National Highway 27 (India)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH27
Begin Porbandar
Einde Silchar
Lengte 3.507 km
Route

Porbandar

Jetpur

Rajkot

Morbi

Samakhiari

Udaipur

Chittogarh

Kota

Jhansi

Kanpur

Lucknow

Faizabad

Gorakhpur

Muzaffarpur

Darbhanga

Forbesganj

Purnia

Kishanganj

Siliguri

Jalpaigur

Alipurdar

Guwahati

Silchar

De National Highway 27 (NH 27) is een national highway in India. De weg vormt een lange oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Porbandar aan de Arabische Zee tot Silchar in het oosten. De weg voert via grote steden als Rajkot, Udaipur, Kanpur, Lucknow en Siliguri. De route verbindt de westkust van India met de dichtbevolkte Gangesvallei in het noorden en de Seven Sister States in het noordoosten van India. De National Highway 27 voert door de staten Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal en Assam. Vrijwel de gehele route is dubbelbaans uitgevoerd. Met een lengte van 3.507 kilometer is het de op één na langste national highway van India.

Routebeschrijving

Gujarat

De National Highway 27 begint in Porbandar, een kleine kuststad aan de Arabische Zee. Op dit punt sluit de National Highway 51 aan. De weg voert oostwaarts, later noordoostwaarts naar de stad Rajkot in het binnenland. Deze gehele corridor telt 2x2 rijstroken en is relatief goed uitgebouwd, met soms ook parallelwegen en omleggingen bij plaatsen. De route is niet zo intensief bebouwd als veel andere national highways in India. Het terrein is hoofdzakelijk vlak. Langs Rajkot ligt een bypass die ongelijkvloers is, maar geen echte autosnelweg. Na Rajkot voert de NH 27 nog 25 kilometer verder oostwaarts tot een trompetknooppunt met de National Highway 47. Hier slaat de NH 27 naar het noorden af.

De NH 27 voert vervolgens circa 120 kilometer in noordelijke richting, daarbij de stad Morbi passerend. De weg telt ook hier doorgaand 2x2 rijstroken en kent veel bedrijvigheid op de route. Men steekt de zoutbaai van de Gulf of Kutch over. Men bereikt dan de kleinere plaats Samakhiali, waar men de National Highway 41 kruist. De NH 27 voert dan circa 300 kilometer in noordoostelijke richting, dieper het binnenland in, dat hier droog en soms wat heuvelachtig is. De weg voert hier vooral via kleinere steden en is integraal met 2x2 rijstroken uitgevoerd door het binnenland van de staat Gujarat.

Rajasthan

De NH 27 in Rajasthan.

In de staat Rajasthan doorkruist de National Highway 27 het enigszins heuvelachtige tot licht bergachtige zuidoosten van de staat. Vooral in de omgeving van Udaipur zijn de hoogteverschillen wat groter. Udaipur is ook de belangrijkste stad op de route in Rajasthan. Via Chittogarh en Kota voert de route net ten noorden van de staat Madhya Pradesh langs. De National Highway 27 telt in Rajasthan overal 2x2 rijstroken, maar kent geen echte snelwegtrajecten. Wel zijn delen van de route ongelijkvloers, met name belangrijke kruispunten bij grotere plaatsen. Bij Chittogarh is een nogal uitgestrekt knooppunt met de National Highway 48.

De weg voert in het zuidoosten van Rajasthan door een droge, bijna woestijnachtige streek. De plaatsen zijn hier niet heel groot en het platteland is niet zo dichtbevolkt zoals veel andere streken van India. Bij Kota steekt men de rivier de Chambal over, de stad heeft ook een ruime bypass. De route voert dan door een groene streek, gevolgd door weer een droger plateau op de grens met Madhya Pradesh.

Madhya Pradesh

De National Highway 27 doorkruist vervolgens het noorden van de staat Madhya Pradesh. De weg doet in deze staat geen belangrijke steden aan, de enige plaats van betekenis langs de route is Shivpuri, waar de NH 27 op grote afstand van bypasst. Ten oosten van Shivpuri steekt de NH 27 het Madikheda Reservoir over. De NH 27 is in Madhya Pradesh overal met 2x2 rijstroken uitgerust.

Uttar Pradesh

Vervolgens komt men in de reusachtige staat Uttar Pradesh. In het uiterste zuidwesten van deze staat ligt Jhansi, waar men de National Highway 44 kruist. Jhansi is daarmee de kruising van de langste noord-zuid en langste oost-westroute van India. Jhansi zelf is niet zo groot, er zijn veel mijnen in dit gebied.

