National Highway 5 (Cambodja)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cambodja-5.png
NH5 Cambodja.svg
NH 5
Begin Phnom Penh
Einde Poipet (T)
Lengte 407 km
Route

Centrum.svg Phnom Penh Cambodja-1.pngCambodja-2.pngCambodja-3.pngCambodja-4.pngCambodja-6.png

Centrum.svg Udong

Centrum.svg Kampong Chhnang

Centrum.svg Battambang

Centrum.svg Sisophon Cambodja-6.png

Centrum.svg Poipet

Flag of Thailand.svg Route 33 (Thailand)

De National Highway 5 is een hoofdweg in Cambodja. De weg vormt een oost-westroute door het midden en westen van het land, vanaf de hoofdstad Phnom Penh via Battambang naar de grens met Thailand bij Poipet. Met 407 kilometer lengte is het één van de langere wegen in Cambodja.

Routebeschrijving

De NH5 begint in het noorden van de hoofdstad Phnom Penh, en loopt als enkelbaans stadsweg langs de rivier de Tonlé Sap. De NH5 gaat onder de Prek Pnov Bridge door, één van de weinige bruggen in de regio, en voert noordwaarts de stad uit. De NH5 loopt over een smalle strip land door het stroomgebied van de Tonlé Sap, een rivier en meer die al naar het gelang richting noorden of richting zuiden stroomt. Vanaf Udong verloopt de weg wat verder van de rivier af, en passeert door rijstvelden naar Kampong Chhnang. De route voert door vlak gebied en kent vrij veel bebouwing langs de weg, het Cambodjaanse platteland is dichtbevolkt. Vanaf Kampong Chhnang voert de NH5 in noordwestelijke richting, langs het reusachtige Tonlé Sapmeer. Dit meer is bijzonder omdat het in het droge seizoen leegloopt naar de Mekong, maar in het natte seizoen de Mekong de Tonlé Sap vol laat lopen, waardoor de positie van de oever geen vast gegeven is. De NH5 blijft daarom op vrij grote afstand om overstromingen te voorkomen. Langs de weg is veel lintbebouwing, maar verder van de weg af is de regio dunbevolkt. Men bereikt dan de stad Battambang, één van de grotere steden van Cambodja buiten Phnom Penh. De weg voert daarna noordwaarts langs de westkant van het Tonlé Sapmeer, waarna bij Sisophon de National Highway 6 weer op de NH5 eindigt. De NH5 verloopt dan nog zo'n 50 kilometer westwaarts naar de grens met Thailand bij Poipet. Dit laatste deel is in vrij slechte toestand.

Geschiedenis

De National Highway 5 was oorspronkelijk een Route Nationale ten tijde van de Franse koloniale overheersing, en speelde een belangrijke rol omdat het Phnom Penh en Battembang verbindt. De weg is verder richting de Thaise grens slecht tot niet onderhouden, vanwege de slechte verhoudingen tussen beide landen is er weinig aandacht voor de wegen in de grensregio. De grensovergang is echter vrij druk omdat Poipet vol staat met casino's, iets wat in buurland Thailand verboden is.

Referenties


Flag of Cambodia.svg National Highways in Cambodja Flag of Cambodia.svg

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7

Airport ExpresswayPhnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)