voor nieuwe projecten is gereduceerd, van 35% naar 29%.[1] In het plan 2022-2033 lag het aandeel tol op 28%.[2][3]

Financiering

Veel grote, maar ook kleine projecten worden vaak gefinancierd uit staatsmiddelen en een politiek vastgelegd aandeel tol. Dit betekent dat wanneer voldoende tol geïnd is, de tolheffing geschrapt wordt. Dit is meestal tussen 10 en 15 jaar na openstelling. Daarnaast zijn er tolcordons rond de meeste grote steden die een meer permanent karakter hebben. Deze tolcordons zijn niet ter financiering van de betreffende weg, maar om algemene transportprojecten te financieren, zoals openbaar vervoer en fietsvoorzieningen. Meestal wordt om een bepaald aantal jaar een pakket samengesteld die via de cordonheffing bekostigd gaat worden. Deze projecten vallen meestal niet onder het NTP, maar heten dan een bypakke, een stadspakket.

Externe links

Zie ook

Referenties