National Highway 2 (Cambodja)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH 2
Begin Phnom Penh
Einde Phumi Tônleab (VN)
Lengte 120 km
Route

Phnom Penh

Takeo

Phumi Tônleab

QL91

De National Highway 2 (NH2) of National Road 2 (NR2), is een hoofdweg in Cambodja. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuiden van het land, vanaf de hoofdstad Phnom Penh tot aan Phumi Tônleab aan de grens met Vietnam. De weg is 120 kilometer lang.

Routebeschrijving

De NH2 begint in zuiden van de 1,3 miljoen inwoners tellende hoofdstad Phnom Penh. Hier kruist men ook de National Highway 1, de weg naar Ho Chi Minh City in Vietnam. De NH2 is een smalle 2x2-weg die over de oever van de rivier de Bassac loopt. Het eerste deel voert door dichtbebouwd gebied, waarna de stedelijkheid overgaat in de karakteristieke lintbebouwing van zuidelijk Cambodja. De NH2 kent vrij veel lange rechte stukken, met continue lintbebouwing en voert door verder vlak agrarisch gebied zonder veel bos. Er liggen amper echte kernen op de route, alleen Takeo is iets groter. Ten zuiden van Takeo is de NH2 onverhard, en voert vanuit de rijstvelden de bossen in. De grens met Vietnam volgt even na Phumi Tônleab. Aan Vietnamese zijde gaat de QL91 verder naar Long Xuyên.

Geschiedenis

De NH2 is ten tijde van de Franse koloniale tijd aangelegd, maar was destijds niet verhard. De NH2 is aanzienlijk minder belangrijk dan de NH1, want hij ontsluit geen grote steden en komt in Vietnam ook niet uit bij grote steden. De NH2 is de op één na zuidelijkste grensovergang tussen Cambodja en Vietnam. De Cambodjaanse kant van de grens heeft amper faciliteiten, aan Vietnamese zijde is de grenspost uitgebreider.

De weg was in de jaren '90 verhard ten zuiden van Phnom Penh, maar was slechts een vrij provisorische weg die problemen had met drainage. In 2003 zijn tal van duikers en kleine bruggen aangelegd op de eerste 20 kilometer vanuit Phnom Penh naar het zuiden. De weg was tot na 2000 nog onverhard ten zuiden van Doun Kaev.

Referenties


National Highways in Cambodja

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7National Highway 8National Highway 9

Third Ring Road (Phnom Penh)Phnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)