National Highway 3 (Cambodja)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH 3
Begin Phnom Penh
Einde Veal Renh
Lengte 202 km
Route

Phnom Penh

Kâmpôt

Veal Renh

De National Highway 3 (NH3) of National Road 3 (NR3), is een hoofdweg in Cambodja, gelegen in het zuidwesten van het land. De weg vormt een noord-zuidroute tussen Phnom Penh en de National Highway 4 bij Veal Renh. De weg is 202 kilometer lang.

Routbeschrijving

De NH3 begint in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja met 1,3 miljoen inwoners. De NH3 is een voortvloeisel van de weg de Confederation de la Russie, een belangrijke invalsweg die onder andere de luchthaven van Phnom Penh bedient. De NH3 kruist hier de National Highway 4, en zal daar ook op eindigen. De NH3 is voor ongeveer een derde een weg met 2x2 rijstroken en voert in zuidelijke richting door de rijstvelden, in eerste instantie parallel aan de National Highway 2. Het eerste deel van de route kent wat minder lintbebouwing dan elders in het land, maar dat neemt zuidwaarts toe. De weg buigt naar het zuidwesten af, is dan enkelbaans en kent lange rechte stukken en voert door vlak gebied. De NH3 loopt door de zuidelijke stad Kâmpôt, buiten Phnom Penh de belangrijkste plaats op de route. Vanaf hier loopt de weg langs de zuidkust van Cambodja, ten zuiden van een bebost heuvelgebied langs. Bij Veal Renh eindigt de NH3 op de National Highway 4, die nog verder loopt naar de havenstad Sihanoukville.

Geschiedenis

De National Highway 3 was oorspronkelijk een niet al te belangrijke route, en was lange tijd onverhard. Tussen Phnom Penh en Sihanoukville heeft het verkeer de keuze uit de NH3 en de NH4. Beide routes zijn ongeveer even lang. In recente jaren is de NH3 gemoderniseerd en geasfalteerd, wat in 2008 voltooid was.

Tussen 2019 en 2022 is de weg over een lengte van 134 kilometer gereconstrueerd, waarvan 70 kilometer tussen Phnom Penh en de splitsing met de NH31 naar 2x2 rijstroken verbreed is. De officiële inauguratie volgde op 2 maart 2022.[1]

Referenties

National Highways in Cambodja

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7National Highway 8National Highway 9

Third Ring Road (Phnom Penh)Phnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)