Daarna voert de NH 27 noordoostwaarts door dichtbevolkt laagland naar Kanpur. Dit traject telt overal 2x2 rijstroken. Nabij Orai is een aansluiting op de Bundelkhand Expressway. Orai heeft ook een langgerekte bypass. Bij Kalpi steekt men de rivier de Yamuna over. De laatste 30 kilometer tot aan Kanpur valt samen met de National Highway 19, dit deel telt 2x3 rijstroken. De passage door de stad Kanpur is grotendeels als een lang viaduct met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Aan de oostzijde van Kanpur steekt men de rivier de Ganges over.

Na Kanpur voert de NH 27 met 2x2 rijstroken naar Lucknow, de grootste stad op de route van de gehele National Highway 27. Lucknow ligt slechts 70 kilometer van Kanpur. Lucknow heeft een ringstructuur, de NH 27 volgt de oostelijke ringweg. De oostring telt 2x2 rijstroken met frontage roads en is een semi-ongelijkvloerse weg. Oostelijk van Lucknow ligt een semi-autosnelweg tot Barabanki.

Na de regio Lucknow voert de NH 27 oostwaarts door dichtbevolkt laagland en steekt de rivier de Ghaghara bij Faizabad over. De weg telt hier ook overal 2x2 rijstroken en passeert via een aantal regiosteden naar Ghorakpur. Gorakhpur heeft een lange, snelwegachtige bypass met 2x3 rijstroken langs de zuidkant van de stad. De NH 27 voert daarna verder oostwaarts, later zuidoostwaarts, door vrijwel continu lintbebouwing. De weg telt ook hier voortdurend 2x2 rijstroken.

Bihar

De NH 27 ten oosten van Purnia in Bihar.

Ten oosten van Mohammadpur steekt men de grote rivier de Gandak over. De weg voert dan met een haak naar Muzaffarpur. Dit traject telt door Bihar ook 2x2 rijstroken met vrijwel continu bebouwing langs de weg. Muzaffarpur heeft een noordelijke bypass. De weg voert vanaf Muzaffarpur oostwaarts, door dichtbevolkt agrarisch gebied, net ten noorden van de stad Dharbganga langs. De weg kruist diverse rivieren die vanuit Nepal stromen, de weg zelf komt ook steeds dichter bij de grens met Nepal. Ten oosten van Phulparas steekt men de grote rivier de Koshi over.

De NH 27 verloopt dan via Forbesganj, op minder dan 10 kilometer afstand van de grens met Nepal. Echter na Forbesganj voert de NH 27 een wat grotere afstand naar het zuiden, via Purnia. Vanaf Purnia voert de weg weer oostwaarts en telt ook hier 2x2 rijstroken door het typerende dichtbevolkte laagland. In het uiterste oosten van de staat Bihar steekt men de rivier de Fulahar over.

West Bengal

De NH 27 voert daarna in noordoostelijke richting, door het grensgebied van de staat Bihar en West Bengal. De route voert hier hoofdzakelijk door West Bengal, maar passeert meermaals over grondgebied van Bihar. De NH 27 voert hier door de smalle corridor die tussen Bangladesh en Nepal ligt. De weg telt tot Siliguri doorgaand 2x2 rijstroken. Ten zuiden van Siliguri is scheidt slechts 22 kilometer Indiaas grondgebied de territoria van Bangladesh en Nepal, de NH 27 is hier niet de enige, maar wel belangrijkste weg naar het noordoosten van India.

Bij Siliguri voert de NH 27 niet door de stad zelf, maar verloopt iets zuidelijker rond het noordpuntje van Bangladesh. De weg kent ook na Siliguri nog 2x2 rijstroken en steekt met lange bruggen de rivieren Teesta en Jaldhaka over. De route voert hier ook door dichtbevolkt laagland, echter wel veel dichter langs de voet van de Himalaya. Ook in het oosten van West Bengal telt de weg 2x2 rijstroken.

Assam

In de staat Assam voert de National Highway 27 eerst een lang traject door de reusachtige vallei van de Brahmaputra. De National Highway 27 verloopt er eerst ten noorden van, om de machtige rivier bij Guwahati over te steken en vervolgens over de zuidoever te verlopen. Het traject tot Guwahati is dubbelbaans, met een set van twee bruggen over de Brahmaputra. De weg blijft hier in laagland ten zuiden van de Himalaya.

