National Highway 44 (India)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH44.svg
India NH44 map.png
NH44
Begin Srinagar
Einde Kanyakumari
Lengte 3.718 km
Route

Centrum.svg Srinagar

Centrum.svg Anantnag

Centrum.svg Qazigund

Centrum.svg Udhampur

Centrum.svg Jammu

Centrum.svg Pathankot

Centrum.svg Jalandhar

Centrum.svg Ludhiana

Centrum.svg Ambala

Centrum.svg Karnal

Centrum.svg Panipat

Centrum.svg Delhi

Centrum.svg Faridabad

Centrum.svg Palwal

Centrum.svg Mathura

Centrum.svg Agra

Centrum.svg Dhaulpur

Centrum.svg Gwalior

Centrum.svg Jhansi

Centrum.svg Sagar

Centrum.svg Nagpur

Centrum.svg Adilabad

Centrum.svg Hyderabad

Centrum.svg Kurnool

Centrum.svg Anantapur

Centrum.svg Bengaluru

Centrum.svg Hosur

Centrum.svg Salem

Centrum.svg Karur

Centrum.svg Dindigul

Centrum.svg Madurai

Centrum.svg Tirunelveli

Centrum.svg Kanyakumari

De National Highway 44 of NH 44 is een national highway in India. De weg vormt een zeer lange noord-zuidroute door het hele land, vanaf Srinagar via Delhi, Nagpur, Hyderabad en Bengaluru naar Kanyakumari op het zuidpuntje van het land. De National Highway 44 is met 3.718 kilometer lengte de langste weg van India.

Routebeschrijving

Jammu & Kashmir

De 2x2 NH 44 door de bergen tussen Srinagar en Jammu.

De National Highway 44 begint in de noordelijke bergstaat Jammu & Kashmir in de zomerhoofdstad Srinagar. Hier is een aansluiting op de National Highway 1, de noordelijkste oost-westverbinding van India. De National Highway 44 legt ongeveer 360 kilometer in Jammu & Kashmir af, het noordelijk deel verloopt door de grote vallei waarin de stad Srinagar is gelegen, dit deel voert door dichtbevolkt gebied op 1.600 tot 1.700 meter boven zeeniveau en is volledig met 2x2 rijstroken uitgerust. Dit traject is relatief hoogwaardig en bypasst een aantal grotere bebouwde kommen.

Uiteindelijk moet men het hooggebergte door om bij Jammu te komen. Aan de noordzijde hiervan ligt de 8,5 kilometer Banihal - Qazigund Tunnel waarmee men de hoogste bergpas via een tunnel kan vermijden. Ten zuiden daarvan slingert de weg door diepe canyons en kloven. Een tweede bergpas is ook ondertunneld met de 9,2 kilometer lange Chenani - Nashri Tunnel. Daarna volgt een bochtig tracé met 2x2 rijstroken dat het hooggebergte uit gaat naar de stad Udhampur, dat op 700 meter hoogte ligt.

Vanaf Udhampur naar de grote winterhoofdstad Jammu is de National Highway 44 met 2x2 rijstroken uitgerust. Dit traject voert door de laatste heuvelruggen van de Himalaya. Jammu ligt op minder dan 400 meter boven zeeniveau. Jammu is een uitgestrekte stad, de NH 44 vormt hiervan de oostelijke bypass die echter een lang stuk door bebouwd gebied voert. Vanaf Jammu voert de NH 44 in zuidoostelijke richting, parallel aan de eerste bergrug naar Lakhanpur, een kleine stad aan de rivier de Ravi, die de grens vormt met de staat Punjab. Dit gehele traject telt 2x2 rijstroken.

