National Highway 6 (Cambodja)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cambodja-6.png
NH6 Cambodia map.png
NH 6
Begin Phnom Penh
Einde Sisophon
Lengte 416 km
Route

Centrum.svg Phnom Penh Cambodja-1.pngCambodja-2.pngCambodja-3.pngCambodja-4.pngCambodja-5.png

Centrum.svg Skun Cambodja-7.png

Centrum.svg Kampong Thom

Centrum.svg Siem Reap

Centrum.svg Sisophon Cambodja-6.png

De National Highway 6 is een hoofdweg in Cambodja, gelegen in het midden en noorden van het land. De weg vormt een oost-westroute ten noorden van het Tonlé Sapmeer langs, en loopt vanaf de hoofdstad Phnom Penh naar Sisophon. De belangrijkste bestemming onderweg is Siem Reap, waar Angkor is gelegen. De NH6 is 416 kilometer lang.

Routebeschrijving

De NH6 begint in de 1,3 miljoen inwoners tellende hoofdstad Phnom Penh, op hetzelfde punt waar ook de National Highway 5 begint, die langs de zuidkant van het Tonlé Sapmeer loopt en een kortere route richting Thailand vormt dan de NH6. De weg loopt over een smalle landtong die de rivier de Tonlé Sap van de Mekong scheidt. De NH6 voert een tijdje over de westoever van de Mekong, door vlak gebied wat regelmatig overstroomd. Er zijn veel dorpen en lintbebouwing op de route, maar geen grotere plaatsen. Bij het dorp Skun slaat de NH6 naar het noorden af, en gaat de National Highway 7 verder oostwaarts richting Laos. De NH6 is van redelijke kwaliteit, en voert door vlak agrarisch gebied met rijstvelden. Af en toe kruist men een riviertje. Halverwege de route ligt het stadje Kampong Thom, dat een paar duizend inwoners telt. Naar het zuiden ligt het Tonlé Sapmeer, naar het noorden liggen beboste bergen. Uiteindelijk bereikt men Siem Reap, de belangrijkste toeristische bestemming van Cambodja, waar de ruïnes en tempels van Angkor liggen. De NH6 voert daarna nog circa 110 kilometer verder en eindigt in Sisophon, vanwaar de National Highway 5 verder gaat naar de grens met Thailand.

Geschiedenis

De NH6 is al tijden een belangrijke weg, niet alleen vanwege zijn verbinding tussen de hoofdstad Phnom Penh en de 170.000 inwoners tellende stad Siem Reap, maar vooral vanwege het toerisme rond Siem Reap, zowel het Tonlé Sapmeer als de tempels en ruïnes van Angkor. De weg is in recente jaren opgeknapt, met name in 2010 zijn veel werkzaamheden uitgevoerd om de weg te verbreden en van nieuw asfalt te voorzien.

Referenties


Flag of Cambodia.svg National Highways in Cambodja Flag of Cambodia.svg

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7

Airport ExpresswayPhnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)