Na Guwahati voert de NH 27 door bebost heuvelland, de weg is hier bochtiger. De weg blijft met 2x2 rijstroken oostwaarts voeren tot Nagaon. De National Highway 27 slaat hier echter naar het zuiden af en verloopt dan met 2x2 rijstroken nog een langer traject door vlak terrein, voordat men in bebost heuvelland komt. Naar het zuiden toe gaan de heuvels over in steilere bergen. Met name het laatste stuk tot Silchar is zeer bochtig en telt deels nog 2x2 rijstroken. In Silchar eindigt de NH 27 op de National Highway 37.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

De National Highway 27 ontstond tijdens de hernummering van national highways in India in 2010. Het wegennet werd toen opgedeeld in een grid, waarbij de NH 27 de langste oost-westroute van het grid zou worden.

Diverse oudere national highways gingen in de NH 27 op:

 • NH 8B: Porbandar - Rajkot
 • NH 8A: Rajkot - Samakhiari
 • NH 15: Samakhiari - Radhanpur
 • NH 14: Radhanpur - Pindwara
 • NH 76: Pindwara - Jhansi
 • NH 25: Jhansi - Lucknow
 • NH 28: Lucknow - Muzaffarpur
 • NH 57: Muzaffarpur - Purnia
 • NH 31: Purnia - Siliguri
 • NH 31D: Siliguri - Alipurduar
 • NH 31C: Alipurduar - Bongaigaon
 • NH 31: Bongaigaon - Guwahati
 • NH 37: Guwahati - Nagaon
 • NH 36: Nagaon - Daboka
 • NH 54: Daboka - Silchar

National Highways Development Project & Bharatmala

In het National Highways Development Project van 1998 was voorzien dat in fase twee de East-West Corridor integraal verdubbeld zou worden. De East-West Corridor verbindt minder belangrijke steden dan de North-South Corridor. Het doet geen één van de tien grootste steden van India aan, alhoewel Lucknow de 11e stad van India is. De East-West Corridor is ook pas later voltooid. Het is wel de belangrijkste route naar de Seven Sister States in het noordoosten van India. De verdubbeling van de NH 27 als de East-West Corridor kwam maar ten dele tot stand onder het National Highways Development Project, de verdubbeling ging in 2015 op in het Bharatmala programma. Tot en met 2011 was een groot deel van de route verdubbeld, behalve in de noordoostelijke staten. Tegen 2023 was nagenoeg de volledige National Highway 27 voorzien van 2x2 rijstroken.

Verdubbeling in Gujarat

De volledige 615 kilometer van de NH 27 in de staat Gujarat is een dubbelbaans weg. Incidenteel zijn er ongelijkvloerse kruisingen of bypasses, maar geen enkel deel van de NH 27 kan echt als autosnelweg getypeerd worden.

In de periode 2006-2007 hebben diverse plaatsen vanaf Porbandar tot Rajkot bypasses gekregen. Mogelijk is in die periode de NH 27 ook over het hele traject naar 2x2 rijstroken verbreed. Er is verder weinig bekend van het traject door Gujarat. De bypass van Rajkot is vermoedelijk al eind jaren '80 of begin jaren '90 aangelegd en later verbeterd.

In 2023 begon een verbreding van 91 kilometer van de NH 27 tussen Samakhiali en Santalpur naar 2x3 rijstroken.[1]

Verdubbeling in Rajasthan

De gehele 615 kilometer van de NH 27 in de staat Rajasthan telt 2x2 rijstroken. Bypasses zijn soms ongelijkvloers, volwaardige snelwegtrajecten heeft de NH 27 in Rajasthan echter niet.

Omstreeks 2006-2008 is het 110 kilometer lange traject van Pindwara naar Udaipur verdubbeld naar 2x2 rijstroken, inclusief de bouw van een nieuwe bypass ten noordoosten van Udaipur.

Het traject van Udaipur naar Chittogarh is vermoedelijk al rond 2000 verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Vanaf 2017 is dit naar 2x3 rijstroken verbreed over een lengte van 93 kilometer.[2]

In de periode 2006-2009 is 160 kilometer van de NH 27 tussen Chittogarh en Kota verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Dit omvatte ook een 23 kilometer lange greenfield bypass van Chittogarh, die op 20 november 2009 opende.[3] In dezelfde periode is ook 200 kilometer tussen Kota en de grens met Madhya Pradesh verdubbeld, inclusief een 30 kilometer lange zuidelijke ringweg van Kota en een 15 kilometer lange zuidelijke omlegging van Baran.