Punjab

Vervolgens legt de National Highway 44 ongeveer 300 kilometer door de dichtbevolkte en vlakke staat Punjab af. De weg voert via de noordelijke stad Pathankot en vervolgens via de grote steden Jalandhar en Ludhiana naar Ambala. De gehele route telt 2x2 rijstroken, met deels ook trajecten met 2x3 rijstroken, die soms ongelijkvloers zijn. De stad Jalandhar heeft een ongelijkvloerse bypass die wel door stedelijk gebied voert. De passage door de grote stad Ludhiana is eveneens ongelijkvloers met 2x3 rijstroken, met overal viaducten over kruispunten. Tussen Ludhiana en Ambala telt de weg bijna overal 2x3 rijstroken en veel passages door plaatsen zijn van viaducten voorzien, alhoewel de NH 44 geen echte autosnelweg is.

Haryana & Delhi

De National Highway voert daarna zuidwaarts door de staat Haryana en de staat Delhi. Dit traject is ook circa 300 kilometer lang en voert zowel ten noorden als zuiden van Delhi door Haryana. Bijna het gehele traject van Ambala naar Delhi telt 2x3 rijstroken met frontage roads en is grotendeels ongelijkvloers, alhoewel het geen volwaardige autosnelweg is. Dichter bij Delhi telt de weg ook 2x4 rijstroken. Dit traject voert door de steden Karnal en Panipat, evenals door een dichtbevolkt laagland.

Doorgaand verkeer kan de agglomeratie Delhi bypassen via de ringsnelweg. De NH 44 volgt nog de oude route dwars door de stad. Het is onduidelijk welke wegen de NH 44 exact door Delhi volgt, de historische route is een stadsweg met veel kruispunten, bebouwing en straatverkopers, maar in het stedelijk gebied zijn ook snellere en beter uitgebouwde wegen voorhanden, met name de Outer Ring Road, die ondanks wat zijn naam suggereert, dwars door Delhi voert. De weg voert ook door New Delhi, de hoofdstad van India. New Delhi is echter maar een klein district in de megastad Delhi.

Zuidelijk van Delhi voert de NH 44 met 2x3 rijstroken op viaducten door de grote voorstad Faridabad. Ten zuiden van de stad Palwal kruist men de ringsnelweg van Delhi opnieuw. Hierna verlaat men het stedelijk gebied, de weg legt hier nog een klein stuk met 2x2 rijstroken door de staat Haryana af voordat men de grens met de staat Uttar Pradesh bereikt.

Uttar Pradesh

De weg voert dan zo'n 150 kilometer door het uiterste zuidwesten van de staat Uttar Pradesh, de voornaamste stad op dit deel van de route is Agra. De NH 44 voert door dichtbevolkt laagland parallel aan de rivier de Yamuna. De weg telt 2x3 rijstroken tot in de stad Agra, maar Agra heeft ook een westelijke bypass die interessant is voor doorgaand verkeer op de NH 44 naar het zuiden. De bypass van Agra telt 2x2 rijstroken en is ongelijkvloers met autosnelweg-karakteristieken. Zuidelijk van Agra is de National Highway 44 een gelijkvloerse weg met 2x2 rijstroken.

Rajasthan

De NH 44 passeert kortstondig door het uiterste oosten van de staat Rajasthan, een 30 kilometer lang traject dat via de stad Dholpur voert. De weg telt hier 2x2 rijstroken waarbij de passage door Dholpur ongelijkvloers is.

Madhya Pradesh & Uttar Pradesh

Daarna voert de NH 44 door de staat Madhya Pradesh, waarbij de weg ook een gedeelte door een uitstulpsel van de staat Uttar Pradesh voert. Dit traject is 700 kilometer lang, waarvan nog 170 kilometer door Uttar Pradesh voert, echter op dit traject komt men ook nog weer kortstondig in Madhya Pradesh vanwege de complexe grenssituatie rond de stad Jhansi. De voornaamste steden op de route zijn Gwalior, Jhansi en Sagar. Dit traject van de NH 44 voert door meer gevarieerd landschap met heuvels, grote riviervalleien en vlaktes. Het gehele traject telt minimaal 2x2 rijstroken maar is grotendeels weinig hoogwaardig uitgebouwd, al zijn er grote bypasses die ruim rond Gwalior en Sagar voeren. Jhansi heeft een iets minder hoogwaardige bypass. Men steekt in deze staten drie grotere rivieren over, de Sindh, de Betwa en de Narmada.

