National Highway 4 (Cambodja)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cambodja-4.png
NH4 Cambodja.svg
NH 4
Begin Phnom Penh
Einde Sihanoukville
Lengte 230 km
Route

Centrum.svg Phnom Penh Cambodja-1.pngCambodja-2.pngCambodja-3.pngCambodja-5.pngCambodja-6.png

Centrum.svg Kampong Speu

Centrum.svg Veal Renh Cambodja-3.png

Centrum.svg Sihanoukville

De National Highway 4 is een hoofdweg in Cambodja, gelegen in het zuidwesten van het land. De weg vormt een oost-westroute tussen de hoofdstad Phnom Penh en de havenstad Sihanoukville en geldt als één van de belangrijkste wegen van het land. De NH4 is 230 kilometer lang.

Routebeschrijving

De NH4 begint in het westen van de 1,3 miljoen inwoners tellende stad Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Hier kruist men de National Highway 3, die parallel aan de NH4 loopt en daar uiteindelijk ook weer op eindigt. Men heeft dus twee alternatieven. De NH4 is een enkelbaans hoofdweg van doorgaans goede kwaliteit en voert in zuidwestelijke richting door de rijstvelden. Alhoewel er weinig echte kernen op de route liggen, is er wel sprake van continue lintbebouwing, wat gangbaar is in Cambodja. Het tweede deel van de route voert door wat lage heuvelgebieden die bebost zijn. Het laatste deel van de route verloopt zuidwaarts. In Veal Renh eindigt de NH3 weer op de NH4, waarna de NH4 nog een kilometer of 40 verder loopt naar de havenstad Sihanoukville, waar de weg eindigt.

Geschiedenis

De NH4 is niet zo oud als andere routes in Cambodja, wat komt omdat de haven van Sihanoukville en de stad zelf pas vanaf de jaren 50 ontwikkeld zijn. In die tijd is ook de NH4 aangelegd. Begin jaren 60 was de haven voltooid. Sindsdien is de NH4 één van de belangrijkste wegen van Cambodja vanwege het economische belang als transportorute tussen de enige haven van het land en de hoofdstad Phnom Penh. De haven van Sihanoukville is aangelegd omdat Cambodja geen toegang meer had tot de havens in de delta van de Mekong, die in Vietnam zijn gelegen. De NH4 is vanwege zijn belang een tolweg met drie tolpoorten en is goed onderhouden.

Referenties


Flag of Cambodia.svg National Highways in Cambodja Flag of Cambodia.svg

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7

Airport ExpresswayPhnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)