Verdubbeling in Madhya Pradesh

De gehele 120 kilometer door Madhya Pradesh telt 2x2 rijstroken. Omstreeks 2007-2008 is een 37 kilometer lange greenfield bypass langs Shivpuri aangelegd. In de periode 2007-2010 is de NH 27 integraal door Madhya Pradesh naar 2x2 rijstroken verbreed, met ook een bypass langs Karera en een verbeterde kruising van het stuwmeer van Madikheda.

Verdubbeling in Uttar Pradesh

De volledige 700 kilometer in Uttar Pradesh telt 2x2 rijstroken. Daarnaast zijn er een aantal wat hoogwaardiger uitgebouwde bypasses, die een snelwegachtig karakter hebben. Enkele delen van de NH 27 tellen ook 2x3 rijstroken. In Uttar Pradesh steekt de NH 27 diverse grote rivieren over met lange bruggen. De upgrade in Uttar Pradesh was in 2011 nagenoeg volledig voltooid.[4]

Jhansi - Kanpur

Vanaf 2006 is de bypass van Orai aangelegd. Aansluitend is vanaf circa 2008 ook de weg tussen Orai en Barah bij Kanpur verdubbeld, met een extra brug over de Yamuna bij Kalpi. In de periode 2006-2009 is de weg tussen Jhansi en Orai integraal naar 2x2 rijstroken verbreed, met omleggingen bij kleine plaatsen.

Omstreeks 2003-2005 is de weg tussen Barah en Kanpur als dubbelbaans tolweg aangelegd, dit deel valt samen met de NH 19. In de periode 2013-2015 is de weg deels heraangelegd met 2x3 rijstroken.

Kanpur - Lucknow

In 2004-2005 is de zuidelijke bypass van Kanpur opgewaardeerd. De brug over de Ganges bij Kanpur is in 1977 aangelegd[5] en is tussen 2005 en 2011 verdubbeld. De tweede brug opende op 22 april 2011.[6] Indertijd is ook de oostelijke bypass van Kanpur opgewaardeerd naar een viaduct met 2x2 rijstroken boven de oorspronkelijke weg.

Onduidelijk is wanneer de weg tussen Kanpur en Lucknow is verbreed naar 2x2 rijstroken. Dit was grotendeels een eenvoudige verdubbeling. Mogelijk is dit begin jaren 2000 uitgevoerd, alhoewel in 2011 nog werkzaamheden bezig waren om de bypass van Unnao te verdubbelen.

Shaheed Path in Lucknow

In 2001 begon de bouw van 'Shaheed Path', de oostelijke bypass van Lucknow, die de invalswegen vanaf Kanpur en vanaf Faizabad verbond, beiden onderdeel van de NH 27. De bouw was oorspronkelijk gepland om in 2004 gereed te zijn, maar vanwege tekort aan financiering en een regeringswissel is het project pas op 8 juni 2012 opgeleverd.[7] Shaheed Path is 23 kilometer lang en snelwegachtig uitgevoerd.

Lucknow - Faizabad - Gorakhpur

Tussen 2007 en 2009 is de NH 27 tussen Lucknow en Faizabad verdubbeld. Aan de oostkant van Lucknow is toen een 16 kilometer lange omlegging van Barabanki gerealiseerd. Ook is de weg toen bij Dharauli omgelegd. De rest werd hoofdzakelijk over het bestaande tracé verdubbeld.

Al voor 1984 is een bypass bij Faizabad en Ayodhya aangelegd. In de periode 2007-2008 is 65 kilometer van de NH 27 tussen Basti en Gorakhpur naar 2x2 rijstroken verbreed, met omleggingen bij Basti en Khalilabad. Omstreeks 2009-2010 is het deel tussen Ayodhya en Basti verdubbeld over een lengte van 55 kilometer. In diezelfde periode is ook een nieuwe dubbelbaans brug over de rivier de Ghaghara bij Ayodhya aangelegd, en is vermoedelijk ook de bypass van Faizabad en Ayodhya opgewaardeerd.

Bij Gorakhpur is omstreeks 2008-2009 een 32 kilometer lange zuidelijke bypass aangelegd. Dit was een greenfield project met snelwegkarakteristieken. In dezelfde periode is ook de NH 27 tussen Gorakhpur en de grens met Bihar over een lengte van ruim 80 kilometer naar 2x2 rijstroken verbreed.