Maharashtra

De National Highway 44 voert vervolgens zo'n 250 kilometer door het oosten van de grote staat Maharashtra. De weg voert hier via de grote stad Nagpur, één van de belangrijkste steden in het centrale deel van India. Rondom de stad Nagpur ligt een oostelijke bypass, waarmee doorgaand verkeer makkelijk de hele stad kan bypassen. De bypass heeft autosnelwegkarakteristieken en kent een brug over de rivier de Kanhan. Elders is de NH 44 een dubbelbaans weg die grotendeels gelijkvloers is. In Maharashtra voert de weg grotendeels door vlak agrarisch land, met deels ook wat lage heuvels.

Telangana

Vervolgens voert de NH 44 550 kilometer door de staat Telangana, via de grote stad Hyderabad. De weg voert in Telangana veelal door vlak gebied met een dichtbevolkt platteland. De weg telt integraal 2x2 rijstroken. Hyderabad is de enige grote stad op de route, doorgaand verkeer kan hier de ringsnelweg nemen. De oude route van de NH 44 voert door het centrum van de stad, een aanzienlijk meer tijdrovende route. De passage door Hyderabad zelf is niet hoogwaardig uitgebouwd, met hooguit 2x2 rijstroken en veel kruispunten en verkeerslichten. In de staat Telangana steekt men een aantal grotere rivieren over, zoals de Godavara, Krishna en Tungabhadra.

Andhra Pradesh

De NH 44 nabij Gutturu in het zuiden van de staat Andhra Pradesh.

De NH 44 voert daarna een traject van 260 kilometer door het binnenland van de grote staat Andhra Pradesh. Dit traject kent geen grote steden maar wel een aantal kleinere regionale steden, zoals Kurnool en Anantapur. De weg telt overal minimaal 2x2 rijstroken, waarbij de passages door Kurnool en Anantapur ongelijkvloers zijn. Het terrein in dit deel van Andhra Pradesh is grotendeels vlak en agrarisch, met een dichtbevolkt platteland zoals op veel plekken in India.

Karnataka

Daarna voert de NH 44 zo'n 150 kilometer door het binnenland van de staat Karnataka. Op dit traject ligt Bengaluru, de zuidelijkste grote stad op de route van de National Highway 44. De weg telt overal minimaal 2x2 rijstroken en de noordelijke en zuidoostelijke invalsweg van Bengaluru zijn snelwegachtig uitgebouwd met 2x3 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Vanaf Bengaluru is de NH 44 met de National Highway 48 dubbelgenummerd.

Tamil Nadu

Het laatste deel legt de NH 44 in de zuidelijke staat Tamil Nadu af. Dit traject is nog bijna 650 kilometer lang en voert eerst samen met de NH 48 in zuidoostelijke richting tot Krishnagiri, waar beide routes splitsen. De NH 44 voert dan zuidwaarts door Tamil Nadu, dit traject kent geen megasteden meer, maar nog wel grotere regionale steden zoals Salem en Madurai. Ook in Tamil Nadu is de weg integraal met minimaal 2x2 rijstroken uitgerust met bypasses langs grotere plaatsen. Echte snelwegtrajecten zijn er niet maar incidenteel zijn er ongelijkvloerse aansluitingen of flyovers. Ten noorden van Karur steekt men de grote rivier de Kaveri over. Bij Sattur steekt men de rivier de Vaippar over.

