National Highway 6 (Taiwan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH6 TW.svg
Freeway 6 Taiwan map.png
Freeway
Begin Taichung
Einde Puli
Lengte 38 km
Route

Knooppuntsymbool.svg0 NH3 TW.svg → Taichung / Taipei

Afslagsymbool.svg3 Caotun

Afslagsymbool.svg5 Caotun-East

Afslagsymbool.svg17 Guosing

Afslagsymbool.svg25 Puli-West

Afslagsymbool.svg34 Puli

Afslagsymbool.svg37 Puli-East

De National Highway 6, beter bekend als de Freeway 6, is een freeway in Taiwan. De snelweg vormt een oost-westverbinding vanaf Taichung naar Puli, in het binnenland van Taiwan. De snelweg is 38 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ten zuiden van Taichung begint de Freeway 6 op een knooppunt met de Freeway 3, die vanaf Taipei en Taichung naar Kaohsiung loopt. De snelweg telt 2x2 rijstorken en loopt langs de rivier de Dadu naar het oosten, door een snel bergachtig wordend gebied met toppen tot meer dan 1000 meter. Indrukwekkend is de afslag naar Guosing, die op een hoog viaduct is gebouwd om de rivier de Dadu over te steken.[1] Men bereikt dan een bekken rond Puli, na door een aantal tunnels te zijn gekomen. De snelweg vormt dan nog een noordelijke bypass van Puli, waarna de snelweg eindigt en de provincial highway 14 verder de bergen in gaat.

Geschiedenis

De gehele snelweg is op 1 september 2009 opengesteld voor het verkeer. Er zijn drie tunnels, waarvan de langste 2.455 meter lang is. Het viaduct waarop de afslag Guosing is gebouwd is 68 meter hoog.

Toekomst

Er bestaan plannen om de Freeway 6 verder oostwaarts te verlengen naar Hualien aan de oostkust van Taiwan. Het probleem is dat hier de hoogste bergen van Taiwan liggen, tot meer dan 3.100 meter en de aanleg een tunnel van 15 kilometer vereist is. Tevens is dit een aardbevingsgevoelig gebied. Vanwege de hoge kosten is het plan voorlopig uitgesteld. Het ontbrekende deel naar Hualien is circa 65 kilometer lang.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Knooppuntsymbool.svg0 Freeway 3 Afslagsymbool.svg38 Puli-East 2x2 38 km

Referenties

Freeways in Taiwan

NH1 TW.svgNH2 TW.svgNH3 TW.svgNH4 TW.svgNH5 TW.svgNH6 TW.svgNH7 TW.svgNH8 TW.svgNH10 TW.svg