National Highway 9 (Laos)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf National Highway 9A (Laos))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH 9
Begin Savannakhet
Einde Dansavan
Lengte 238 km
Route

Savannakhet

Xeno

Phin

Dansavan

QL9

De National Highway 9 (Laotiaans: ທາງຫລວງເມອື 9) is een national highway in Laos. De weg vormt een oost-westroute in het zuiden van het land, vanaf Savannakhet aan de Mekong tot de grens met Vietnam bij Dansavan. De NH 9 is 238 kilometer lang. Daarnaast bestaan er ook de 20 kilometer lange NH 9A en 35 kilometer lange NH 9B.

Routebeschrijving

De NH 9 begint in Savannakhet, een kleine stad gelegen aan de Mekong, die de grens met Thailand vormt. Aan de noordkant van Savannakhet sluit de Second Thai-Lao Friendship Bridge over de Mekong aan. De weg voert dan oostwaarts en kruist net buiten Savannakhet de belangrijke National Highway 13 in Xeno. De weg voert dan verder oostwaarts en volgt vrij vlak gebied naar de grens met Vietnam. De route voert via kleine dorpen, gelegen in lager gelegen gebied met lage heuvels of valleien tussen berggebieden. Het oostelijke deel volgt de rivier Sepon tot de grens met Vietnam bij Dansavan. Aan Vietnamese zijde gaat de QL9 verder naar de stad Đông Hà aan de kust.

Aftakkingen

NH 9A

De NH 9A is een 20 kilometer lange verbinding tussen Keng Kabao en de NH 13 in Ban Na Say. Dit ligt net ten noorden van Savannakhet en is een verharde weg. Bij Keng Kabao is echter geen brug over de Mekong, het moet gezien worden als een feeder vanaf de Mekong in de richting van de NH 9 richting Vietnam. De NH 9A sluit via de NH 13 op de NH 9 aan.

NH 9B

De NH 9B is een 35 kilometer lange aftakking vanaf Savannakhet naar de NH 13 bij Ban Phosay. Dit is een kortere route richting Pakse. Het is daarmee ook een feeder route. Voordat de bypass van de NH 13 van Savannakhet werd gebouwd was deze weg onderdeel van de NH 13.

Geschiedenis

De Second Thai-Lao Friendship Bridge.

De weg heeft zijn oorsprong in de route coloniale 9, die ten tijde van Frans-Indochina ook van Savannakhet naar Đông Hà verliep. Dit was één van de weinige oost-westverbindingen die in 1936 al doorgaand een semi-verharde weg was in Frans-Indochina, vermoedelijk omdat dit één van de weinige routes van de Mekong naar de Zuid-Chinese Zee was die relatief vlak blijft en niet door moeilijk begaanbare berggebieden verliep.

De NH 9 was de eerste weg die na de heropening van Laos voor de wereld werd gemoderniseerd, in 1988 was deze weg voltooid als verharde weg van Savannakhet tot de grens met Vietnam.[1] Omdat de Mekong op de grens van Laos en Cambodja onoverbrugbare watervallen heeft is de export van goederen over de rivier niet mogelijk. De NH 9 was de eerste wegverbinding naar een haven aan de Zuid-Chinese Zee vanuit Laos die doorgaand verhard was.

Tussen 2004 en 2006 is de Second Thai-Lao Friendship Bridge over de Mekong in Savannakhet aangelegd en is grotendeels gefinancierd door Japan. De openstellingsceremonie werd op 19 december 2006 gehouden, de openstelling voor het verkeer volgde op 9 januari 2007. De brug is een relatief vroeg voorbeeld van een extradosed bridge, waar op dat moment nog niet veel van gebouwd waren. Japan had destijds al expertise met dit soort bruggen. Sinds de opening hebben meerdere bedrijven zich gevestigd in de Laotiaanse stad Savannakhet.

Met deze brug ontstond een oost-westverbinding van Thailand naar Vietnam, door het zuiden van Laos. Later werd dit zelfs een doorgaande wegverbinding vanuit Myanmar tot Vietnam.

Op sommige kaarten wordt de route opgedeeld in de NH 9E en NH 9W, met de splitsing ter hoogten van de NH 13, waarmee de NH 9W vanaf Xeno via Savannakhet naar Ban Phosay zou vormen. Dit is de voormalige route van de NH 13 voordat de oostelijke bypass van Savannakhet werd aangelegd in de jaren '90. De officiële wegenlijst van Laos maakt echter geen melding van een dergelijke opsplitsing.

Referenties

National highways in Laos

1234567891011121314151617181920

Vientiane - Boten Expressway