De NH 44 voert in Tamil Nadu grotendeels door laagland, dat net zoals elders in India een dichtbevolkt platteland kent. Het meest hoogwaardige deel van de NH 44 in het zuiden van de staat is de bypass van Kovilpatti, dat 2x2 rijstroken met flyovers en frontage roads kent. De kleinere stad Tirunelveli kent een oostelijke bypass. Men bereikt uiteindelijk het zuidpuntje van India. De NH 44 eindigt in Kanyakumari vrijwel op de zuidkaap van India.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

Het nummer National Highway 44 kwam bij de hernummering van 2010 tot stand. De NH 44 verving meerdere nummers, de belangrijkste daarvan waren de NH 1A (Srinagar - Delhi) en NH 7 (Jhansi - Kanyakumari). Op het deel tussen Delhi en Jhansi verving de NH 44 het westelijkste deel van de oude NH 2 en korte delen van de NH 75 en NH 26. Het traject van Delhi naar Agra was historisch vooral een oost-westroute naar Kolkata in het oosten van India. Elders verving de NH 44 routes die voorheen ook vooral noord-zuidroutes vormden, de oude NH 7 was destijds de langste weg van India. De huidige NH 44 is ook de langste weg van India.

Aanleggeschiedenis

Als onderdeel van het National Highways Development Project is de NH 44 vrijwel integraal naar minimaal 2x2 rijstroken verbreed. Dit project werd in 1998 gelanceerd en omvatte verschillende fases. De eerste fase hiervan was de 'Golden Quadrilateral' (Gouden Ruit), een netwerk van wegen tussen de vier grootste steden van India. Dit omvatte maar een heel klein deel van de NH 44, alleen tussen Delhi en Agra.

De tweede fase was de North–South and East–West Corridor, die vrijwel de volledige huidige NH 44 omvatte van Srinagar in het noorden tot Kanyakumari op het zuidpuntje van India. De North-South Corridor is meer dan 4.000 kilometer lang en deze lengte wordt soms aan de NH 44 toegekend, maar de North-South Corridor omvat ook een aftakking van Salem naar Kochi die geen onderdeel van de NH 44 is. De weg is in de periode van begin jaren 2000 tot eind jaren 2010 vrijwel integraal naar 2x2 rijstroken verbreed waar dit nog niet het geval was. De laatste delen die verdubbeld werden lagen in de Himalaya tussen Srinagar en Jammu, waar twee lange tunnels zijn gerealiseerd zodat er geen hoge bergpassen meer nodig zijn. Dit zijn de 9,2 kilometer lange Chenani - Nashri Tunnel, opengesteld in 2017 en de 8,5 kilometer lange Banihal - Qazigund Tunnel, opengesteld in 2021.

Op grote delen van de route is de bestaande weg naar 2x2 rijstroken verbreed. Slechts op een klein aantal locaties is de NH 44 als een zogenoemde 'greenfield highway' aangelegd, als een weg over een nieuw tracé. De grootste tracéverleggingen vonden plaats in de vallei ten zuiden van Srinagar, waar de weg snelwegachtig is aangelegd buiten de bebouwde kommen om. Elders voert de NH 44 op veel plekken door bebouwd gebied, alhoewel bij de grote steden ringwegen zijn aangelegd en op diverse trajecten de weg snelwegachtig is uitgebouwd met ongelijkvloerse kruisingen.

Upgrades in Punjab

De bypass van Jalandhar is al in de jaren '90 met 2x2 rijstroken en parallelwegen aangelegd, maar was nog niet volledig ongelijkvloers. In de periode 2013-2019 is de bypass verbreed naar 2x3 rijstroken en volledig ongelijkvloers gemaakt. In de periode 2018-2021 is de bestaande bypass van Ludhiana ongelijkvloers gemaakt met viaducten met 2x3 rijstroken.

Upgrades in Haryana

In de periode 2010-2012 is een groot deel van de route tussen Ambala en Delhi van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit werd geen volwaardige autosnelweg, maar wel en snellere route. Ten noorden van Delhi is de NH 44 later grootschalig opgewaardeerd naar 2x4 rijstroken met frontage roads, dat in 2021 gereed kwam.

Upgrades in en rond Delhi

Rond Delhi is een volledige ringsnelweg aangelegd zodat doorgaand verkeer niet meer dwars door het stedelijk gebied hoeft, dit zijn de Eastern Peripheral Expressway en de Western Peripheral Expressway, beiden voltooid in 2018. Dit was één van de grootste verbeteringen van het metropolitaan verkeer in Delhi tot dan toe.

