National Highway 1 (Cambodja)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH 1
Begin Phnom Penh
Einde Bavet (VN)
Lengte 160 km
Route

Phnom Penh

Phum Dei Eth

Prey Nhay

Svay Rieng

Chiphu

Bavet

QL22

De National Highway 1 (NH1) of National Road 1 (NR1), is een national highway in Cambodja. De weg vormt een oost-westroute in het zuidoosten van het land, vanaf de hoofdstad Phnom Penh naar de grens met Vietnam bij Bavet. De route is 160 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Neak Loeung Bridge over de Mekong.

De NH1 begint in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Men kruist hier de National Highway 2, die zuidwaarts loopt. Tevens beginnen er diverse andere National Highways in Phnom Penh. De weg steekt via een dubbele brug de rivier de Bassac over. Hier zijn kortstondig 2x3 rijstroken beschikbaar, de rest van de route door Phnom Penh is enkelbaans met veel bebouwing langs de weg. De NH1 voert dan zuidoostwaarts de stad uit, en loopt parallel aan de rivier de Mekong. De NH1 wordt gekenmerkt door lintbebouwing. De weg voert door agrarisch gebied, met her en der wat regenwouden. Ter hoogte van Neak Loeang steekt men de Mekong over via de grote Neak Loeung Bridge.

Het tweede deel voert door de vlaktes van zuidoostelijk Cambodja. Hier is amper sprake van bebossing, maar wel van de kenmerkende lintbebouwing, vrijwel de gehele route door Cambodja voert langs continue bebouwing. Sprake van echte kernen op de route is er niet, de meeste dorpen zijn gewoon lintbebouwing zonder duidelijk centrum. Een uitzondering is Svay Rieng, een klein stadje. Na het dorp Bavet volgt de grens met Vietnam. Aan de Cambodjaanse zijde staan een paar grote casino's, en de grensfaciliteiten zijn vrij uitgebreid. Aan Vietnamese zijde gaat de QL22 verder naar Ho Chi Minh City.

Geschiedenis

De National Highway 1 is ten tijde van de Franse koloniale tijd aangelegd, en was al vroeg een belangrijke schakel omdat het Phnom Penh met Saigon (tegenwoordig Ho Chi Minh City) verbindt. De weg is in de jaren 50, 60 en 70 grotendeels verwoest door de oorlog in Vietnam, die ook in Cambodja grote schade toebracht vanwege tapijtbombardementen. In 1981 is de weg in het grensgebied van Vietnam gerepareerd.

Mekong Bridge

In februari 2011 is de bouw van een nieuwe brug over de rivier de Mekong bij Neak Loeung gestart, de Neak Loeung Bridge. Deze brug kostte $ 131 miljoen en is door Japan gefinancierd. De brug heeft een lengte van 2 kilometer en is op 6 april 2015 opengesteld.[1] Verkeer hoeft sindsdien niet meer via de veerdienst of via een lange omweg via de National Highway 7. Er zijn slechts enkele bruggen over de Mekong in Cambodja.

Toekomst

De National Highway 1 kent eindeloze lintbebouwing en is vaak smal, zeker gezien de hoeveelheid langzaam verkeer wat gemixt wordt met doorgaand verkeer. In recente jaren is het oostelijke deel aanzienlijk verbreed, met brede rijstroken en smalle vluchtstroken voor langzaam verkeer. Het deel tussen Phnom Penh en de rivier de Mekong is nog niet verbreed.

Phnom Penh - Ho Chi Minh Expressway

Er zijn plannen voor een expressway vanaf Phnom Penh tot Ho Chi Minh City in Vietnam. Het deel in Cambodja is 170 kilometer lang en zal in drie fases worden aangelegd.[2] De bouw van deze autosnelweg begon op 7 juni 2023 en moet in juni 2027 gereed zijn.

Referenties

National Highways in Cambodja

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7National Highway 8National Highway 9

Third Ring Road (Phnom Penh)Phnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)