Verdubbeling in Bihar

De gehele 475 kilometer door de staat Bihar telt 2x2 rijstroken. De NH 27 kent echter weinig hoogwaardig uitgebouwde trajecten, voor het overgrote deel is de bestaande weg verdubbeld. Wel kent de NH 27 in Bihar diverse grote rivierkruisingen.

De NH 27 is in Bihar als een integraal project verdubbeld naar 2x2 rijstroken, door de gehele staat. De bouw begon in 2003, maar kreeg vooral in de periode 2007-2009 vorm. Omstreeks 2004 is de weg tussen Purnia en de grens met West Bengal naar 2x2 rijstroken verbreed. Omstreeks 2008 is bij Purnia een 10 kilometer lange bypass aangelegd, zodat doorgaand verkeer op de NH 27 niet meer door deze stad hoefde. Omstreeks 2007-2011 is een lang traject van Muzaffarpur naar Purnia over een lengte van circa 280 kilometer naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit werd afgerond met de openstelling van de nieuwe brug over de Kosi op 6 februari 2011.[8]

Verdubbeling in West Bengal

Bijna de volledige 300 kilometer in West Bengal telt 2x2 rijstroken. Begin jaren 2000 is het zuidelijkste deel van de NH 27 tot aan Kishanganj en Islampur verdubbeld. Omstreeks 2007-2008 is de weg verder noordwaarts tot Siliguri verdubbeld. Op 28 februari 2021 is een bypass bij Islampur in gebruik genomen.[9] In de periode 2018-2021 is de weg van Siliguri tot Dhupguri verdubbeld als tolweg. Indertijd is ook een nieuw tracé bij Jalpaiguri aangelegd met nieuwe brug over de Teesta. Het oostelijkste deel tussen Falakata en Alipurduar is in 2022-2023 naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2023 was er nog een deel enkelbaans tussen Dhupguri en Falakata. Omstreeks 2008 is het oostelijkste deel tussen Alipurduar en de grens met Assam als een dubbelbaans betonnen weg aangelegd.

Verdubbeling in Assam

Nagenoeg de gehele 670 kilometer in de staat Assam telt 2x2 rijstroken.

Het deel in het westen van Assam is omstreeks 2008 als een dubbelbaans betonnen weg aangelegd tussen de grens met West Bengal en de brug over de Brahmaputra bij Guwahati. Dit was een groot project waarbij circa 250 kilometer van de NH 27 simultaan is verdubbeld naar 2x2 rijstroken.

De Brahmaputra in Assam was lange tijd onoverbrugd. In de Britse koloniale periode was het er niet van gekomen om een brug over de Brahmaputra in Assam aan te leggen, waardoor de zeven noordoostelijke staten van India effectief afgesloten waren van de rest van India. Tussen 1959 en 1962 is de Saraighat Bridge aangelegd als een dubbeldeks spoor/wegbrug, die noordoost-India met de rest van het land verbond. Tussen 2007 en 2016 is een tweede brug met 3 rijstroken naast de oude brug aangelegd, die op 28 januari 2017 opende.[10][11]

Omstreeks 2003 is de bypass van Guwahati verdubbeld naar 2x2 rijstroken, echter niet als hoogwaardige weg. In de periode 2007-2008 is het oost-westgedeelte tussen Guwahati en Nagaon verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Een lastiger deel door lage bergen ten oosten van Guwahati is echter pas in 2014 voltooid. Dit ligt nagenoeg op de grens met de staat Meghalaya.

In het oosten van Assam is het noord-zuidtraject van Nagaon tot Silchar verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Dit traject voert eerst door vlak terrein, maar zuidelijker door bergachtig terrein met dichte bossen. Omstreeks 2007 is de zuidelijke bypass van Nagaon aangelegd, waar verkeer op de NH 27 deels van gebruik maakt. Kort daarna is de weg ook tussen Nagaon en Lanka verdubbeld, wat circa 2008-2009 voltooid was. Omstreeks 2011 was de nieuwbouw van een dubbelbaans weg verder van Lanka tot Lumding in aanbouw, door een eerste bergrug. vanaf 2012-2013 volgde de grootschalige bouw van een nieuwe dubbelbaans weg door de bergen ten zuiden van Lumding in de richting van Silchar. Onduidelijk is wanneer dit is geopend, in 2022 was een deel van de verdubbeling nog onvoltooid.[12]

Referenties

National Highways in India

12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970717375777981838587