National Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een National Highway (NH) is een term voor belangrijke hoofdwegen die in een aantal landen gebruikt wordt;

Australië

National Highways in Australië zijn de hoofdwegen op het Australische continent, die de verschillende staten met elkaar verbinden. De National Highways in Australië bestaan sinds 1974 en vallen sinds 2004 onder het AusLink National Network, waaronder ook spoorwegen vallen. In Australië zijn de namen van de wegen vaak net zo bekend, zo niet bekender als de wegnummers.

Canada

De Trans-Canada Highway is een voorbeeld van een National Highway. De TCH is ook de enige National Highway van Canada, aangezien de overige wegen provinciaal zijn.

China

Zie China National Highways.

De hoofdwegen van China vallen onder het National Trunk Highway System en hebben de prefix "G". Feitelijk zijn dit de expressways. Daarnaast bestaat het netwerk van de China National Highways, die ook de prefix "G" hebben, maar driecijferige nummers hebben. Dit zijn de niet-expressways die het hoofdwegennet van China vormen.

India

De National Highways van India vormen het belangrijkste hoofdwegennet, aangezien er nog maar weinig National Expressways zijn in het land. De National Highways van India worden meestal gezien als het meest prominente National Highway-netwerk van de wereld vanwege het grote belang en de grote hoeveelheid inwoners die het bedient. Op 28 april 2010 is het systeem hernummerd.

Het nummeringssysteem van India werkt als volgt;

  • noord-zuidroutes hebben even nummers, oplopend van oost naar west.
  • oost-westroutes hebben oneven nummers, oplopend van noord naar zuid.
  • belangrijke routes hebben één of twee cijfers.
  • drie-cijferige routes zijn aftakkingen van belangrijke national highways, waarbij de achterste twee cijfers zijn gerelateerd aan de primaire national highway (bijvoorbeeld 244 en 344 zijn aftakkingen van de NH 44).

De langste national highway is de NH 44 met een lengte van 3.745 kilometer. De NH 27 volgt met 3.507 kilometer. Daarnaast zijn er drie routes van meer dan 2.000 kilometer, de rest is korter dan 2.000 kilometer.

Op national highways geldt een maximumsnelheid van maximaal 120 km/h op autosnelwegen, 100 km/h op dubbelbaans wegen en 70 km/h op andere wegen (binnen en buiten de bebouwde kom).[1]

In 2022 was circa 35.000 kilometer national highway met 4 of meer rijstroken uitgerust.[2]

Japan

Zie ook national highway (Japan).

De hoofdwegen van Japan worden in het Engels ook de national highways genoemd, en vormen een netwerk van hoofdwegen. De national highways zijn incidenteel uitgebouwd als expressways, maar vervullen amper een doorgaande functie vanwege het dichte netwerk van expressways in Japan.

Pakistan

De national highways van Pakistan zijn alle openbare wegen in het beheer van de National Highways Authority (NHA). Het NHA beheert ruim 12.000 kilometer wegen, waarvan de 9.500 kilometer belangrijkste zijn genummerd met de prefix 'N'. De nummering verspringt in 5-tallen, en begint met de N5, oplopend tot N655, alhoewel boven de N125 bijna alle nummers worden overgeslagen. De N5 is de langste weg van Pakistan. De nummers worden met een koppelstreepje geschreven, dus N-5. Sommige N-wegen staan beter bekend onder hun naam, zoals de Karakoram Highway.

Taiwan

De National Highways van Taiwan zijn de snelwegen, die doorgaans freeways worden genoemd.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk wordt de term national highway niet gebruikt. De wegbeheerder van Engeland heet echter wel National Highways.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten bestaat het National Highway System (NHS), een netwerk van strategische wegen waaronder het gehele Interstate Highway-systeem valt, evenals de US Highways en incidenteel State Highways en County Routes. Ze bedienen naast de grote steden ook de havens, militaire installaties, luchthavens en multimodale centra.

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika heten deze wegen National Roads en bedienen de meeste grote steden onderling. Ze kunnen uitgebouwd zijn als motorways en freeways.

Referenties