N1 (Bangladesh)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf National Highway 1 (Bangladesh))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BD-N1.svg
Bangladesh N1 map.png
N1
Begin Dhaka
Einde Teknaf
Lengte 465 km
Route

Centrum.svg Dhaka BD-N2.svgBD-N3.svgBD-N4.svgBD-N8.svg

Centrum.svg Comilla

Centrum.svg Feni

Centrum.svg Chattogram

Centrum.svg Chakaria

Centrum.svg Ramu

Centrum.svg Cox's Bazar

Centrum.svg Teknaf

De National Highway 1 of N1 is een national highway in Bangladesh. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Dhaka via Chattogram (Chittagong) naar Teknaf in het uiterste zuiden van het land. De N1 staat ook wel bekend als de Dhaka - Chittagong Highway, maar loopt verder zuidelijk dan Chattogram (Chittagong). de N1 is de belangrijkste weg van Bangladesh en is 465 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 begint in het centrum van de enorme stad Dhaka. In en bij het centrum van Dhaka loopt de N1 op viaducten, met ongelijkvloerse aansluitingen. Aan de rand van Dhaka komt de N1 op maaiveld en is dan een 2x2-weg door de oostelijke voorsteden. Via de Kanchpur Bridge steekt men de rivier de Sitalakkha over. De N1 buigt dan naar het zuiden af, waarna men na 15 kilometer de brede rivier de Meghna kruist, via de Meghna Bridge. Even daarna volgt de Daudkandi Bridge over een zijtak van de Meghna.

De weg verloopt dan oostwaarts over het platteland van Bangladesh, dat weinig grotere plaatsen kent, maar wel zeer dichtbevolkt is. De regio is laaggelegen en deels bebost. De weg verloopt ongeveer 50 kilometer oostwaarts tot Comilla, waarna de weg definitief naar het zuiden afbuigt. De N1 verloopt hier pal langs de grens met India. Even ten noorden van Chattogram (Chittagong), de tweede stad van Bangladesh, bereikt men de kust van de Bengaalse Golf.

Ten noorden van Chattogram komt men langs een strook kust met veel scheepskerkhoven. De N1 loopt dwars door de grote stad Chattogram (Chittagong) en telt grotendeels 2x2 tot 2x3 rijstroken. Via de Karnaphuli Third Bridge, een tuibrug, steekt men de rivier de Karnaphuli over met 2x2 rijstroken. De N1 verloopt daarna verder zuidwaarts langs de kust, in eerste instantie wat verder van de Bengaalse Golf af, later wat dichter langs de kust. Het grondgebied van Bangladesh wordt hier steeds smaller, en loopt de N1 uiteindelijk pal langs de grens met Myanmar. Het laatste deel van de N1 voert over een langwerpig schiereiland, waarna de N1 in Teknaf eindigt.

Geschiedenis

De N1 is de belangrijkste weg van Bangladesh en kruist enkele grote rivieren. De Kanchpur Bridge nabij Dhaka is vermoedelijk in de jaren '70 aangelegd. De Meghna Bridge opende op 1 februari 1991 voor het verkeer en is aangelegd met financiële steun van Japan.

Dhaka

Dhaka is een chronisch verstopte stad, en om het verkeer te verbeteren is een serie viaducten aangelegd bovenop de N1, zodat doorgaand verkeer niet meer via tal van kruispunten hoeft. In 2013 is een serie viaducten in het centrum geopend. Op 13 augustus 2016 opende een 8 kilometer lang deel met 2x4 rijstroken tussen Jatrabari en Shimrail. Dit was de eerste 'expressway' in Bangladesh met 2x4 rijstroken.[1]

Chattogram

Bij Chattogram (Chittagong) was oorspronkelijk een smalle tweestrooks vakwerkbrug over de rivier de Karnaphuli, die in de jaren '20 van de 20e eeuw aangelegd als spoorbrug en later is omgevormd tot verkeersbrug. Hier is een extradosed bridge aangelegd met een lengte van 950 meter en een breedte van 24,5 meter, met 2x2 rijstroken. De nieuwe brug opende in 2010, waarna de oude brug is gesloopt.

Opvallend is dat de N1 niet de structuur van het hoofdwegennet van Chattogram volgt. Rondom het centrum ligt een driekwartsring met gescheiden rijbanen en verkeerspleinen, terwijl de N1 vanuit het noorden ten westen daarvan langsloopt en in het havengebied eindigt. De verbinding tussen de N1 uit Dhaka en de ringweg rond Chattogram is slechts een achterafroute door de westelijke wijken.

Verdubbeling Dhaka - Chattogram

In 2012-2013 is de N1 ten noorden van Chattogram (Chittagong) verdubbeld naar 2x2 rijstroken. In december 2014 was 66 kilometer 2x2 weg gereed in de regio Chattogram.[2]

De N1 is tussen Dhaka en Chattogram volledig naar 2x2 rijstroken verdubbeld. Tevens zijn enkele bruggen over de grote rivieren ten zuidoosten van Dhaka verdubbeld. Dit project ging in 2010 van start en moest in 2013 grotendeels voltooid zijn, maar heeft vertraging opgelopen. De verdubbeling moest daarna eind 2015 voltooid zijn[3] maar is vertraagd tot circa 2018.[4] Op 2 juli 2016 kwam een 192 kilometer lang traject met 2x2 rijstroken gereed.[5][6]

Tussen 2015 en 2017 is de bypass van Feni verdubbeld naar 2x2 tot 2x3 rijstroken en deels ongelijkvloers gemaakt. De ongelijkvloerse aansluiting met 2x3 rijstroken opende op 4 januari 2018. Dit werd beschouwd als de eerste ongelijkvloerse aansluiting met 2x3 rijstroken in Bangladesh.[7] Op 16 maart 2019 opende de tweede Kanchpur Bridge net buiten Dhaka met 4 extra rijstroken, zodat er 8 rijstroken over de rivier zijn.[8]

Tol

Op het viaductdeel in het zuidoosten van Dhaka moet tol betaald worden.

Referenties

Flag of Bangladesh.svg National Highways in Bangladesh Flag of Bangladesh.svg

Dhaka - Banga Expressway

BD-N1.svg BD-N2.svg BD-N3.svg BD-N4.svg BD-N5.svg BD-N6.svg BD-N7.svg BD-N8.svg BD-N105.svg