National Highway 130 (India)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH130
Begin Simga
Einde Ambikapur
Lengte 291 km
Route

Simga

Bilaspur

Ratanpur

Katghora

Ambikapur

De National Highway 130 (NH 130) is een national highway in India, gelegen in de staat Chhattisgarh. De weg verbindt Simga met Bilaspur en Ambikapur. De National Highway 130 is 291 kilometer lang.

Routebeschrijving

De NH 130 verloopt vanaf de National Highway 30 in Simga tot de National Highway 43 in Ambikapur. Het zuidelijk deel vanaf Simga tot Bilaspur is een dubbelbaans weg met 2x2 rijstroken die deels ongelijkvloers is. Dit is ook een tolweg en wordt beschouwd als onderdeel van de Raipur - Bilaspur Expressway. Langs Bilaspur ligt een westelijke bypass voor doorgaand verkeer naar Ambikapur. Van Bilaspur tot Kathgora telt de weg ook 2x2 rijstroken, soms 2x3 bij aansluitingen, dit is deels snelwegachtig, maar niet volledig ongelijkvloers. Noordelijker voert de route door een licht bergachtig gebied rond een stuwmeer, dit is een minder hoogwaardige weg.

Geschiedenis

Het noordelijk deel van Bilaspur tot Ambikapur was oorspronkelijk als de National Highway 111 genummerd, dit is in 2010 de NH 130 geworden. Het deel tussen Simga en Bilaspur was geen national highway.

De weg is opgewaardeerd omdat Chhattisgarh in 2000 een staat werd en Raipur werd aangewezen als hoofdstad. Tussen 2016 en 2019 is 127 kilometer van de NH 30 en NH 130 tussen Raipur en Bilaspur verdubbeld en deels omgelegd, dit heet wel de Raipur - Bilaspur Expressway, alhoewel dit niet als volwaardige autosnelweg is aangelegd, er zijn tal van gelijkvloerse kruispunten.

Tussen 2019 en 2022 is de westelijke rondweg van Bilaspur uitgebouwd tot dubbelbaans weg met 2x2 tot 2x3 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Ten noorden van Bilaspur werd een nieuw tracé met brug over de seizoensrivier Arpa gebouwd. In 2022 kwam ook de verdubbeling ten noorden van Bilaspur tot Tekar gereed. In 2023 werd nog gebouwd aan de upgrade verder tot Katghora, dat deels een nieuw tracé omvat. Dit deel is ook verbreed en semi-ongelijkvloers gemaakt.

Referenties