Upgrades in Uttar Pradesh

In 2016 opende een westelijke bypass van de stad Agra. Al eerder, in 2012, opende de Yamuna Expressway als snelwegverbinding tussen Delhi en Agra, waardoor dit deel van de NH 44 minder betekenis had gekregen voor doorgaand verkeer.

Upgrades in Madhya Pradesh

In de staat Madhya Pradesh is de weg integraal naar 2x2 rijstroken verbreed. Circa 2007 opende de rondweg van Rewa. Ook circa 2007 opende de westelijke rondweg van Katni. De rondweg van Jabalpur is het oudste en dateert uit de jaren '90 of eerder. Circa 2010 opende de snelweg rond Seoni, in 2013 volgde de 2x2-weg tussen Seoni en Kurai. Dit was het eerste 2x2-deel in Madhya Pradesh van de NH 44.

Upgrades in Maharashtra

In 2012 opende een autosnelweg rond de oostzijde van Nagpur. Zuidelijk van Nagpur is de weg vooral in de periode 2008-2012 verdubbeld naar 2x2 rijstroken, alhoewel enkele delen al ouder zijn, zoals even ten zuiden van Buti Bori.

Upgrades in Telangana

Circa 2010 is de 2x2-rondweg van Adilabad in het noorden van Telangana opengesteld. Ook circa 2010 opende het 2x2-tracé tussen Adilabad en Nirmal, inclusief een traject door gebergte. In 2012 opende de oostelijke 2x2-bypass van Armoor. In 2009 opende de 2x2 ongelijkvloerse oostelijke bypass van Kamareddy. In 2010 opende de 2x2 bypass van Ramayampet. Grotendeels in 2011 werd de weg verder zuidelijk tot Hyderabad naar 2x2 rijstroken verdubbeld.

In de periode 2008-2012 is de Hyderabad Outer Ring Road opengesteld in fases. De NH 44 is tussen Hyderabad en Kothur al rond 2000 verdubbeld naar 2x2 rijstroken, circa 2009 opende daarop aansluitend de bypass van Shadnagar met 2x2 rijstroken. Circa 2011 opende de 2x2-weg door Jadcherala.

Upgrades in Andhra Pradesh

Circa 2009 is het deel in het westen van de staat Andhra Pradesh tot Kurnool naar 2x2 rijstroken verdubbeld. In de periode 2009-2012 is de route verder zuidelijk tot Anantapuram naar 2x2 rijstroken verbreed. Circa 2010 opende het zuidelijkste 2x2-deel in Andhra Pradesh.

Upgrades Karnataka

De NH 44 ten noorden van Bengaluru.

Ten noorden van Bengaluru lag een 2x2-weg die in de periode 2009-2013 is verbreed naar 2x3 rijstroken met ongelijkvloerse kruisingen en een groot tolstation, om het nieuwe Bengaluru International Airport te ontsluiten. In 2010 opende de Bangalore Elevated Tollway in het zuidoosten van Bangalore. Ten zuidoosten van Bangalore is de weg circa 2009 van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed.

De laatste grote stad zonder een adequate bypass was Bengaluru, waar de bouw van de Bangalore Ring Road fors vertraagd was.

Upgrades in Tamil Nadu

In de periode 2007-2012 is het noordelijkste deel van de NH 44 in Tamil Nadu naar 2x2 rijstroken verbreed, tot aan Krishnagiri. Circa 2009 opende het 2x2-deel tussen Krishnagiri en Dharmapuri. Circa 2011 opende de westelijke bypass van Dharmapuri met 2x2 rijstroken. Circa 2010 is de weg tussen Dharmapuri en Salem naar 2x2 rijstroken verbreed, met her en der ongelijkvloerse kruisingen. Circa 2009-2011 is de route tussen Salem en Madurai naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2010 opende ook de ongelijkvloerse westelijke bypass van Madurai. Zuidelijk van Madurai is de weg in 2010 naar 2x2 rijstroken verbreed en bij grotere plaatsen omgelegd.

Referenties


National Highways in India

1234567891011121314151617181920212224252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899