Natchez Trace Parkway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van de Natchez Trace Parkway.

De Natchez Trace Parkway is een parkway en toeristenweg in de Verenigde Staten. De 715 kilometer lange weg verloopt door Mississippi, Alabama en Tennessee, vanaf Natchez tot Nashville. Het is een tweestrooks weg die geen plaatsen ontsluit en maar beperkt toegang biedt tot andere wegen. Vrachtverkeer is niet toegestaan op de Natchez Trace Parkway.

Routebeschrijving

De Natchez Trace Parkway.

Mississippi

De Natchez Trace Parkway begint in Natchez, Mississippi, gelegen aan de Mississippi River. De weg verloopt noordoostwaarts door bebost gebied, op enige afstand parallel aan de US 61 in Mississippi. De weg loopt langs de noordwestkant van de stad Jackson, en loopt deels door gesuburbaniseerd gebied, maar biedt geen toegang tot woonwijken of bedrijventerreinen. De aansluitingen met de Interstate 20 en Interstate 55 zijn bijzonder vormgegeven. Feitelijk merkt men niks van het feit dat de weg vlak langs een grotere stad als Jackson loopt.

Daarna loopt de weg van Jackson naar Tupelo, geleidelijk op steeds grotere afstand van de I-55 en US 51. De weg loopt ook hier door overwegend bebost gebied, dat vrij vlak is. Aansluitingen met belangrijke wegen zijn ongelijkvloers. Dichter bij Tupelo is het landschap meer open, met weidegebieden. De weg loopt door het westen van Tupelo, maar er worden geen woonwijken op ontsloten. Men kruist de Interstate 22. Na Tupelo loopt de weg verder noordoostwaarts, door iets heuvelachtiger gebied met een afwisseling van bossen en weides.

Alabama

De weg doorkruist het uiterste noordwesten van Alabama. De weg steekt via een lange brug de Tennessee River over. Plaatsen liggen er niet op de route door Alabama, en er zijn ook geen alternatieve routes die parallel aan de Natchez Trace Parkway lopen.

Tennessee

De weg verloopt dan noordoostwaarts naar Nashville in Tennessee. Dit gebied is overwegend bebost en heuvelachtig, en daarom het mooiste deel van de Natchez Trace Parkway. De weg heeft maar weinig aansluitingen met andere wegen, waardoor het verkeer gering is. Dit deel van de route heeft veel viaducten, het grootste kunstwerk is een grote boogbrug over de State Route 96. De weg eindigt aan de rand van Nashville op de State Route 100.

Geschiedenis

I-55 bij Ridgeland, net ten noorden van Jackson, ter hoogte van de Natchez Trail Parkway.

De weg volgt het historische Natchez Trace, een voetpad dat eeuwenlang door indianen werd gebruikt en later door Europese migranten in de 18e en 19e eeuw. De beroemde verkenner Meriwether Lewis (van de Lewis & Clark Expeditions) vond zijn dood op de Natchez Trace in 1809.

In de jaren '30 werd besloten om een federaal gefinancierde toeristenweg aan te leggen over de historische Natchez Trace. De parkway werd in 1938 officieel vastgesteld door president Roosevelt. De aanleg van de weg begon in 1939, onder supervisie van de National Park Service. De Natchez Trace Parkway was in de 30 jaar daarna grotendeels voltooid, maar lange tijd ontbrak de bypass van Jackson, Mississippi. Deze opende op 21 mei 2005 voor het verkeer.

De Natchez Trace Parkway Bridge in Tennessee opende op 22 maart 1994 voor het verkeer.

Kenmerken

De Natchez Trace Parkway verloopt volledig in natuurlijke omgeving, zonder woonwijken, bedrijventerreinen of billboards. Over de gehele route is op 50 punten aansluiting op de Natchez Trace Parkway, vaak ongelijkvloers. De maximumsnelheid is 50 mph. De parkway is tolvrij. Er zijn geen tankstations direct langs de parkway, men moet één van de dorpen of plaatsen in de omgeving in voor faciliteiten en diensten.

Zie ook

Externe links

Referenties